• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.9°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.9°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.8°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 23.1°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.5°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  26%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες

 • A-
 • A+
Μπάχαλο και διαδικασίες πολλών ταχυτήτων προκαλούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να υποβάλουν ενστάσεις μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες για να μη δεσμευτούν οι ιδιοκτησίες τους
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα ακόμη «επιτελικό μπάχαλο» βρίσκεται σε εξέλιξη με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αντίθετα με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μεγάλα ποσοστά εκτάσεων (π.χ. 63% στο Ρέθυμνο) κρίνονται δάση και χιλιάδες αγρότες καλούνται τώρα να μπουν στη διαδικασία των ενστάσεων, ενώ με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί έχουν δημιουργηθεί «πολλές ταχύτητες» για τα περιθώρια αντίδρασης όσων βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους να δεσμεύονται.

Η πονεμένη ιστορία των δασικών χαρτών μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Πρόκειται για εκκρεμότητα δεκαετιών που δεν επιτρέπει στον κάθε ιδιοκτήτη ή ενδιαφερόμενο αγοραστή να γνωρίζει αν ένα κομμάτι γης είναι δασικό ή όχι προκειμένου να αποφασίσει πώς μπορεί να το αξιοποιήσει.

Το αποτέλεσμα ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια να προσφεύγουν όλοι σε διαδικασίες που χωρούσαν διαφορετικές ερμηνείες και καλλιεργούσαν τις πελατειακές σχέσεις με βουλευτές και υπουργούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταγγέλθηκαν πλάγιες μέθοδοι χρηματισμού στα όργανα που αποφάσιζαν.

Αποφάσεις του ΣτΕ

Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και είχε κυρώσει μάλιστα το 44% του συνόλου. Η διαδικασία όμως «πάγωσε» μετά την έκδοση αποφάσεων του ΣτΕ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τη διαδικασία από την αρχή, φέρνοντας τον νόμο 4685/2020. Υποτίθεται πως με αυτόν τον νόμο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση πολύ περισσότερων δικαιολογητικών για να «πείσουν» το κράτος ότι το δικό τους κομμάτι γης δεν είναι δάσος αλλά καλλιεργήσιμη ή οικοδομήσιμη έκταση.

Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν φακέλους με τα δικαιολογητικά αυτά (αποδείξεις επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ, παλιές αποφάσεις νομαρχών, άδειες δόμησης της Χωροφυλακής, βεβαιώσεις ΑΓΡΟΓΗ κ.λπ.). Αυτά όμως έπρεπε να εξεταστούν από τις Δασικές Διευθύνσεις που έχουν εδώ και χρόνια μείνει χωρίς προσωπικό.

Η κυβέρνηση πίεζε να αναρτηθούν γρήγορα μέσα στον Φεβρουάριο οι «δικοί της» δασικοί χάρτες καθώς αφ’ ενός το ζητούν οι «θεσμοί», αφ’ ετέρου στις 5 Μαρτίου επίκειται νέα δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγές περιβαλλοντικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασολόγων, η οποία απειλεί να γκρεμίσει το νέο σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι να αναρτώνται τώρα δασικοί χάρτες χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα δικαιολογητικά αυτά και οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει εσπευσμένα να κινηθούν με προβολή νέων αντιρρήσεων, χωρίς όμως να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.

Ταλαιπωρία και παράβολα

Στην Κρήτη τεράστιες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές (63% στον Νομό Ρεθύμνου) και χιλιάδες αγρότες καλούνται μέσα στην πανδημία και σε σφιχτές προθεσμίες να καταθέσουν αντιρρήσεις μαζί με τα σχετικά παράβολα (90 ευρώ για 5 στρέμματα) προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το χωράφι τους από δασικό.

Στα Δωδεκάνησα έχουν κριθεί δασικές εκτάσεις στις οποίες βρίσκονται δρόμοι, ξενοδοχεία και πορτοκαλεώνες μεγάλης ηλικίας. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα της επάρχου Καρπάθου-Κάσου, Καλλιόπης Νικολαΐδου, η οποία μιλά για «βιαστική και απόλυτα πρόχειρη εργασία με την οποία είναι φανερή η μετακύλιση του προβλήματος στον κάθε πολίτη-ιδιοκτήτη έκτασης, ο οποίος καλείται εναγωνίως να αντιδράσει και να ξοδευτεί για να αποδείξει ισχυρισμούς που είναι γνωστοί στην ίδια τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, όπως πράξεις χαρακτηρισμού, τελεσιδικίες κ.λπ.».

Το πιθανότερο είναι όλος αυτός ο κόσμος να τρέξει και πάλι στους τοπικούς πολιτευτές για να «βρει την άκρη» και να συνεχιστεί έτσι ο κύκλος της συναλλαγής καθώς, στο μεταξύ, έχουν αλλάξει με αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλους τρόπους, πολλές φορές, οι όροι του παιχνιδιού.

Η υποβολή αντιρρήσεων, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται για κυρωμένους δασικούς χάρτες με αποφάσεις ΕΠΕΑ (Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων), αλλά επιτρέπεται για τμήματα των κυρωμένων χαρτών που έχουν αναμορφωθεί μετά την αποδοχή σχετικών αιτήσεων από άλλα όργανα. Δεν επιτρέπονται αντιρρήσεις για όσους υπέβαλαν στο παρελθόν αίτηση αναμόρφωσης/εξαίρεσης (όταν ίσχυαν άλλα κριτήρια) και απορρίφθηκε, αλλά επιτρέπονται για νέες αναρτήσεις χαρτών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. τροποποίησε τον νόμο των δασικών χαρτών ακυρώνοντας τους ήδη κυρωμένους, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα πολιτικών της φίλων, κάνοντας ένα μεγάλο ρουσφέτι».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με δελτίο Τύπου στις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο, «το ΥΠΕΝ δεν εφάρμοσε τον νόμο και δίνει δυνατότητα σε αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν στην ώρα τους να εξεταστούν εκ των υστέρων, ενώ είναι αναρτημένοι οι δασικοί χάρτες και με νομιμοποιητικά έγγραφα που θα κατατεθούν μετά την ανάρτηση».

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, πρόσθεσε: «Αυτό για να καλύψετε εσείς, πράγματι, το μπάχαλο του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος θέλει πολύ απλά να ακυρωθούν οι χάρτες, και να κάνετε ρουσφέτια σε καταπατητές. Πρώτη φορά ένα υπουργείο με δελτίο Τύπου ανακοινώνει ότι δεν εφαρμόζει τον νόμο που εισηγήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή και ότι τον παραβιάζει», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των...
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βιαστικές αποφάσεις υπέρ Eldorado Gold και ΑΓΕΤ μέσα στο Πάσχα
Με ιδιαίτερο ζήλο δούλεψε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειaς εγκρίνοντας τη Μ. Πέμπτη δύο σημαντικές αποφάσεις υπέρ της Eldorado Gold για τον χρυσό της Χαλκιδικής και της ΑΓΕΤ για την καύση απορριμμάτων στο...
Βιαστικές αποφάσεις υπέρ Eldorado Gold και ΑΓΕΤ μέσα στο Πάσχα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών
Πριν από τρεις εβδομάδες η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γινόταν η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν...
Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανευ αρμοδιοτήτων υπουργός λόγω... τυπογραφικού λάθους
Ιδιαίτερα επιρρεπείς στα σφάλματα και στις επανεκτυπώσεις ΦΕΚ εμφανίζονται οι άριστοι της κυβέρνησης. Με ένα τέτοιο λάθος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Νίκος Ταγαράς έμεινε επί 7 μέρες χωρίς καμία...
Ανευ αρμοδιοτήτων υπουργός λόγω... τυπογραφικού λάθους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας