Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η προϋπόθεση επενδύσεων 180 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκειμένου αυτό να πωληθεί φαίνεται ότι έχει καθίσει… στον λαιμό της πλειονότητας των υποψηφίων που θέλουν να είναι μεν αγοραστές, αλλά όχι και επενδυτές.

Με μία μέχρι τώρα εξαίρεση, που είναι ο όμιλος στον οποίο συμμετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης.

Εξαιτίας αυτού του παρασκηνίου προέκυψε, όπως φαίνεται, νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και η τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών δεν θα είναι ούτε η 14η Φεβρουαρίου.

Δυσφορία και νευρικότητα εκφράζεται ήδη από όσους είναι της άποψης «πώληση τώρα κι όπως να ᾽ναι», ενώ όσοι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά αυτής της λογικής υποστηρίζουν ότι «δυσφορούν οι γνωστοί υποστηρικτές της πώλησης που δεν νοιάζονται για τίποτα άλλο, ενώ το κρίσιμο ερώτημα παραμένει ατόφιο: ιδιωτικοποίηση με ανάπτυξη ή ξεπούλημα;».

Λογική που υποστηρίζει το γνωστό από καιρό, πως χωρίς επέκταση της 6ης προβλήτας το μέλλον του λιμανιού δεν θα είναι ανέφελο.

Παράταση

Κι έτσι στο ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από διαπραγματεύσεις σκέφτονται να δοθεί παράταση στους υποψήφιους αγοραστές του λιμανιού προκειμένου να καταθέσουν τις δεσμευτικές προτάσεις τους.

Στο ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως διαπίστωσαν, έστω και σιγά σιγά, ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για επενδύσεις 180 εκατομμυρίων σε επτά χρόνια, προϋπόθεση στην οποία ανταποκρίνεται μεν το σχήμα Deutche Invest Equity Partners (στο οποίο συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης και ένας άγνωστος ακόμη port operator) αλλά όχι οι υπόλοιποι.

Φημολογείται ότι η βασική κόντρα που εξελίσσεται στο παρασκήνιο έχει να κάνει με τη σύγκρουση του γερμανικού ομίλου και του κινεζικού ενδιαφέροντος, το οποίο ουσιαστικά εκπροσωπείται από την Cosco, η οποία ελέγχει ήδη το λιμάνι του Πειραιά.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όμως έχει άλλες δυνατότητες, ιδίως για όσους γλυκοκοιτάνε του βαλκανικούς διαδρόμους.

Εφόσον όμως επιλεγεί να είναι τα ίδια συμφέροντα που θα έχουν και τα δύο λιμάνια, κάποιο λογικά θα καταλήξει «δεύτερης» κατηγορίας και προφανώς δεν θα είναι ο Πειραιάς. Αυτή η προοπτική προκαλεί ήδη ανατριχίλα στη Θεσσαλονίκη.

Αν αυτού του είδους οι συγκρούσεις είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι -οι Φιλιππινέζοι της ICTS που είχαν εκδηλώσει πρώτοι ενδιαφέρον, οι Δανοί της Maersk, οι Αραβες της Dubai Ports και οι Ιάπωνες της Mitsui- έχουν καταθέσει τα όπλα.

Παράγοντας του ΟΛΘ σχολίαζε μάλιστα στην «Εφ.Συν.» ότι «ενώ η μάχη συμφερόντων δινόταν για να ψαλιδιστούν τα ποσά των απαιτούμενων επενδύσεων, εδώ που φτάσαμε δεν αποκλείεται η επιμονή τους να δράσει τελικά εναντίον τους, προς το συμφέρον φυσικά του λιμανιού και της πόλης».

Φυσικά κανένα σχόλιο δεν κάνει σχετικά με τον ρόλο που έχουν παίξει ώς τώρα παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία της ανάλυσής του μένει να κριθεί και μάλιστα σε πολύ λίγο χρόνο από σήμερα.