• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.3°C
  5 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 14.9°C
  6 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 5.3°C / 9.9°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.3°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  3 BF
  81%

Η μπουλντόζα αποκαθιστά την τάξη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεσε ο «μυστηριώδης» τοίχος της Πικροδάφνης

 • A-
 • A+
Η μπουλντόζα που τον γκρέμισε αποκάλυψε ότι ο τοίχος της Πικροδάφνης δεν ήταν τόσο ένας αθώος, πρόχειρος τοίχος για να φράσσει την είσοδο του αγωγού. Συνοδεύτηκε με έργα προστασίας και μετά μπαζώθηκε για να κρυφτεί παντελώς, όπως και το ρέμα σε αυτό το σημείο.

Η κινητοποίηση και η αποφασιστικότητα των φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ρεμάτων έφεραν τελικά αποτέλεσμα. Την Πέμπτη, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στο γκρέμισμα του τοίχου που έφραζε τη ροή του νερού από τον Υμηττό στο υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης.

Το γκρέμισμα του τοίχου που έφραζε την Πικροδάφνη, στο τέρμα του πάρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη, στο τέλος της λεωφόρου Πατριάρχου Γρηγορίου, αποτελεί σημαντική νίκη των συλλόγων και των κινήσεων που αγωνίζονται για τη σωτηρία των ρεμάτων.

Πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια μόλις τρεις μέρες πριν από τη διορία που είχαν δώσει για χθες, 7 Απριλίου, οι σύλλογοι, προειδοποιώντας ότι θα γκρέμιζαν τον τοίχο μόνοι τους, εφόσον δεν υπήρχε παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η δυναμική παρέμβαση των πολιτών εξασφάλισε την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής -πέραν της απρόσκοπτης ροής του νερού στο ρέμα που θα τονώσει την ίδια του τη ζωή. Ο τοίχος δημιουργούσε κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας σε περίπτωση ιδιαίτερα έντονης βροχόπτωσης, δεδομένου ότι η λεωφόρος Πατριάρχου Γρηγορίου είναι πολύ κατηφορική και με μεγάλο μήκος και οδηγεί στην κεντρική λεωφόρο της Αγίας Μαρίνας.

Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι ο τοίχος κατέπεσε αποκλειστικά από τη δραστηριοποίηση και τις ενέργειες των πολιτών. Κι αυτό διότι ο άγνωστος μέχρι πρότινος τοίχος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια περιήγησης στα υπογειοποιημένο τμήμα της Πικροδάφνης από μέλη δύο σπηλαιολογικών συλλόγων.

Στη συνέχεια, ενημέρωσαν την Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (Κι.Π.Η.) και το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης, που κατήγγειλαν το γεγονός με έναν μαραθώνιο επιστολών σε κάθε αρμόδια υπηρεσία. Για να διαπιστώσουν ότι κανένας δεν γνώριζε οτιδήποτε για τον τοίχο.

Στις 28 Φεβρουαρίου, οι συνεργαζόμενοι σύλλογοι και κινήσεις ανακοίνωσαν την καθαίρεσή του με δικά τους μέσα, δίνοντας διορία, εξ ου και πραγματοποίησαν στις 19 Μαρτίου συνάντηση με την Περιφέρεια, η οποία στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει, όπως και έπραξε. Αλλά ακόμη και οι απαραίτητες μετρήσεις στο επίμαχο σημείο πραγματοποιήθηκαν από μέλη της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ και παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής για να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες της καθαίρεσης μπαζών και γκρεμίσματος του τοίχου.

Επιπλέον, η μπουλντόζα που τον γκρέμισε αποκάλυψε ότι ο τοίχος της Πικροδάφνης δεν ήταν τόσο ένας αθώος, πρόχειρος τοίχος για να φράσσει την είσοδο του αγωγού. Συνοδεύτηκε με έργα προστασίας και μετά μπαζώθηκε για να κρυφτεί παντελώς, όπως και το ρέμα σε αυτό το σημείο.

Σύμφωνα, δε, με την εκτίμηση του Πάνου Τότσικα, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού, ενδεχομένως, το χτίσιμο του τοίχου και η εξωτερική κάλυψη της εισόδου του ρέματος έγινε το 2004 από την τότε δημοτική αρχή Θοδωρή Γεωργάκη. Και σχετίζεται με την επιδιωκόμενη απρόσκοπτη κατασκευή ενός σχολικού συγκροτήματος στον δασικό χώρο του Υμηττού, καθώς και με την απόκρυψη της ύπαρξης του ρέματος κατά τη διενέργεια αυτοψίας που είχε πραγματοποιήσει το ΣτΕ στην περιοχή, έπειτα από προσφυγή πολιτών της Ηλιούπολης και του Βύρωνα που, τελικά, απέτρεψαν την κατασκευή ενός ογκώδους σχολικού συγκροτήματος εντός της Ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας υποστήριξαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο που διατρέχουν τρία ρέματα της Αττικής.
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συγκέντρωση για τα ρέματα στην Περιφέρεια Αττικής
Σε συγκέντρωση-εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής καλούν αύριο στις 14.30 έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής φορείς που αντιστέκονται στην καταστροφή των ρεμάτων. Στόχος των διοργανωτών...
Συγκέντρωση για τα ρέματα στην Περιφέρεια Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής επικαλείται ψευδεπίγραφα τον όρο «ανάπλαση», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες...
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης
Ακάθεκτη η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην τμηματική τσιμεντοποίηση των τελευταίων ρεμάτων της Αττικής με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τηρεί τις ασφαλιστικές δικλίδες της σχετικής νομοθεσίας. Για άλλη...
Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
​Μία ημέρα μετά την ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία και προειδοποίηση 37 κατοίκων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμένο για τις...
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας