• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
ΦΩΤΟ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Μαζικοί θάνατοι αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες

 • A-
 • A+

Με ταχύτατους ρυθμούς δείχνει να εξελίσσεται το φαινόμενο του μαζικού θανάτου αργυροπελεκάνων στην Λίμνη «Μικρή Πρέσπα» αφού όπως καταθέτει ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, κ. Παράσχου Παναγιώτης με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή, ήδη έχουν καταμετρηθεί 574 νεκροί αργυροπελεκάνοι.

Για τον θάνατο των αργυροπελεκάνων επιβεβαιώθηκε ότι ευθύνεται η επανεμφάνιση της Γρίπης των πτηνών.

Όλα ξεκίνησαν όπως μας είπε ο κ. Παράσχος, στα τέλη του Φλεβάρη: «Τέλη Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν οι πρώτοι νεκροί αργυροπελεκάνοι στην περιοχή των αποικιών της Λίμνης «Μικρή Πρέσπα», στην Φλώρινα. Άμεσα για το θέμα ενημερώθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την Εταιρία Προστασίας των Πρεσπών οι αρμόδιες αρχές. Έτσι έπειτα από την εξέταση των απαραίτητων δειγμάτων, που με την συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης λήφθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας, επιβεβαιώθηκε το εξ αρχής δυσάρεστο ενδεχόμενο επανεμφάνισης της Γρίπης των Πτηνών στην περιοχή.

ΦΩΤΟ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ήδη από την 3-3-2022 εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία επίσημη Ανακοίνωση για έμφαση στα απαιτούμενα σχετικά μέτρα βιοασφάλειας. Δυστυχώς, δεδομένων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο εξελίσσεται ραγδαία με αποτέλεσμα τον θάνατο ήδη 574 αργυροπελεκάνων.

Σε ετοιμότητα και διαρκή συνεργασία βρίσκονται ο Δήμος Πρεσπών και όλες οι Αρχές και Φορείς της περιοχής ενώ σχετικές οδηγίες έχουν ζητηθεί και από τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας καθώς και η ταχύτερη δυνατή, δεδομένων και των αντικειμενικών δυσχερειών προσέγγισης, κατάλληλη απομάκρυνση των νεκρών πτηνών».

Σήμερα θα γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ορθή διαχείριση του φαινομένου. Δεδομένου της αξίας της αποικίας της Πρέσπας που είναι «η μεγαλύτερη αποικία Αργυροπελεκάνου στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με την έκταση της περιοχής και αποτελεί περίπου το 20% του εκτιμώμενου παγκόσμιου αναπαραγώμενου πληθυσμού του είδους, λειτουργώντας ως "πηγή" που τροφοδοτεί άλλες μικρότερες αποικίες στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της τραγωδίας που ήδη εκτυλίσσεται. Η ζωή όλων έχει αξία, τόσο όσων απαρτίζουν το ζωικό βασίλειο όσο και των ανθρώπων που στερούνται ένα μεγάλο κομμάτι βιοποικιλότητας, ένα ακόμη πλήγμα στην συνεχιζόμενη απώλεια της τόσο πολύτιμης για την ζωή βιοποικιλότητας. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εδώ.
Θα ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας με κάθε νέο που θα έρχεται σε γνώση μας.

ΦΩΤΟ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Δράσεις της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών για την Προστασία και παρακολούθηση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus)
- Από την ιστοσελίδα της ΕΠΠ-


Οι πελεκάνοι είναι από τα αρχαιότερα είδη πουλιών της Γης και από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών με ικανότητα πτήσης. Στην Ευρώπη απαντώνται δύο από τα συνολικά επτά είδη πελεκάνων της Γης, ο Αργυροπελεκάνος και ο Ροδοπελεκάνος. Ο Αργυροπελεκάνος, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών της Γης, μπορεί να φθάσει σε βάρος τα 11 κιλά και το άνοιγμα φτερών του να αγγίξει τα 3,20 μ. Το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού του παγκοσμίως απειλούμενου αυτού είδους εκτιμάται σε 12.500-16.500 ενήλικα άτομα και η τάση του είναι πτωτική (Wetlands International 2013). Ο Αργυροπελεκάνος αναπαράγεται στο βόρειο ημισφαίριο, σε αποικίες διάσπαρτες από την Ελλάδα ως την Κίνα. Είναι πτηνό απόλυτα συνδεδεμένο με υγρότοπους και τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, ωστόσο δεν ανταγωνίζεται τους ψαράδες καθώς η τροφή του αποτελείται κυρίως από ψάρια που αφθονούν και έχουν μικρή εμπορική αξία.

Από το 1984 ως σήμερα η οικολογία του Αργυροπελεκάνου, καθώς και του Ροδοπελεκάνου, μελετάται στην Πρέσπα στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος για τη Μελέτη και Προστασία των Αργυροπελεκάνων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, βασισμένη σε συμπεράσματα αυτής της έρευνας, προώθησε μια σειρά διαχειριστικών μέτρων με στόχο την προστασία των πελεκάνων και σταδιακά η αποικία των Αργυροπελεκάνων της Πρέσπας έφτασε στα σημερινά επίπεδα (περισσότερα από 1.100 ζευγάρια), αυξανόμενη κατά 900% από τα μεγέθη της δεκαετίας του '80 αποτελώντας τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο.

Αντίστοιχα, τα διαχειριστικά μέτρα οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού των Ροδοπελεκάνων κατά περίπου 500% από τα επίπεδα της δεκαετίας του '80. Επιπλέον, από το 2012 η ΕΠΠ εκπονεί πρόγραμμα παρακολούθησης μερικών ατόμων Αργυροπελεκάνου μέσω δορυφορικής τηλεμετρίας (πομπών). Σκοπός του προγράμματος είναι η λεπτομερής καταγραφή και μελέτη των μετακινήσεων των Αργυροπελεκάνων της Πρέσπας τόσο εντός όσο και εκτός της λεκάνης των Πρεσπών. Στους επιμέρους στόχους περιλαμβάνονται η μελέτη της χρήσης και άλλων υγροτόπων ως τόπων διατροφής κατά την αναπαραγωγική περίοδο, η καταγραφή των προτιμώμενων διαδρομών και ο εντοπισμός των υγροτόπων-σταθμών κατά τη μετανάστευση και των υγροτόπων που επιλέγονται για τη διαχείμαση του είδους.

ΦΩΤΟ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σημαντικές σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διατήρηση των πελεκάνων και ιδιαίτερα του Αργυροπελεκάνου. Σε δυο περιοχές της ηπείρου, στη Μικρή Πρέσπα και στο Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία, τα δύο είδη σχηματίζουν μικτές αποικίες. Η αποικία της Πρέσπας κατέχει το διπλό ρεκόρ της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνου στον κόσμο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με την έκταση της περιοχής. Σήμερα η αποικία της Πρέσπας αποτελεί περίπου το 20% του εκτιμώμενου παγκόσμιου αναπαραγώμενου πληθυσμού του είδους, λειτουργώντας ως «πηγή» που τροφοδοτεί άλλες μικρότερες αποικίες στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πελεκάνοι χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς υγρότοπους στη διάρκεια του κύκλου της ζωής τους, ακόμη και μέσα σε μία αναπαραγωγική περίοδο, φανερώνει τη σύνδεση των πληθυσμών και την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών περιοχών που τους φιλοξενούν στο σύνολο της γεωγραφικής αυτής περιοχής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας και υποστήριξης ενός δικτύου που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, φορείς που ασχολούνται με την προστασία των πελεκάνων και τη διαχείριση των περιοχών τους και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στόχος του δικτύου αυτού είναι η ανταλλαγή γνώσεων και το μοίρασμα δεδομένων και η αντιμετώπιση μέσω της συνεργασίας των καίριων απειλών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πελεκάνοι και τα οποία είναι κοινά σε όλη την περιοχή. Η ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση μεταξύ ειδικών επιστημόνων, φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τους πελεκάνους είχε αποτελέσει ένα από τα κύρια συμπεράσματα της «1ης Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας σχετικά με την Έρευνα και τη Διαχείριση των Πελεκάνων στη ΝΑ Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα το Μάιο του 2012.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δηλητηριάζουν την άγρια ζωή
Τα πτωματοφάγα είδη πουλιών αποτελούν συνήθως τα πιο συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, με κύρια πληττόμενους τους γύπες, οι οποίοι καταγράφονται ως θύματα ανά τέσσερα περιστατικά.
Δηλητηριάζουν την άγρια ζωή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόρεια Πίνδος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία της Ευρώπης
Το viewsofgreece έχει τέσσερεις επιλεγμένες ιδέες για εκδρομές στη Βόρεια Πίνδο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία της Ευρώπης.
Βόρεια Πίνδος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία της Ευρώπης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνεχίζεται η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στη Δ. Μακεδονία
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στις λίμνες της Δυτιτικής Μακεδονίας: 748 στην Μικρή Πρέσπα, 80 στην Χειμαδίτιδα και 15 στην Ζάζαρη
Συνεχίζεται η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στη Δ. Μακεδονία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φλώρινα: Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα
«H περισυλλογή ξεκίνησε από σημεία όπου η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη και στη συνέχεια τα συνεργεία θα κατευθυνθούν σε σημεία όπου μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας ως προς την πρόσβαση των πλωτών μέσων».
Φλώρινα: Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενημέρωση της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» για την πιθανή επίθεση λύκου σε σκύλους στον Διόνυσο
Θεωρώντας σημαντική την επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση των πολιτών, η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» δίνει χρήσιμες πληροφορίες προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το ζήτημα της παρουσίας λύκων...
Ενημέρωση της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» για την πιθανή επίθεση λύκου σε σκύλους στον Διόνυσο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας