• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.8°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στήνεται φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο με... ταχύτητες φωτός

 • A-
 • A+
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας δεν έστειλαν καν γνωμοδοτήσεις. ● Ερωτηματικά για το πώς δόθηκε το πράσινο φως όταν οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών, Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών) κυριαρχούν. ● Δεν έλαβαν υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις και τα σχόλια του κοινού που αναρτήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Eχετε το δικαίωμα να διαφωνείτε και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στη συνέχεια αυτό που θέλουμε. Το συμπέρασμα εξάγεται εύκολα από την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων –που ελήφθη με διαδικασίες ταχύτητας… φωτός– της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγαλύτερο στην Ελλάδα φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μενοίκιο όρος του νομού Σερρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο έγγραφο που εισήχθη στο σκεπτικό φέρει την ίδια ημερομηνία με αυτήν που εκδόθηκε η απόφαση, δηλαδή 22 Φεβρουαρίου 2022!

Η απόφαση υπογράφεται από την αναπληρώτρια διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης (Δέσποινα Τζαβέλλα) μετά την τελική θετική απόφαση που έλαβε το ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) στις 15.2.2022, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση –της ίδιας μέρας– του γενικού διευθυντή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι στην απόφαση αγνοείται υποδειγματικά ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά και οι αποφάσεις του (αρνητικές φυσικά) παρότι είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης των 4.100 στρεμμάτων όπου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Επτά σελίδες είναι μόνο οι αναφορές σε νόμους, ΚΥΑ, υπουργικές αποφάσεις και οι εισηγήσεις που έλαβε υπόψη της η απόφαση όπου, όμως, με εξαίρεση ήσσονος σημασίας γνωμοδοτήσεις, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι αρνητικές κυριαρχούν [Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Σερρών, Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών, Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, καθώς και αντιρρήσεις και σχόλια του κοινού που αναρτήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο].

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας δεν έστειλαν καν γνωμοδοτήσεις.

Κι έτσι προκαλεί μεγαλύτερη απορία –τουλάχιστον– το τελευταίο έγγραφο που επικαλείται η απόφαση (του ΠΕΣΠΑ/ΑΔΜΘ) με το οποίο γνωμοδοτεί ομόφωνα θετικά για το έργο κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ του γενικού διευθυντή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ! Και πώς να μην παρατηρήσει κανείς ότι ενώ ήταν αρνητική η εισήγηση του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού προς το ΠΕΣΠΑ, τελικά το ΠΕΣΠΑ γνωμοδότησε ομοφώνως… θετικά κατόπιν αυτοπρόσωπης παρέμβασης (!) του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνου Δημόπουλου, ο οποίος λέει τα εξής, σύμφωνα με το πρακτικό που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.»: «Δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια του υπουργείου η καθιέρωση γεωπάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή και όσον αφορά το θέμα των υδάτων και των πετρωμάτων που θέτει ο Φορέας, δεν άπτεται στο επιστημονικό μας πεδίο. Ως εκ τούτου, παρέχουμε θετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο»!

Σχολιάζοντας τη χρονική αλληλουχία των αποφάσεων η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Σερρών Θένια Χαραλαμπίδου με ανακοίνωσή της λέει: «Αυτό σημαίνει ότι, όταν έγινε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών στις 4/2/2022 υπήρχε ήδη θετική γνωμοδότηση από το ΠΕΣΠΑ, όπως εξάλλου είχε αναφερθεί και μέσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο από εμένα όσο και από άλλους συναδέλφους. Ενώ για όσους έχουν πρόσβαση στα υπουργεία και ενδιαφέρονται για το θέμα μπορεί να ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχε θετική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του γενικού διευθυντή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ από τις 15.2.22».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, «ήρθε η στιγμή να υλοποιήσει ο δήμαρχος Σερρών Αλ. Χρυσάφης τη δημόσια δέσμευσή του ότι ο Δήμος Σερρών θα προσφύγει σε όσα όργανα χρειαστεί προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων ώστε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή και να μη γίνει το έργο αυτό».

Τα περίεργα που είχαν παρατηρηθεί εξ αρχής στην υπόθεση είχαν γεννήσει τελικά πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία («Εφ.Συν.», 17.1.2022, «Αντιδράσεις για το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο») καθώς η φαραωνική εγκατάσταση θα στηθεί σε ύψος 1.600 μέτρων, θα είναι συνολικής ισχύος 311,434 MW, με συνοδά έργα (δύο υποσταθμοί ανύψωσης τάσης 33/400 kV), και η σχετική αίτηση για το έργο είχε υποβληθεί στη ΡΑΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2020 και είχε πάρει έγκριση στις 21 Απριλίου 2021.

Το έργο αιτήθηκε να κατασκευάσει η εταιρεία «MAGNA ENERGIA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ Α.Ε.», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ηλίας Σάρρας, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Η εταιρεία θυμίζουμε ότι συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και σήμερα το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο 1.045.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αφαιρούν τις δικλίδες ασφαλείας για να αλωνίζουν στο περιβάλλον
Αντιδράσεις του Δήμου Βόλβης για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Κερδύλια Ορη, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις δήμου και ΦΔΠΠ.
Αφαιρούν τις δικλίδες ασφαλείας για να αλωνίζουν στο περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φωτοβολταϊκά σε περιοχές Natura
Το ΠΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση δυο μεγάλων φωτοβολταΐκών συστημάτων στις προστατευόμενες περιοχές Ελους Αρτζάν και Ανθοφύτου στον νομό Κιλκίς.
Φωτοβολταϊκά σε περιοχές Natura
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα φουγάρα μένουν στη Δυτική Μακεδονία αλλά για καύση απορριμμάτων
Στο πλαίσιο της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών» είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν φουγάρα της ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καύση απορριμμάτων.
Τα φουγάρα μένουν στη Δυτική Μακεδονία αλλά για καύση απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και επισήμανε την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από ΑΕΙ.
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φωτοβολταϊκά στα βοσκοτόπια των Αγράφων
Με περίεργες διαδικασίες-εξπρές αλλάζει η χρήση σε 3.000 στρέμματα γύρω από το χωριό Βαλαώρα της Ευρυτανίας, με καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία ενώ ήδη ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του.
Φωτοβολταϊκά στα βοσκοτόπια των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
(Ιχθυο)καλλιέργεια «πολεμικού» κλίματος
​«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Το μότο των Θεσσαλονικέων που προτιμούν τον γειτονικό νομό για τα φυσικά του κάλλη βρίσκει την εφαρμογή και στην ιστορία που ακολουθεί. Στη Σιθωνία χρόνια μαίνεται ένας «πόλεμος»...
(Ιχθυο)καλλιέργεια «πολεμικού» κλίματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας