• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 23.1°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.7°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 15.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.5°C / 21.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 21.5°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  85%

Αριστερά από το εργοτάξιο φαίνεται ο δρόμος που διανοίχτηκε από την Περιφέρεια Αττικής και δεξιά η πρόσφατη (8/6/2022) μη ολοκληρωμένη διάνοιξη δρόμου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκορυφώνεται η ανομία στο Μεγάλο Πάπιγκο

 • A-
 • A+
Σιγή ιχθύος από τις αρμόδιες Αρχές παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για τον δρόμο εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Πυρήνα Βίκου, προκειμένου να ανεγερθούν δύο διώροφες κατοικίες εφοπλιστή.

Εχουν περάσει 4 μήνες από τότε που περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν την παράνομη χρήση ενός υποτιθέμενου «δρόμου» εντός της «Ζώνης Ια» (Περιοχή Προστασίας της Φύσης) του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην περιοχή του Μεγάλου Πάπιγκου. Πρόκειται για δρόμο που οδηγεί σε οικόπεδα όπου γίνονται οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση δύο διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, από τον εφοπλιστή Αντώνη Λαιμό. Τα οικόπεδα βρίσκονται εκτός των ορίων του οικισμού και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, όπου όμως δεν επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών.

Ο δρόμος, από τον οποίο πραγματοποιούνται πλέον καθημερινά απροσμέτρητες διελεύσεις κυρίως βαρέων οχημάτων προς το εργοτάξιο, κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σε μια περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή, βελτίωση, διαπλάτυνση δρόμων, ούτε η χρήση υφιστάμενων δρόμων, παρά μόνο για εργασίες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και για τη μεταφορά κοπαδιών, αλλά σίγουρα όχι για την εξυπηρέτηση οικοδομικών εργασιών.

Αυτή η παράνομη δραστηριότητα έχει διαπιστωθεί από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που -ορθά- αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια σε αίτημα για την κατ’ εξαίρεση χρήση του «δρόμου». Ανάλογα, σε αυτοψία που διενέργησαν οι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, πιστοποίησαν την παρανομία και ζήτησαν να απαγορευτεί η διέλευση των μηχανημάτων δομικών έργων και λοιπών βαρέων οχημάτων από τον εν λόγω αγροτικό δρόμο, μέχρι να καταστεί δυνατή η έκδοση άδειας.

Σε ό,τι αφορά τις οικίες που κατασκευάζει ο εφοπλιστής δίπλα στο χωριό, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ιωαννιτών εξέδωσε οικοδομικές άδειες, λαμβάνοντας υπόψη της ένα «υποτιθέμενο» διευρυμένο όριο του οικισμού, διαφορετικό από το νόμιμο όριό του, που συμπίπτει με εκείνο που ο Δήμος Ζαγορίου έδωσε κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη της περιοχής. Οπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, αυτή η επέκταση - ξεχείλωμα των ορίων του οικισμού έγινε με σκοπό την οικοπεδοποίηση τμημάτων του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου («“Ξεχειλώνουν” το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή», «Εφ.Συν.», 10/6/2022).

Κι όμως, καμία Αρχή δεν έχει μεριμνήσει μέχρι σήμερα ούτε καν για την προσωρινή διακοπή των δύο δραστηριοτήτων, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά τους πριν δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις σε βάρος του προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. «Παρότι υποχρεούνται, καμία Αρχή δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διακοπή της συνεχιζόμενης παράνομης χρήσης του υποτιθέμενου “δρόμου”.

Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας, οι Αρχές “κοιτάνε αλλού”. Η Ελληνική Αστυνομία έλεγξε για λίγες ημέρες τη χρήση του “δρόμου”, γρήγορα όμως αποχώρησε “διακριτικά”… Ο δε εργολάβος προσπάθησε να ανοίξει παράνομα και άλλον δρόμο, για να συνεχίσει ανενόχλητος τις οικοδομικές εργασίες του στις 8 Ιουνίου», καταγγέλλουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Αγρια Ζωή και τη Φύση, Ροή - Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Οι εργασίες για την ανέγερση των κατοικιών συνεχίζονται απρόσκοπτα

Αλλά και στην περίπτωση των οικοδομικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή των δύο κατοικιών, όλες ανεξαιρέτως οι Αρχές αδρανούν. Καμία Αρχή δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών. Κι αυτό παρότι η περιοχή του έργου βρίσκεται δίπλα στον θαυμάσιο παραδοσιακό οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου, μέσα σε τόπο χαρακτηρισμένο ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μέσα στην κορωνίδα των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.

Οι 7 περιβαλλοντικές οργανώσεις που καταγγέλλουν τα τεκταινόμενα δηλώνουν ότι είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν για να αποτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων. Ηδη η «Καλλιστώ» προσέφυγε στον Δήμο Ιωαννιτών, με αίτημα να ελέγξουν -με τα όργανα εσωτερικού ελέγχου- τη νομιμότητα της διοικητικής πρακτικής της υπηρεσίας.

Ωστόσο, τα ερωτήματα που θέτουν παραμένουν αγωνιώδη: «Γιατί κανείς δεν φροντίζει για την αποκατάσταση της νομιμότητας; Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του συνταγματικά προστατευόμενου περιβάλλοντος; Γιατί το κράτος κωφεύει; Θα απαντήσει κάποιος; Θα ενεργοποιηθούν οι Αρχές πριν να είναι αργά;». Και, βέβαια, το μεγάλο ερώτημα παραμένει μετέωρο: αν επιβληθεί «με το έτσι θέλω» η αυθαιρεσία σε μια εμβληματική, προστατευόμενη περιοχή, τι μπορεί να συμβεί σε άλλα σημεία της χώρας;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θηριώδης αυθαιρεσία στο Πάπιγκο
Επειτα από διαδοχικές αναβολές και στο παρά ένα της ολοκλήρωσης των έργων, σήμερα εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας έξω από το Μεγάλο Πάπιγκο
Θηριώδης αυθαιρεσία στο Πάπιγκο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γεώτρηση σε αμόλυντη και σεισμογενή περιοχή της Ηπείρου
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την σχεδιαζόμενη ερευνητική γεώτρηση στην Ηπειρο, με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου -και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων στην εξόρυξή τους- από την εταιρεία Energean.
Γεώτρηση σε αμόλυντη και σεισμογενή περιοχή της Ηπείρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κούρεμα» περιβαλλοντικού προστίμου κατά... 95%!
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, που μείωσε δραστικά το πρόστιμο για παράνομες αποψιλώσεις και διάνοιξη δρόμου σε περιοχή Natura 2000 της Ζακύνθου.
«Κούρεμα» περιβαλλοντικού προστίμου κατά... 95%!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή
Tην παράνομη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας καταγγέλλουν περιβαλλοντικές...
«Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής επικαλείται ψευδεπίγραφα τον όρο «ανάπλαση», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες...
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας