Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάρυστος: Ανεμογεννήτριες; Οχι, ευχαριστώ!

Δεν επιθυμούν να αντικρίσουν ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους οι κάτοικοι της Καρύστου. Η κινητοποίησή τους στην ένθετη φωτογραφία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάρυστος: Ανεμογεννήτριες; Οχι, ευχαριστώ!

  • A-
  • A+

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Καρύστου στη νότια Εύβοια πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης κάτοικοι της περιοχής, αποτρέποντας τον κατάπλου φορτηγού πλοίου που μετέφερε τμήματα ανεμογεννητριών, με τους διοργανωτές να καλούν σε νέα συγκέντρωση για τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Μαΐου, για να αποτρέψουν ενδεχόμενη νέα απόπειρα κατάπλου του πλοίου.

Δεκάδες κάτοικοι, από την Κάρυστο, το Μαρμάρι και τη γύρω περιοχή, από νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν να δέσει και να ξεφορτώσει το φορτηγό πλοίο που μετέφερε ανεμογεννήτριες, οι οποίες προορίζονται να τοποθετηθούν στο βουνό Οχη της νότιας Εύβοιας.

Νέο κάλεσμα

Τελικά, κάτω από την παρουσία ισχυρών δυνάμεων του λιμενικού και της αστυνομίας και χωρίς να λείψουν οι μικροεντάσεις, οι κάτοικοι κατάφεραν να εμποδίσουν το πλοίο να πιάσει λιμάνι, παρέμεινε για αρκετές ώρες στα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια αποχώρησε με κατεύθυνση το Λαύριο.

Το Συντονιστικό Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Πολιτών που αντιδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη νότια Καρυστία απευθύνει έκκληση συμπαράστασης στους κατοίκους ολόκληρης της Εύβοιας και παράλληλα καλεί σε νέα συγκέντρωση για τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της νότιας Καρυστίας αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει κάτοικοι και φορείς της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες ενέργειες και παρεμβάσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρύστου, ορισμένων τοπικών φορέων, κάποιων λίγων κομματικών οργανώσεων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων και κυρίως των κατοίκων της περιοχής δεν έχουν φέρει το επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα.

Αντίθετα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λήψης περιβαλλοντικών εγκρίσεων και σχετικών αδειοδοτήσεων και πλέον έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής των αιολικών πάρκων, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις αναφορές των κατοίκων, περίπου 250 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων.

Οι κάτοικοι και οι φορείς τονίζουν πως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Οχη θα αλλοιώσει και θα προκαλέσει ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Θα διαταράξει τη βιοποικιλότητα και κυρίως τους πληθυσμούς άγριων πτηνών και ζώων. Τονίζουν επίσης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων τοπικής οικονομίας, όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο ήπιος εναλλακτικός τουρισμός κ.ά. Ας σημειωθεί ότι η περιοχή της νότιας Καρυστίας και το όρος Οχη είναι ενταγμένα στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και χαρακτηρισμένα ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Με αφορμή την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και κυρίως τη διάνοιξη δρόμων προσέγγισης και μεταφοράς, οι κάτοικοι καταγγέλλουν τις καταστροφικές παρεμβάσεις σε σημεία ιδιαίτερης και υψηλής περιβαλλοντικής αλλά και αρχαιολογικής αξίας, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ανακαλέσουν σχετικές αποφάσεις και εγκρίσεις.

Η διάνοιξη δρόμων

Ιδιαίτερες αντιδράσεις υπήρξαν για την άδεια διάνοιξης δρόμων που δόθηκε στην εταιρεία που προχωρά σε μία από τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα που γίνονται στην περιοχή, καθώς η διάνοιξη γίνεται μέσα στον καστανόλογκο της Οχης, με τις αιωνόβιες αγριοκαστανιές, που αποτελεί φυσικό μνημείο και μουσείο μαζί.

Παράλληλα, κάτοικοι και φορείς τονίζουν πως τα συνοδά έργα για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα καταστρέψουν την πιο παρθένα περιοχή της Εύβοιας και σημεία όπως το φαράγγι του Δημοσάρη, τα Διπόταμα, την Αρχάμπολη, τον Πλατανιστό, τις κορυφές της Καθάρας, της Νεράιδας, του Αηδονιού, της Ανατολής.

Καταλήγουν, μάλιστα, ότι από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι κάτοικοι και η τοπική οικονομία, αλλά αντίθετα θα υποστούν τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες για τα κέρδη μιας επιδοτούμενης επένδυσης. Καταγγέλλουν δε χαρακτηριστικά ότι σε πολλά σημεία της Οχης έχουν σημειωθεί περιστατικά απαγόρευσης της πρόσβασης σε ορειβάτες και περιπατητές, αλλά και σε κτηνοτρόφους το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουν τα ζώα τους στο βουνό.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινα» εγκαίνια σε... γκρίζες ζώνες
Επιτάχυνση διαδικασιών υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας το αιολικό πάρκο του Καφηρέα. «Δάσος» 650 ανεμογεννητριών θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Τα ελληνικά παράδοξα με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά...
«Πράσινα» εγκαίνια σε... γκρίζες ζώνες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των πολιτών, έπειτα από το μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, με αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά χωρίς την ανάκληση της άδειας για την καύση των...
Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεσηκωμός στον Βόλο για τον «καρκίνο που έρχεται»
Αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους του Βόλου για την αδειοδότηση που έλαβε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως που θα τα αξιοποιεί ως καύσιμο. Η καύση σκουπιδιών από...
Ξεσηκωμός στον Βόλο για τον «καρκίνο που έρχεται»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι κατά ΠΑΚΟΕ για τα νερά της Στερεάς Ελλάδας
Κοινό μέτωπο και προσφυγή στη Δικαιοσύνη σχεδιάζουν δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας ως απάντηση στις αναφορές του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών περί ακαταλληλότητας των υδάτων για κολύμβηση σε παραλίες...
Δήμαρχοι κατά ΠΑΚΟΕ για τα νερά της Στερεάς Ελλάδας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»
Με... κακόγουστο αστείο έμοιαζε το σκεπτικό της πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Πεντέλη, Πάρνηθα και Υμηττό, ώστε «να διευρυνθεί η αποδοχή τους...
Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας