Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής από τα ξημερώματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα. Σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μίλησε για αναγκαιότητα «συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών για την προάσπιση της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών».
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας παρεμβαίνει όπου απαιτείται, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κατά τόπους συμβάντων. Η υπεύθυνη της υπηρεσίας στην Περιφέρεια, Γιάννα Τσούπρα, υποστήριξε πως «το σύστημά μας άντεξε, είχαμε μεριμνήσει έγκαιρα γι’ αυτό με τα έργα υποδομής όπως το καθάρισμα όλων των ρεμάτων και των φρεατίων». Διαβεβαίωσε επίσης ότι ήδη από τα μεσάνυχτα που ανακοινώθηκε το δελτίο για την επιδείνωση του καιρού, όλη η Περιφέρεια ήταν σε ετοιμότητα.
Η κακοκαιρία έπληξε κυκλικά την Αττική, με τη μεγαλύτερη ένταση να εκδηλώνεται στα νησιά του Αργοσαρωνικού, και σύμφωνα με την κ. Τσούπρα, η περιφέρεια είναι σε συνεχή εγρήγορση και σε άμεση συνεργασία με τους 66 δήμους του λεκανοπέδιου των οποίων τα συνεργεία ενισχύει με μηχανήματα και προσωπικό. Τέτοια μηχανήματα έχουν αποσταλεί στην Χαλυβουργική, στην Παλλήνη, στο Κορωπί.
Ισχυροί άνεμοι και χαλαζόπτωση
Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος βεβαίωσε ότι η κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα έντονη και εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί με ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση. Στην Αίγινα, την Τροιζήνα και την Σαλαμίνα σημειώθηκαν καταστροφές στην παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, ροδιές κ.α.). Επίσης, όσον αφορά τη νεκρή γυναίκα η οποία ανευρέθη το πρωί επί του οδοστρώματος στη θέση Κακιά Βίγλα στην Σαλαμίνα, διενεργείται νεκροψία-νεκροτομή για τα αίτια του θανάτου της. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ως αιτία θανάτου κεραυνό ή τροχαίο.
Στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά, οι αντιπεριφερειάρχες Πέτρος Φιλίππου και Γιώργος Γαβρίλης, αντίστοιχα, δεν εξέφρασαν ανησυχία λόγω της έγκαιρης φροντίδας σε ό,τι αφορά τα ρέματα και τα φρεάτια. Στον Πειραά βέβαια υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο αφορούσε απάντληση υδάτων από ορισμένα σπίτια, αλλά ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσημη και αντιμετωπίσιμη και ότι υπάρχει ανοιχτή εργολαβία με πρόγραμμα και επίβλεψη για τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων.
Ο κ. Γαβρίλης επισημαίνει την αντιπλημμυρική θωράκιση του Πειραιά, για την οποία είναι σε εξέλιξει σειρά από παρεμβάσεις έργων σε 10 σημεία με χρόνια προβλήματα, με τον καθαρισμό της κοίτης από φερτά υλικά και βλάστηση σε ρέματα κ.λπ.
