Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο δασάρχης - «δερβέναγας» των Αγράφων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δασάρχης - «δερβέναγας» των Αγράφων

  • A-
  • A+

Επειτα από τις αντιδράσεις των δημάρχων της περιοχής, φορέων, κατοίκων και πρωτοβουλιών ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα, διακόπηκαν -τουλάχιστον επί του παρόντος- οι χωματουργικές εργασίες που επιχείρησε να ξεκινήσει η μία εκ των δύο κατασκευαστριών εταιρειών σε θέση της οροσειράς «Νιάλα».

Ωστόσο, ο ίδιος δασάρχης που έδωσε το πράσινο φως στην εταιρεία για την έναρξη των εργασιών, παραβλέποντας όρο που είχε τεθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απαγορεύει την αποκατάσταση του χώρου από τις παράνομες εργασίες που έγιναν, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα ευρυτανικών συλλόγων.

Σε επιστολή τους προς τον δασάρχη Καρπενησίου 14 φορείς ευρυτανικών συλλόγων και φορέων που αντιδρούν στην εγκατάσταση των αιολικών επισήμαναν ότι, κατόπιν αυτοψίας μελών τους, στην περιοχή της Νιάλας έγιναν τον Σεπτέμβριο μη νόμιμες και βλαπτικές χωματουργικές εργασίες εκ μέρους της εταιρείας ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ, που προκάλεσαν εκτεταμένες εκβραχύνσεις, έντονες αναχλοάσεις των εδαφών και πρόκληση βλαβών σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εδάφη σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Κατόπιν αυτών, ζήτησαν από τον δασάρχη Καρπενησίου να τους δοθεί άδεια προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτίωση και αποκατάσταση των προαναφερόμενων βλαβών με προσθήκη εδαφοβελτιωτικού υλικού (κοπριά, κομπόστ κ.λπ.) και σπόρων, κατά το τριήμερο 26 έως 28 Οκτωβρίου.

Στο σχετικό αίτημα των φορέων η απάντηση του δασάρχη Καρπενησίου ήταν αρνητική: «(…) σας γνωρίζουμε ότι οι εργασίες που πραγματοποιεί η ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ στην περιοχή Νιάλα Αγράφων γίνονται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) του αναφερόμενου έργου, προβλέπονται στο σύνολο των εγκρίσεων που έχει εξασφαλίσει η ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ και δεν είναι παράνομες. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας», αναφέρει.

Η αρνητική απάντηση του δασάρχη Καρπενησίου που νομιμοποιεί τις εργασίες τις οποίες ξεκίνησε η εταιρεία δεν εκπλήσσει, καθώς ο ίδιος άνθρωπος, ως προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών στη Νιάλα, παραβλέποντας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία ετίθετο ως όρος για την έναρξη των εργασιών στο αιολικό πάρκο η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί (βλ. «Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι... από τα άγραφα!» - «Εφ.Συν.» 11/10/2019».

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά εκπλήσσει είναι ότι λίγους μήνες πριν από την έκδοση του «Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης» που εξέδωσε ο δασάρχης Καρπενησίου στις 22/8/2019, με το οποίο επέτρεψε την έναρξη των εργασιών της εταιρείας, ο ίδιος άνθρωπος σε απαντητικό του έγγραφο προς την ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ στις 19/2/2019 βεβαίωνε ενυπογράφως, αρμοδίως και επισήμως ότι «…χωρίς την έγκριση ΕΟΑ από την αρμόδια Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εργασία εγκατάστασης είτε του κυρίως έργου είτε των συνοδών έργων (οδοποιία κ.λπ.)».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι άλλαξε μέσα σε 6 μήνες και ο δασάρχης μετέβαλε την άποψή του κατά 180 μοίρες ενώ τίποτα νεότερο δεν είχε μεσολαβήσει μέσα σε αυτό το διάστημα;

Πάντως, παρά την αρνητική απάντηση του δασάρχη στο αίτημα για αποκατάσταση του σημείου όπου ξεκίνησαν οι εργασίες, οι φορείς και οι πρωτοβουλίες που αντιστέκονται στην εγκατάσταση αιολικών στα Αγραφα δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν απτόητοι.

Ετσι, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε όσες και όσους αγωνιούν και αγωνίζονται για τη σωτηρία των Αγράφων να συμμετάσχουν σε εκδήλωση-διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11.00 στη Νιάλα. Επίσης την ίδια ημέρα στις 13.00, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης της Νιάλας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Αγραφα
Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων και των δημάρχων της περιοχής, την περασμένη εβδομάδα κατασκευάστριες εταιρείες των βιομηχανικών πάρκων ανέβασαν μηχανήματα συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων...
Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πραξικοπηματική» διευκόλυνση για τα αιολικά στα Αγραφα
Ποια κυβερνητικά... παράκεντρα και με τι σκεπτικό παρακάμπτουν τον «σκόπελο» της προαπαιτούμενης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ανοίγοντας τον δρόμο στις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες.
«Πραξικοπηματική» διευκόλυνση για τα αιολικά στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία προβαίνει σε ποινικές διώξεις και επιχειρεί τον εκφοβισμό κατοίκων και φορέων. Ομως το μπαράζ από εταιρεία που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στο ακρωτήριο του Μαλέα, δεν...
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διώξεις και καταστολή δεν φοβίζουν το κίνημα
Μέσω του εκφοβισμού προσπαθούν οι αρχές να εμποδίσουν τη δράση των πολιτών ενάντια στην ανέγερση αιολικών εργοστασίων στα Αγραφα, καθώς τέσσερις ακτιβιστές καλούνται σε εξηγήσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση...
Διώξεις και καταστολή δεν φοβίζουν το κίνημα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική διαδήλωση για τα αιολικά στα Αγραφα
Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι συγκέντρωση και πορεία στην Καρδίτσα ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα.
Δυναμική διαδήλωση για τα αιολικά στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι... από τα άγραφα!
Οι ισχυρισμοί του κ. Γεωργιάδη περί περιβαλλοντικής μελέτης που έχει εγκριθεί από το 2012 και από το υπουργείο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κάτι παραπάνω από ανυπόστατοι.
Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι... από τα άγραφα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας