Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 25.8°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.8°
2 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
2 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.4°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.8°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 24.8°
1 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.2° 24.7°
1 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
94%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 26.2°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 26.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.0°
2 BF
11%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.6° 22.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Το φλεγόμενο εργοστάσιο της εταιρείας διανομής σχολικών γευμάτων στη Λαμία
Το φλεγόμενο εργοστάσιο της εταιρείας διανομής σχολικών γευμάτων στη Λαμία που εμπλέκεται σε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις μαθητών | EUROKINISSI

Αναστέλλουν κατόπιν εορτής τη διανομή σχολικών γευμάτων στη Λαμία

Για καταγγελίες που έχουν καταλήξει στον κάλαθο αχρήστων του ΟΠΕΚΑ κάνουν λόγο γονείς, οι οποίοι μάλιστα έγιναν αποδέκτες εξωδίκων από τις καταγγελλόμενες εταιρείες ● Όλο και πιο «ύποπτη» η φωτιά στο εργοστάσιο της υπόλογης επιχείρησης

Με μια λιτή ανακοίνωση, στην οποία πουθενά δεν αναφέρεται εναλλακτική λύση ούτε καν πρόθεση για εξεύρεση κάποιας, το νεοσυσταθέν ως αυτόνομο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) ενημερώνουν ότι αναστέλλεται η διάθεση σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων που συμμετείχαν στο σχετικό πρόγραμμα. 

Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΕΦΕΤ για αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένης επιχείρησης, μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απίστευτης ιστορίας με δεκάδες μικρούς μαθητές να ταλαιπωρούνται από τροφική δηλητηρίαση, αφότου κατανάλωσαν γεύματα που διένειμε η εν λόγω εταιρεία, το εργοστάσιο της οποίας - μυστηριωδώς και σε μια «βολική» για εκείνην χρονικά συγκυρία - έγινε παρανάλωμα πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Η «κατόπιν εορτής» ανακοίνωση υπουργείου και ΟΠΕΚΑ

Αναστολή διανομής σχολικών γευμάτων στο Δήμο Λαμιέων

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.» 

Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης. 

Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.». 

Κατόπιν της απόφασης αυτής, αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 

Σχετικά με την πυρκαγιά, σύμφωνα με το MEGA, η ΕΛ.ΑΣ. έχει στη διάθεσή της νέα στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, που δείχνουν πως ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό, το οποίο ωστόσο ήταν μυστηριωδώς κολλημένο στην μπροστινή πλευρά του εργοστασίου.

Παράλληλα, το δεύτερο στοιχείο που «χτυπάει» στις Αρχές, είναι πως η φωτιά εξαπλώθηκε άμεσα, κάτι το οποίο δε δικαιολογεί τη φύση της βιομηχανίας, καθώς δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο του εμπρησμού από πρόθεση, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Σύμφωνα τώρα με ρεπορτάζ του LamiaReport,  εντεροπαθογόνο κολοβακτηρίδιο εντοπίστηκε στο δείγμα εννιάχρονου που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας από τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/5). Αναμένονται επίσης απαντήσεις από τα δείγματα που εστάλησαν από άλλα 19 παιδιά, καθώς και από πέντε εργαζομένους στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία. Ο Εθνικός Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την περαιτέρω ανάλυση και ερμηνεία των ευρημάτων στο πλαίσιο και της εισαγγελικής έρευνας.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι τα γεύματα Γιαννίτση δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στο επίκεντρο. Όπως προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η εταιρεία είχε βρεθεί άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν να μη συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Ενδεικτικά, μόλις πέρυσι στην εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» έγιναν δυο φορές συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας κατά την προμήθεια γευμάτων και νωπών λαχανικών.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κατάσταση των σχολικών γευμάτων, που διανέμονται σε μαθητές των 133 δήμων της χώρας. Σύμφωνα με νέες μαρτυρίες γονιών που παρουσιάζει το MEGA, γεύματα που φθάνουν στους μαθητές όλης της χώρας είναι παγωμένα, λιποβαρή, άλλα είναι άψητα και κακομαγειρεμένα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μέσα στις συσκευασίες εντοπίστηκε μέχρι και κομμάτι… από γάντι που φοράνε οι άνθρωποι οι οποίοι τα συσκευάζουν.

 

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε γονέας παιδιού, «το μπιφτέκι κοτόπουλο στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν το τρώγανε τα παιδιά .Το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, τα λάχανα και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι άμα το έβαζα στο ψυγείο μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα». Άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι η πλαστική συσκευασία του γεύματος είχε λιώσει και είχε κολλήσει στο φαγητό του παιδιού. «Τα συσκευάζουν μέσα σε πλαστικές συσκευασίες την ώρα που είναι καυτά και λιώνουν τα νάιλον, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες».

«Κάναμε καταγγελίες στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά λάβαμε εξώδικο από την εταιρεία»

Γονέας μαθητή που είχε ζήσει παρόμοιο περιστατικό, έκανε αναφορά στον ΟΠΕΚΑ. «Κάναμε καταγγελία στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και στον ΟΠΕΚΑ, αλλά απάντηση δεν λάβαμε από αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά λάβαμε εξώδικο από την εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι 180.000 μαθητές, δηλαδή οι τέσσερις στους 10 στα δημοτικά σχολεία της χώρας, τρώνε από τα σχολικά γεύματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναστέλλουν κατόπιν εορτής τη διανομή σχολικών γευμάτων στη Λαμία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας