• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%

Τα σημεία όπου θα κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια αποχέτευσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντλιοστάσια αποχέτευσης σε υγρότοπους και ρέματα

 • A-
 • A+
Η ΕΥΔΑΠ προχωρά στην κατασκευή έργων μέσα σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, υποβαθμίζοντας περαιτέρω περιοχές της Ανατολικής Αττικής ● Οι εργασίες στις Μαρίκες σταμάτησαν με παρέμβαση τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων καθώς παραβιάζεται η νομοθεσία για τους υγρότοπους.

Οσο κι αν γίνεται εύκολα αντιληπτό το περιβαλλοντικό όφελος από τη βιολογική επεξεργασία των αστικών λυμάτων, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ κατασκευάζει αυτά τα έργα χωρίς να σέβεται την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, υποβαθμίζοντας περαιτέρω περιβαλλοντικά την ανατολική Αττική ιδιαίτερα σε μια περίοδο τεράστιας οικολογικής κρίσης μετά και τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Στις 19 Ιανουαρίου η εταιρεία ΑΚΤΩΡ εκχέρσωσε με μπουλντόζες περίπου 150 τ.μ. του παράκτιου υγροτόπου Μαρίκες στην περιοχή Νηρέας Ραφήνας για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ για το έργο αποχέτευσης «Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας» με σκοπό την κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων. Οι εργασίες σταμάτησαν έπειτα από παρέμβαση τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και οτιδήποτε υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση του υγρότοπου.

Την αναγκαιότητα της απαγόρευσης επιβεβαίωσαν με επιστολές τους το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Ωστόσο οι διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των φορέων απέβησαν άκαρπες, γιατί η ΕΥΔΑΠ δεν έδειξε προθυμία να συζητήσει την αλλαγή θέσης του αντλιοστασίου των Μαρικών. Παρ' όλο που η περιοχή που αποψιλώθηκε, όπως και ολόκληρη η περιοχή των Μαρικών, διέπεται από προστατευτική νομοθεσία ως «υγρότοπος Α' προτεραιότητας», ενώ περιλαμβάνει 5 τύπους οικοτόπων κοινοτικής σημασίας.

Αντίστοιχη παρέμβαση κατασκευής αντλιοστασίων προβλέπεται από τη μελέτη να γίνει και σε άλλους προστατευόμενους υγρότοπους και ρέματα, όπου έχουν χωροθετηθεί αντλιοστάσια ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα αντλιοστάσια στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος, στον υγρότοπο Λούτσας Αρτέμιδας, καθώς και όσα έχουν χωροθετηθεί μέσα σε κοίτες ή σε πρανή ρεμάτων (π.χ. αντλιοστάσια Διώνης). Και οι τρεις υγρότοποι που πρόκειται να συρρικνωθούν από τα έργα της ΕΥΔΑΠ (Μαρίκες, εκβολή Μεγάλου Ρέματος, Αρτέμιδας) βρίσκονται σε διαδικασία οριοθέτησης, σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων. Από το 2018 και μετά η διαδικασία οριοθέτησης των υγροτόπων πάγωσε, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην έχει προχωρήσει τα επόμενα στάδια μέχρι την ολοκλήρωσή της που θα γίνει με έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.

Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα αντλιοστάσια αναφέρονται ενδεικτικά, αφού οι τελικές θέσεις των αντλιοστασίων όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη διαβούλευση που έγινε το 2017 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία. Η διαβούλευση για ένα έργο που θα επηρεάσει Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα και Αρτέμιδα απ' άκρη σ' άκρη ήταν προσχηματική και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού φτωχή έως ανύπαρκτη. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κάτοικοι ενημερώνονται όταν πια βλέπουν τις μπουλντόζες στις γειτονιές τους.

«Το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, ο Δήμος και οι μελετητές, που όφειλαν να γνωρίζουν από την αρχή τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τους υγροτόπους οφείλουν να επανορθώσουν έστω και τώρα, βρίσκοντας μία άλλη θέση εκτός προστατευόμενης ζώνης για τα αντλιοστάσια. Ακόμη κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ένταξης ορισμένων περιοχών στο δίκτυο αποχέτευσης, η περιβαλλοντική υποβάθμιση από την προσωρινή καθυστέρηση ένταξης των περιοχών αυτών στο δίκτυο θα είναι σίγουρα μικρότερη από τη μόνιμη, μη αντιστρεπτή καταστροφή σημαντικών τμημάτων των λιγοστών, πολύτιμων υγροτόπων που έχουν απομείνει στην Αττική» επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Και καλεί την τοπική κοινωνία και όλους τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση ενημέρωσης κατοίκων που κάνει η ΕΥΔΑΠ σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και να απαιτήσουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι «Δρυάδες» μπαζώνουν ρέματα
Μετά τις εκχερσώσεις στο σπάνιο δάσος κουκουναριάς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα, τώρα η Πολιτική Προστασία μπαζώνει το ρέμα Δασαμάρι.
Οι «Δρυάδες» μπαζώνουν ρέματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας υποστήριξαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο που διατρέχουν τρία ρέματα της Αττικής.
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταστρέφουν τις προστατευόμενες εκτάσεις του Ερασίνου
Στην αποψίλωση και εκσκαφή δεκάδων στρεμμάτων προστατευόμενων υγροτοπικών εκτάσεων στην περιοχή του ρέματος Ερασίνου έχει προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. 
Καταστρέφουν τις προστατευόμενες εκτάσεις του Ερασίνου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤσιμεντοποιήΣτΕ το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατοίκων και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της Μελέτης που μετατρέπει 17 χλμ. του χειμάρρου σε τεχνητό αγωγό ομβρίων.
ΤσιμεντοποιήΣτΕ το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ρεματτική»: «Τις πταίει» για την τραγωδία στην Εύβοια;
Αποφάσεις που σχετίζονται με το πολιτικό κόστος, ψηφοθηρία, εξυπηρέτηση οικονομικών/εργολαβικών συμφερόντων, διατήρηση των λόμπι ανάμεσα σε δημόσιο-μελετητές-εργολάβους, είναι τα αίτια τέτοιων καταστροφών...
«Ρεματτική»: «Τις πταίει» για την τραγωδία στην Εύβοια;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
Πέραν των ορίων του νόμου και χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι εργασίες της Περιφέρειας Αττικής στις αυθαίρετες κατασκευές πάνω στην κοίτη του πολύπαθου ρέματος.
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας