Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδρούν σε μονάδα καύσης τηγανέλαιων

Στις παρυφές του πανέμορφου κόλπου πρόκειται πρόκειται να εγκατασταθεί η νέα μονάδα. Το κόκκινο βέλος δείχνει το ακριβές σημείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδρούν σε μονάδα καύσης τηγανέλαιων

  • A-
  • A+
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Λαγκάδα στη Χίο αφού πριν από δυόμισι μήνες είδαν να υψώνονται αιφνιδιαστικά στην είσοδο του γραφικού κόλπου εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά/φυτικά έλαια. Η απόφαση πάρθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και αφού αγνοήθηκαν δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις επιτροπών της Περιφέρειας.

Μπροστά σε τετελεσμένα βρέθηκαν οι κάτοικοι του χωριού Λαγκάδα της Χίου όταν πριν από περίπου δυόμισι μήνες αντιλήφθηκαν ότι αιφνιδιαστικά ξεκίνησε η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών/φυτικών ελαίων στις παρυφές του χωριού τους. Με ολοκληρωμένη τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση της μονάδας, δίχως να έχουν προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία διαβούλευση.

Οσοι έχουν επισκεφθεί τη Χίο είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχουν περάσει από τη Λαγκάδα, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριά σε έναν βαθύ κόλπο στα βορειοανατολικά παράλια του νησιού, σε απόσταση 16 χλμ. από την πόλη της Χίου. Σε μεγάλο βαθμό οι κάτοικοι του χωριού -περίπου επτακόσιοι τον χειμώνα, υπερδιπλάσιοι το καλοκαίρι- ζουν από τον ήπιο τουρισμό, κυρίως από επισκέπτες που κατακλύζουν τις ψαροταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα.

Κι όμως, στην είσοδο αυτού του χωριού, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν την αδειοδότηση για την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση κυρίως τηγανέλαιων στη Χίο, σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, από το αθλητικό κέντρο και εκδρομικό χώρο των μαθητών του σχολείου και 20 μέτρα από το πευκοδάσος του Καρυδά.

Ετσι, πέρα από τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας, εφόσον αυτή υλοποιηθεί, οι μελλοντικοί επισκέπτες του χωριού, αλλά και της βόρειας Χίου, θα βλέπουν στο βάθος την εξαιρετική θέα του κόλπου της Λαγκάδας, με τη διαφορά ότι μπροστά από αυτήν θα έχει προστεθεί η μονάδα καύσης τηγανέλαιων σε μια συνολική επιφάνεια πέντε στρεμμάτων.

Το παράδοξο είναι ότι η συγκεκριμένη μονάδα της εταιρείας «ΑΙΓΑΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Α. ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ» αδειοδοτήθηκε κανονικά με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (6/3/2018), με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της.

Ωστόσο, αυτό συνέβη παρόλο που προηγήθηκαν δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (20/07/2017) και της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (10/8/2017). Και οι δύο αγνοήθηκαν προκλητικά από την αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) και ως εκ τούτου δεν τέθηκαν υπόψη του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της πρώτης υπηρεσίας, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «δεν αναφέρεται εάν τα μεταχειρισμένα έλαια που θα εισέρχονται στη Μονάδα θα έχουν προηγουμένως υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία».

Και «παρά το γεγονός ότι οι Μονάδες Εσωτερικής Καύσης εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη κ.λπ.), η έκλυση αερίων ρυπαντών στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον από αυτές αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική επίπτωση και δεν τις καθιστά ακίνδυνες για το περιβάλλον λόγω των εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα και σωματιδίων, αφήνοντας σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Σχετικά με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στην εξάτμιση της μονάδας, που προτείνεται στην ΜΠΕ, «δεν γνωρίζουμε εάν θα συμβάλει στη μείωση των αέριων εκπομπών», αναφέρεται στη γνωμοδότηση. Κι ακόμη, ότι «οι τοπικές Υπηρεσίες δεν έχουν την τεχνογνωσία, ούτε διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή ελέγχου των εκπομπών και μέτρησης των ρύπων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον».

Χωρίς δημόσια διαβούλευση

Το εντυπωσιακό σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μόνο το γεγονός ότι, παρά τις αρνητικές γνωματεύσεις, δόθηκε το πράσινο φως για την αδειοδότηση της μονάδας, αλλά και ότι οι κάτοικοι της Λαγκάδας ενημερώθηκαν για την εγκατάστασή της όταν αντιλήφθηκαν τις χωματουργικές εργασίες που ξεκίνησαν για την κατασκευή της. Κι αυτό διότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, εφόσον η θετική για την αδειοδότηση απόφαση απεστάλη μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Χίου.

Στο καθεστώς της μη σύγκλησης και συνεδρίασης της τελευταίας ελλείψει απαρτίας απέδωσε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, το γεγονός ότι η διαβούλευση δεν έγινε ποτέ. Οπως και να ‘χει, οι κάτοικοι και η Δημοτική Κοινότητα Λαγκάδας βρέθηκαν προ τετελεσμένων, αφού έμαθαν για το έργο 13 μήνες μετά τη λήξη του διαστήματος των ενστάσεων, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφέρουν τις απόψεις τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μονάδες καύσης φυτικών ελαίων/βιορευστών εντάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο αυτό δεν ισοδυναμεί με μηδενικές εκπομπές ρύπων, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην εγκατάστασή τους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την προαναφερόμενη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, «στα νησιά δεν ενδείκνυται η δημιουργία τέτοιων μονάδων, δεδομένου ότι η ανάπτυξή τους βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να αποδειχθούν ρυπογόνες, δρώντας αρνητικά στην εικόνα του».

Εκτός αυτών, η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή αντιβαίνει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της, καθώς η Λαγκάδα εντάσσεται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.

Πέραν της φυσικής ομορφιάς του οικισμού, στη θαλάσσια περιοχή της υφίσταται ενάλιος αρχαιολογικός χώρος, υπάρχει σε απόσταση 750 μ. από τη σχεδιαζόμενη μονάδα η πιστοποιημένη πλαζ του Καρυδά, ενώ ο οικισμός γειτνιάζει με περιοχή Natura 2000 και υδροβιότοπο, ο οποίος περιλαμβάνεται σε Ζώνη Ειδικής Διαχείρισης.

Κάτοικοι και δημοτικό συμβούλιο

Οι κάτοικοι της Λαγκάδας αντιδρούν στην εγκατάσταση της μονάδας προχωρώντας σε συνεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στον επίμαχο χώρο όσο και στην πόλη της Χίου, έχοντας στο πλευρό τους και τους κατοίκους του γειτονικού χωριού, της Συκιάδας.

Υπό την πίεση που ασκούν και ελλείψει οικοδομικής άδειας από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χίου, οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας έχουν σταματήσει προσωρινά.

Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Χίου υιοθέτησε τις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων της Λαγκάδας και τάχθηκε κατά της υλοποίησης της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας, αποφασίζοντας να κινηθεί ακόμη και με προσβολή της απόφασης αδειοδότησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης έχουν προσφύγει και οι κάτοικοι του χωριού, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης θα καθυστερήσει, αφού θα πραγματοποιηθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Αν και στο πλευρό των κατοίκων έχει ταχθεί και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, από τις διαμαρτυρίες τους δεν έχουν ξεφύγει και τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να δοθεί ένα τέλος στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του χωριού τους με πολιτική-υπουργική απόφαση ανάκλησης ή αναστολής του αρμόδιου υπουργού, συγκεκριμένα του Σωκράτη Φάμελλου.

Αλλωστε, αντίστοιχες άδειες έχουν ανασταλεί ή ακυρωθεί στο παρελθόν με υπουργικές αποφάσεις. Ενδεικτικά, προϋπάρχουν η απόφαση Φάμελλου για την ανάκληση έγκρισης τεσσάρων μονάδων βιορευστών στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η απόφαση Σταθάκη και Φάμελλου για αναστολή εγκριτικής απόφασης για μονάδα στη θέση Γουργούβλη Βόνιτσας, η απόφαση Σκουρλέτη για ακύρωση απόφασης για μονάδα βιορευστών στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, η απόφαση για ακύρωση απόφασης για μονάδα βιομάζας στη θέση «Γκαμήλα Φτέρη» στα Μάρμαρα Ιωαννίνων και η απόφαση Φάμελλου για ακύρωση της έγκρισης για μονάδα βιομάζας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης»
Σε συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και σε πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης καλεί αύριο, ημερομηνία για την «Παγκόσμια Ημέρα Βουνού», στις 6 μ.μ., η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων.
Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις για το κλίμα
Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών και μαθητών του κινήματος «Fridays For Future Greece» 35 οργανώσεις καλούν σε πορεία κατά της κλιματικής κρίσης αύριο στις 16.00 στην πλατεία Συντάγματος.
Κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων
Ενώ τα Βαλκάνια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ως παράδεισος παραθεριστικών διακοπών, κρατούν ένα κρυμμένο μυστικό. Η Βαλκανική Χερσόνησος φιλοξενεί το πλουσιότερο δίκτυο άγριων ποταμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιδοτήσεις 15,4 δισ.στα ορυκτά καύσιμα
Εκθεση της WWF Ελλάς ρίχνει φως σε 10 άμεσους και έμμεσους μηχανισμούς, μέσω των οποίων έχει δοθεί στήριξη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Συνολικά 15,4...
Επιδοτήσεις 15,4 δισ.στα ορυκτά καύσιμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οταν μιλάμε για την ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή για τον αποκλεισμό ή την ανεπαρκή πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια συνηθίζουμε να εστιάζουμε στις επιπτώσεις της στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων...
Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας