• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.3°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 2.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.3°C / -0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  60%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας εφήβων βουλευτών για αντιδημοκρατικές πρακτικές

 • A-
 • A+

Επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποίησε στην «Εφ.Συν» ομάδα εφήβων βουλευτών καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές πρακτικές με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου από έφηβους βουλευτές για θέματα όπως η αποφυλάκιση Λιγνάδη, η πανεπιστημιακή αστυνομία και το πρόσφατο νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Όπως τονίζουν σκοπός τους δεν είναι η πολιτικοποίηση και η κομματικοποίηση των όσων εκτυλίχθηκαν στην πρόσφατη ζωντανή διαδικτυακή συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων, αλλά η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Είμαστε ομάδα εφήβων βουλευτών της 26ης Συνόδου και με το παρών δηλώνουμε βαθιά απογοήτευση όσον αφορά τον τρόπο διεκπεραίωσης του προγράμματος "Βουλή των Εφήβων”. Σκοπός των πρόσφατων ενεργειών μας δεν είναι η κομματικοποίηση, κύριο και μόνο μέλημα μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα συμβάντα που έλαβαν χώρα, τόσο στην Συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΣΤ' Συνόδου -την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022- της Βουλής των Εφήβων όσο και καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Ενώ η Βουλή των Εφήβων -αποτελώντας δημοκρατικό θεσμό- οφείλει να προασπίζει την ελευθερία του λόγου, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο αναιρεί αυτό το πρωταρχικό δικαίωμα αλλά θέλει την νεολαία στον ρόλο των παθητικών αποδεκτών των όσων συμφέρουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Εκτός αυτού, από την όλη μας εμπειρία συνειδητοποιήσαμε πως ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, στην οποία τα μέλη της μαθητικής κοινότητας καλούνται να εκπληρώσουν και να ικανοποιήσουν τα πολιτικά συμφέροντα προσποιούμενα ότι έχουν κάποιον πολιτικό ρόλο χωρίς αυτό να ισχύει.

Τα παραπάνω μας λόγια δεν είναι έπεα πτερόεντα, καθώς μετά την σύνταξη των ερωτήσεων για την Συνεδρίαση της Ολομέλειας, οι ερωτήσεις μας στάλθηκαν και μελετήθηκαν από τους απαντώντες, καθιστώντας την παρουσία μας καθαρά τυπική. Όπως φαίνεται μάλιστα στο βίντεο από την συνεδρίαση της Παρασκευής, το οποίο έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Βουλής των Εφήβων, ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Τασούλας, όταν ένας έφηβος βουλευτής δεν ακουγόταν, λόγω αδυναμίας του Διαδικτύου, είπε πως έχει ήδη στα χέρια του τις ερωτήσεις, όποτε μπορεί να απαντήσει. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί ότι σε μια Σύνοδο με θέμα τον Ψηφιακό κόσμο δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να απαντήσει στις ερωτήσεις ορθότερα αξιοποιώντας τις γνώσεις του στον τομέα.

Επιπλέον, αφού εκφωνήθηκαν τα κείμενα της κάθε ομάδας και ήρθε η σειρά των ερωτήσεων διαπιστώθηκε ότι οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκής και πολλές φορές άσχετες με το θέμα. Κάποιοι έφηβοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τις αναπάντητες ερωτήσεις στο chat του webex ξεκινώντας μια συζήτηση μεταξύ των εφήβων συμμετεχόντων. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω chat φαινόταν μόνο στην πλατφόρμα του webex κι όχι στο Ίδρυμα της Βουλής και κατ’ επέκταση στην ζωντανή μετάδοση σε αντίθεση με τα reactions της πλατφόρμας. Όταν ήρθε η σειρά ενός έφηβου βουλευτή να εκφωνήσει την ερώτηση της ομάδας, ο ίδιος αφού εκπλήρωσε τον σκοπό του, άδραξε την ευκαιρία να εκφέρει την προσωπική του άποψη για τα γεγονότα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα: "Και θα ήθελα να συμπληρώσω μιας που είμαι στο βήμα την προσωπική μου άποψη γιατί μπορεί να ασχολούμαστε με τον ψηφιακό κόσμο αλλά βλέπουμε τα νομοσχέδια εκτρώματα που περνάνε στην Βουλή, πανεπιστημιακή αστυνομία, τις υποθέσεις ελληνικής δικαιοσύνης Λιγνάδη, Κορκονέα και θα έπρεπε πιστεύω οι μελλοντικοί συνοδοί να αφοσιωθούν και σε αυτά. Ευχαριστώ πολύ.

Μετά από αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια εκτρώματα αφού όλα τα νομοσχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για 2 με 3 εβδομάδες. Τότε μια έφηβη βουλευτής άνοιξε το μικρόφωνο της και έθεσε την εξής ερώτηση: «Τότε γιατί το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μόνο για μια εβδομάδα;» Η έφηβη βουλευτής όπως η ίδια εξήγησε αργότερα έθιξε το ζήτημα αφού το εν λόγω περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποτελείται από σχεδόν 100 άρθρα και μόνο μια εβδομάδα δεν επαρκεί για τον πλουραλιστικό του σχολιασμό από το κοινό ενώ πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο το περιβάλλον πόσο μάλλον σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καύσωνες που επικρατούν στην Ευρώπη.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις και την θερμή υποστήριξη άλλων εφήβων βουλευτών από το chat, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κλείσουν το chat στερώντας από τα νέα άτομα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι έκλεισαν το chat επειδή στάλθηκε υβριστικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή αφαίρεσαν το δικαίωμα στην κριτική όπως και μετέπειτα που έκλεισαν μικρόφωνα και κάμερες εφήβων βουλευτών που μίλησαν ή κρατούσαν πλακάτ, όπως αναφέρεται και παρακάτω.

Έπειτα, η υφυπουργός παιδείας τοποθετήθηκε επίσης λέγοντας ότι τα άτομα που σπουδάζουν στα ΑΕΙ θέλουν να είναι ασφαλή στον χώρο φοίτησης τους. Το εν λόγω σχόλιο προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών εφήβων βουλευτών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το "thumps down" reaction και έγραψαν σε χαρτιά τις τοποθετήσεις τους και τις έδειξαν στην κάμερα αφού δεν τους δόθηκε άλλη ευκαιρία να εκφράσουν την γνώμη τους σε μια διαδικασία που η έννοια της ανταπάντησης δεν υφίσταται. Μερικά από τα συνθήματα ήταν: "Φοιτητές στα νοσοκομεία", "Έξω από τα πανεπιστήμια η αστυνομία", "Όχι στη λογοκρισία των εφήβων", "Δημοκρατία δεν είναι να μας κλείνετε το chat", "Τα πανεπιστήμια δεν είναι αγορά ούτε φυλακή", " Μία εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου περιβάλλοντος".

Παρόλα αυτά, οι διαμαρτυρίες μας, τα σχόλια μας και οι τοποθετήσεις μας αγνοήθηκαν ως μη γινόμενα γιατί η αναγνώρισή τους θα σήμανε την έναρξη κοινωνικού διαλόγου. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις, συγκεκριμένα στην 108η, παγκοσμίως όσον αφορά την ελευθερία τύπου. Δεν κατηγορούμε τους συνανθρώπους μας που διεκπεραίωσαν το πρόγραμμα αλλά αυτούς που το διαμόρφωσαν με βάση τα δικά τους οριοθετημένα πλαίσια.

Ζήτησαν τις ιδέες μας, των συμμαθητών μας και της νεολαίας αλλά τις αγνόησαν. Ζήτησαν την φωνή μας αλλά δεν την άκουσαν. Αντιθέτως, προσπέρασαν τις τοποθετήσεις μας και τις αντιδράσεις μας συνεχίζοντας ανενόχλητοι την αποστειρωμένη τους διαδικασία. Πόσο δημοκρατική είναι άραγε μία διαδικασία η οποία δεν παραχωρεί το δικαίωμα το σχολιασμού και της ανταπάντησης;

Όντως σκοπός του προγράμματος είναι να ακουστεί η νεολαία;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστημονική ημερίδα «Κοινωνική Πολιτική, Πανδημία και Δημοκρατία»
Ποιες είναι οι πολιτικές που στιγμάτισαν τα τελευταία δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης; Ποιες είναι η κυβερνητικές αλλαγές που με όχημα την πανδημία επηρέασαν τη χώρα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής;
Επιστημονική ημερίδα «Κοινωνική Πολιτική, Πανδημία και Δημοκρατία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίκτυο για την υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών
Στο Δίκτυο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, νομικοί, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικοί κ.ά. από διάφορους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους με κοινό στόχο την προάσπιση δικαιωμάτων που το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα...
Δίκτυο για την υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάλεσμα συγκρότησης Πρωτοβουλίας Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα
Μια σημαντική πρωτοβουλία λαμβάνουν δικηγόροι και νομικοί που παρενέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στον δημόσιο διάλογο για τα δικαιώματα των κρατουμένων και την υπόθεση της απεργίας πείνας του κρατούμενου...
Κάλεσμα συγκρότησης Πρωτοβουλίας Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την ηγεμονία και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό
Το Δίκτυο για τη Δημοκρατική Μεταρρύθμιση του Κράτους - Via Publica οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Ηγεμονία, Αντιηγεμονία και δημοκρατικός μετασχηματισμός.
Διαδικτυακή εκδήλωση για την ηγεμονία και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο μύθος της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας»
Στο ανατρεπτικό αυτό δοκίμιο αμφισβητείται η δυνατότητα ύπαρξης μιας πραγματικά ελεύθερης λαϊκής βούλησης της πλειοψηφίας στο πλαίσιο της κυριαρχίας του κεφαλαίου και της αστικής ιδεολογίας.
«Ο μύθος της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το πρόβλημα της τεχνολογίας είναι ζήτημα διαχείρισης των συνεπειών της»
Ο κοινωνικός έλεγχος της τεχνολογίας μπορεί να λάβει χώρα αποκλειστικά και μόνο σε ένα δημοκρατικό καθεστώς εγγυημένων ελευθεριών και ανθρώπινων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
«Το πρόβλημα της τεχνολογίας είναι ζήτημα διαχείρισης των συνεπειών της»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας