Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρές ανάγκες για πόσιμο νερό έχουν οι 1.400 πρόσφυγες που έχουν απομείνει και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά.

Το πρόβλημα αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάγκες για πόσιμο νερό ανέρχονται περίπου στα 2.500 μπουκάλια ημερησίως, οι οποίες λόγω του καλοκαιριού όλο και αυξάνονται.

Μέχρι τώρα οι ανάγκες αυτές καλύπτονταν από εταιρείες, αλλά και από ιδιώτες.

Οσο περνά όμως ο καιρός και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν στο λιμάνι, οι προσφορές αυτές όλο και μειώνονται, με αποτέλεσμα καθημερινά να δίνεται ένας αγώνας προκειμένου να εξασφαλιστούν μπουκάλια με νερό.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη διαχείριση του προσφυγικού δεν προχώρησαν στην εγκατάσταση βρυσών στους χώρους του λιμανιού, καθώς ήθελαν να αποφύγουν δυο συγκεκριμένες καταστάσεις: να πλένουν οι πρόσφυγες τα ρούχα τους εκεί αλλά και να τις χρησιμοποιούν για την προσωπική τους υγιεινή.

Σε μια τέτοια περίπτωση η εικόνα του λιμανιού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη, θα άλλαζε αυτόματα.

Επίσης ήθελαν να αποφύγουν τη δημιουργία υποδομών που θα παρέπεμπαν σε μόνιμη εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θ. Δρίτσα, η αναχώρηση αυτών των 1.400 προσφύγων εξαρτάται από το πότε θα είναι έτοιμοι και θα παραδοθούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας.

Στο μεταξύ η Π.Ε. Πειραιά, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών περίπου 1.600 προσφύγων που μένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, έχει δρομολογήσει μια σειρά παρεμβάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαγωνιστικών διαδικασιών αρχίζει πρόγραμμα απολυμάνσεων και μυοκτονιών σε όλες τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου.