• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.5°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  0 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απλήρωτοι απογραφείς σε απόγνωση

 • A-
 • A+
Μετά το θέατρο του παραλόγου με όσα έζησαν στη φετινή επεισοδιακή διαδικασία, τώρα δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν την αμοιβή τους, με την ΕΛΣΤΑΤ να απαντά ότι στόχος είναι οι πληρωμές να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

Μετά τις απανωτές παρατάσεις της απογραφής, χωρίς ενημέρωση, οι απογραφείς παραμένουν απλήρωτοι χωρίς να γνωρίζουν με ποια ακριβώς ποσά θα πληρωθούν και πότε. Οι καταγγελίες τους, τα παράπονά τους και οι επιστολές διαμαρτυρίας φτάνουν συνεχώς στην «Εφ.Συν.».

Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΕΛΣΤΑΤ μας διευκρινίστηκε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία πληρωμής των 12.000 τομεαρχών και στόχος είναι οι πληρωμές των περίπου 47.000 απογραφέων να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

Αρκετοί απογραφείς έχουν παραδώσει τα δεδομένα που συνέλεξαν, ακόμα και από τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά δεν έχουν ακόμα καμία ενημέρωση από την ΕΛΣΤΑΤ για το πότε θα πληρωθούν, ούτε και τα ακριβή χρηματικά ποσά που θα λάβουν. Κι όλα αυτά ενώ οι ίδιοι έχουν ενημερώσει για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και έχουν απογραφεί στον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές καλύψεις και εισφορές τους. Αρκετοί απευθύνονται στους επόπτες και τους τομεάρχες τους όπως και στην ίδια την ΕΛΣΤΑΤ μέσω mail, χωρίς να παίρνουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Χαρακτηριστική η αποστροφή μιας απογραφέως που απευθύνθηκε στην εφημερίδα μας, αφού εν τω μεταξύ είχε ανταλλάξει e-mails με τους αρμόδιους αλλά ήταν ακόμη στο… άγνωστο: «Το τελικό ποσό της αμοιβής, που άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι –να θυμίσω ότι ξεκίνησε με το “τυράκι” των 1.200€– για να καταλήξει “πληρωμή με το κομμάτι” και αυτή η πληρωμή να διακυμαίνεται από μέιλ σε μέιλ, χωρίς εν τέλει να διευκρινιστεί ποτέ».

Ατομική ευθύνη

Αλλος απογραφέας νεαρής ηλικίας μάς μιλά για επίκληση εκ μέρους των αρμοδίων της ατομικής ευθύνης: «Ενώ ξέραμε εξαρχής ότι θα αργήσουμε να πληρωθούμε, το κάνουν να φαίνεται λες και οι ίδιοι οι απογραφείς φταίμε. Δηλαδή, γράφουν σε mail ότι επειδή πολλοί έχουμε βάλει λάθος στοιχεία πληρωμής (iban) π.χ. ή δεν απαντάμε στα mail τους, γι’ αυτό θα καθυστερήσει η πληρωμή όλων. Και φυσικά κάποιοι τσιμπάνε και αλληλοκατηγορούνται οι απογραφείς. Το θέμα είναι, αφού εξαρχής ήξεραν ότι μάλλον καλοκαίρι θα μας πληρώσουν, τώρα γιατί το παρουσιάζουν ως καθυστέρηση και το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη;».

Πριν από περίπου έναν μήνα δεκάδες απογραφείς έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΛΣΤΑΤ, τα πιθανώς αρμόδια υπουργεία αλλά και την πολιτική ηγεσία και τους αρχηγούς των κομμάτων (στο θέμα είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»: 23/2 «Απογράφοντας… πονηριές»).

Πέρα από τα όσα αναφέρουν σε αυτή για τις συνθήκες εργασίας τους και τα προβλήματα που προέκυψαν στην αρκετά επεισοδιακή σε σχέση με άλλες απογραφές διαδικασία ελέω οργανωτικών προβλημάτων και κορονοϊού, επισημαίνουν και το θέμα της (μη) πληρωμής τους. Παράλληλα, καταγγέλλουν ελλιπή ενημέρωση για την επίλυση των ασφαλιστικών θεμάτων τους με τίτλους κτήσης στον ΕΦΚΑ.

Η απάντηση

Απευθύναμε ερώτημα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των απογραφέων στην ΕΛΣΤΑΤ και λάβαμε τις παρακάτω διευκρινίσεις: «Ολες οι διαδικασίες γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις που απαιτούν τόσο το Δημόσιο Λογιστικό (νόμος 4270/2014) όσο και το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (νόμος 4387/2016) όπως ισχύουν. Εχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία πληρωμής των περίπου 12.000 Τομεαρχών και οι πληρωμές τους αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαΐου 2022.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πληρωμή των περίπου 47.000 Απογραφέων, των οποίων ο ορισμός και η εργασία έγιναν αργότερα σε σχέση με τους Τομεάρχες, με τον προσδιορισμό του έργου τους (τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια) μέσω του ελέγχου και της επιβεβαίωσης του αριθμού των προς αμοιβή ερωτηματολογίων. Θυμίζουμε ότι η αποζημίωση των Απογραφέων καθορίζεται με συγκεκριμένο ποσό ανά ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι σταθερό ανά οικία και προσαυξάνεται ανάλογα με τα άτομα που απογράφηκαν σε κάθε οικία.

Τονίζεται ότι κάθε Απογραφέας θα λάβει την ίδια αποζημίωση ανά ερωτηματολόγιο, τόσο για τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσε ο ίδιος, με τη διαδικασία της συνέντευξης, όσο και για τα ερωτηματολόγια που οι πολίτες συμπλήρωσαν και οριστικοποίησαν μόνοι τους μέσω της διαδικασίας της Αυτοαπογραφής. Στόχος μας είναι οι πληρωμές των Απογραφέων να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και οι ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ
Εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης, αρκετοί από τους συνεργάτες-ερευνητές, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τη συγκεκριμένη εργασία ως μοναδική πηγή εσόδων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού.
Απλήρωτοι και οι ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και ο έλεγχος των δεδομένων και των τριών φάσεων της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών 2021, της πρώτης ψηφιακής απογραφής στη χώρα.
Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση και επισήμως στην απογραφή μετά το φιάσκο
Μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, μετά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αυτοαπογραφής και με φόντο την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών.
Παράταση και επισήμως στην απογραφή μετά το φιάσκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση μέχρι αρχές Δεκέμβρη στην απογραφή - Επιχείρηση κατευνασμού των αρνητών
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνου Θανόπουλου, στην εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» η απογραφή θα λάβει παράταση για να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα.
Νέα παράταση μέχρι αρχές Δεκέμβρη στην απογραφή - Επιχείρηση κατευνασμού των αρνητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας