• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.3°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 2.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.3°C / -0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  60%

Τέσσερα κτίρια συνθέτουν το δημαρχιακό συγκρότημα, στο οποίο κυριαρχούν ο διαμπερής πεζόδρομος, οι ζώνες πρασίνου και τα υδάτινα στοιχεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισμα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για συνέχιση του προγράμματος «Εστία»

 • A-
 • A+
Ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, τόνισε ότι τη στιγμή που ο δήμος έχει ήδη 400 αιτήματα Ουκρανών προσφύγων, «με τη σταδιακή μείωση του προγράμματος είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε έξω από τα διαμερίσματα 140 άτομα, από τα οποία 48 είναι παιδιά».

Οι συνεχείς πιέσεις, σε βαθμό διαμαρτυριών, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσης του προγράμματος «Εστία» που αφορά τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα οδήγησαν και σε έκδοση σχετικού ψηφίσματος προχθές το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον οι δηλώσεις του υπεύθυνου αντιδημάρχου περιέγραψαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με μελανά χρώματα.

Σύμφωνα με το εγκριθέν ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο «διατυπώνει τη διαφωνία του τόσο στην επερχόμενη μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος υποδοχής αιτούντων άσυλο "Εστία" από τις 15/4/2022 όσο και στη διακοπή του προγράμματος στις 31/12/2022, που αναγγέλθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Οπως σημειώνεται, «στον Νομό Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2016 με συντονιστή εταίρο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διακριτικό τίτλο REACT. Από τις 15/4/2022 προβλέπεται μείωση δυναμικότητας ποσοστού 34,36%, οι θέσεις στέγασης, που ανέρχονται σε 650 σε μισθωμένα διαμερίσματα και 30 θέσεις στο καταφύγιο αιτούντων άσυλο "Φιλοξενείο", προβλέπεται να μειωθούν σε 426 και 21 θέσεις, αντίστοιχα. Σήμερα στεγάζονται 511 άτομα, που δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν μετά τη μείωση και θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε καθεστώς αστεγίας».

Ειδική αναφορά γίνεται και στους εργαζομένους -66 έμπειρα άτομα- «οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη για στέγαση και ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία». Παρακολουθώντας μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι «η υφιστάμενη και χρήζουσα άμεσης και επιτακτικής αντιμετώπισης ουκρανική κρίση καταδεικνύει με τα εντονότερα χρώματα την ανάγκη διατήρησης ενός προγράμματος υποδοχής και ένταξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος με διατήρηση της υφιστάμενης δυναμικότητάς του και τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης ωφελουμένων, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση στέγαση των Ουκρανών πολιτών που προσεγγίζουν καθημερινά τις υπηρεσίες μας ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη και όποιων προσφύγων δικαιούνται άσυλο».

Πριν από την ψήφιση, μιλώντας στο συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, καλούσε την κυβέρνηση «να αναλογιστεί ότι έχουμε ένα υπαρκτό ζήτημα-πρόβλημα» και τόνιζε ότι τη στιγμή που ο δήμος έχει ήδη 400 αιτήματα Ουκρανών προσφύγων, «με τη σταδιακή μείωση του προγράμματος είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε έξω από τα διαμερίσματα 140 άτομα που διαμένουν, από τα οποία 48 είναι παιδιά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παρέθεσε, στην Υπηρεσία Ασύλου της Θεσσαλονίκης κατατίθενται 250 αιτήματα καθημερινά, οπότε «για δύο εβδομάδες έχουν κλείσει όλα τα ραντεβού για να εκδοθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και κάρτα διαμονής». Ο δήμος για να βοηθήσει όσο μπορεί κρατά ανοιχτά τα δημοτικά ιατρεία με εντολή περίθαλψης των προσφύγων.

Συνέχιση του προγράμματος ζήτησε και η Κατερίνα Νοτοπούλου, ασκώντας παράλληλα κριτική στη διοίκηση του δήμου ότι «μπορούσε να κάνει πολλά παραπάνω. Υπήρχε μια στάση απάθειας για το πρόγραμμα». Για κοντόφθαλμη κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο ο Σπύρος Βούγιας, λέγοντας ότι η απόφαση για μείωση του προγράμματος έγινε επειδή «μειώθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τη δυνατότητα να το υποστηρίξει». «Ενώ αυξάνονται οι ανάγκες διεκδικούμε το ελάχιστο», παρατήρησε ο Γιώργος Ορφανός, θετικός στην υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρατηρώντας ότι «δεν πρέπει να περάσει σε καμιά μορφή η έννοια της διάκρισης προσφύγων». Συνέχιση του προγράμματος ζήτησε και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που είδε στις κινήσεις της κυβέρνησης «απαξίωση και απομάκρυνση από τους στόχους που το πρόγραμμα έβαζε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτυχές το Φεστιβάλ για το Πανεπιστημιακό Ασυλο στο ΑΠΘ
Θετικός και ελπιδοφόρος είναι ο απολογισμός του πρώτου διήμερου Φεστιβάλ για το Πανεπιστημιακό Ασυλο (4/5 Οκτωβρίου) που διεξήχθη στο πάρκο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Επιτυχές το Φεστιβάλ για το Πανεπιστημιακό Ασυλο στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποιημένα, νοικοκυρεμένα
Η τρομολαγνεία δεν βρήκε ανταπόκριση. Οι 80 πρόσφυγες που θα μετέτρεπαν την πλατεία Αριστοτέλους σε... Μόρια, αφού μάζεψαν τα πράγματά τους και καθάρισαν τον χώρο, μπήκαν στις κλούβες της αστυνομίας και...
Τακτοποιημένα, νοικοκυρεμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φεύγει για Ευρώπη ο πρόσφυγας-ψυχή του καταυλισμού Βασιλικών
Μέχρι τα Χριστούγεννα ο Μοχάμεντ Μουσλίμ Οσμάν ήταν ο άτυπος και αθόρυβος «διοικητής» της κοινότητας των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Ηταν ο άνθρωπος που έλυνε τις παρεξηγήσεις, ο...
Φεύγει για Ευρώπη ο πρόσφυγας-ψυχή του καταυλισμού Βασιλικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διανομείς: Μπάρμπαρα όπως...βαρβαρότητα
Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης θυμίζει το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και ότι ο κλάδος θρηνεί περισσότερους από 50 νεκρούς διανομείς σε ώρα εργασίας.
Διανομείς: Μπάρμπαρα όπως...βαρβαρότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μένουμε στο εργοστάσιο»
Την παραμονή στο εργοστάσιο αποφάσισαν οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ μετά την πώληση του ακινήτου της «Φίλκεραμ Johnson».
«Μένουμε στο εργοστάσιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας