• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.1°C / 32.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.3°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.1°C / 35.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  39%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σάλος στη Νομική του ΕΚΠΑ με σεξουαλική παρενόχληση καθηγητή σε φοιτητές

 • A-
 • A+

Άλλο ένα περιστατικό χρόνιας παραβιαστικής συμπεριφοράς από καθηγητή έχει σηκώσει στο πόδι την ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή τη φορά στη Νομική Σχολή, όπου σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών, καθηγητής έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά δεκάδες φοιτητές μέσω σόσιαλ μίντια.

Η υπόθεση φέρνει στη μνήμη την, όχι τόσο μακρινή, περίπτωση σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, από διδάσκοντα εις βάρος του οποίου διενεργήθηκε ΕΔΕ έπειτα από κινητοποιήσεις και πίεση του φοιτητικού συλλόγου και για τον οποίο εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες η έκδοση της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιδρύματος.

Το περιστατικό έφερε πρώτο στην επιφάνεια το αριστερό σχήμα «Αντινομία ΕΑΑΚ», που παρεμβαίνει στον φοιτητικό σύλλογο Νομικής, με βάση συγκεκριμένη καταγγελία φοιτητή, ο οποίος έχει δεχθεί παρενόχληση από τον Χ.Χ στο παρελθόν. 

Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη πολιτική δύναμη κατέθεσε ψήφισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Φοιτητών, το οποίο και έγινε ομόφωνα δεκτό από τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Αναφορικά με τη Νομική: «Από τη στιγμή που ο Χ.Χ έλαβε την θέση του καθηγητή και απέκτησε επαφή με ακόμα περισσότερους φοιτητές στο μάθημα η παρενοχλητική αυτή συμπεριφορά έγινε πιο συστηματική. Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους(!)», αναφέρουν οι καταγγέλοντες. 

«Εκμεταλλευόμενος, τη θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν. Η παρενόχληση αυτή εκ μέρους του καθηγητή Χ.Χ κανονικοποιείται, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ίδια τα θύματα να αμφισβητούν τη σοβαρότητα αυτού που τους συμβαίνει, καθώς όπως και ο ίδιος τους στέλνει προσωπικά ''μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασα'', χειραγωγώντας με αυτό τον τρόπο τη σκέψη τους (gaslighting). Πρόκειται για μια βαθιά πατριαρχική συμπεριφορά, η οποία βασίζεται στην εξουσία που αντλεί τόσο από την ιδιότητά του όσο και από το φύλο του. Είναι άξιο απορίας πώς ένας τέτοιος άνθρωπος κρίθηκε κατάλληλος από το πανεπιστήμιο για αυτή την θέση, καθώς η συμπεριφορά του αυτή επιδεικνύεται και δημόσια στο διαδίκτυο. 

Τέτοια άτομα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη σχολή μας και θα μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους! Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια μας που έχει υπάρξει θύμα παρενόχλησης. Αξίζουμε ένα περιβάλλον σπουδών που θα αισθανόμαστε όλοι και όλες μας ασφαλείς. 

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του Χ.Χ από την Νομική Σχολή Αθηνών και την τοποθέτηση τόσο του τμήματος, όσο και του ιδρύματος», αναφέρει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην απόφαση ορίσθηκε κινητοποίηση στο γραφείο του Κοσμήτορα Αλέξανδρου Σισιλιάνου, για σήμερα το μεσημέρι στις 12, όμως εκείνος έλειπε.

Ήδη έχει καλεστεί γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου με αφορμή το περιστατικό, τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοένα και περισσότερες καταγγελίες φοιτητών της Σχολής έρχονται στην επιφάνεια.

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής ΕΚΠΑ

 

Εδώ και έναν χρόνο διδάσκει στη σχολή μας ένας καθηγητής, ο Χ.Χ, ο οποίος συστηματικά προσεγγίζει και παρενοχλεί φοιτητές. Η συμπεριφορά του αυτή ξεκίνησε ήδη όσο βρισκόταν σε διδακτορικό επίπεδο και είχε την ευκαιρία επαφής με τους φοιτητές ως επιτηρητής στις εξετάσεις και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα εκμεταλλευόμενος την πλέον θέση του ως καθηγητής.

Δυστυχώς τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο δια ζώσης εξεταστικής προ κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης προσέγγιζε συνεχώς έναν φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ», εδραιώνοντας την ιδιότητά του. Ο Χ.Χ συνέχισε επίμονα να στέλνει καθημερινά στον φοιτητή άπειρα μηνύματα και φωτογραφίες, παρότι δεν υπήρχε ανταπόκριση. Η επικοινωνία συνεχιζόταν λόγω φόβου εκ μέρους του φοιτητή με το ζόρι, καθώς ο καθηγητής, όταν δεν λάμβανε απάντηση, συνεχώς αναφερόταν στο ότι «σήμερα βαριέμαι, έχω πολλά γραπτά να διορθώσω» και άλλα τέτοιου είδους σχόλια. Στην ουσία τον εκβίαζε εμμέσως αναγκάζοντάς τον να επικοινωνήσει, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του! 

Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;». Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο Χ.Χ τον είχε κόψει με 2, ενώ όταν ο φοιτητής ζήτησε από τον καθηγητή του μαθήματος να γίνει επίδειξη του γραπτού του, όπως προβλέπεται, του το αρνήθηκε καθώς δεν μπορούσε «να βρει σε ποιον βαθμολογητή είχε ανατεθεί το γραπτό του». Μετά από αυτό ο φοιτητής απευθύνθηκε στην τότε Συνήγορο του Φοιτητή για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΚΠΑ είναι τόσο λειψός σε θέματα παρενόχλησης, που η απάντηση που έλαβε είναι ότι μέσω του πανεπιστημίου δεν μπορούσε να προστατευθεί κάπως και η μόνη επιλογή ήταν η δικαστική προσφυγή.

Από τη στιγμή που ο Χ.Χ έλαβε την θέση του καθηγητή και απέκτησε επαφή με ακόμα περισσότερους φοιτητές στο μάθημα η παρενοχλητική αυτή συμπεριφορά έγινε πιο συστηματική. Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους(!). 

Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, την θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν. Η παρενόχληση αυτή εκ μέρους του καθηγητή Χ.Χ κανονικοποιείται, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ίδια τα θύματα να αμφισβητούν τη σοβαρότητα αυτού που τους συμβαίνει, καθώς όπως και ο ίδιος τους στέλνει προσωπικά «μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασα», χειραγωγώντας με αυτό τον τρόπο τη σκέψη τους (gaslighting). Πρόκειται για μια βαθιά πατριαρχική συμπεριφορά, η οποία βασίζεται στην εξουσία που αντλεί τόσο από την ιδιότητά του όσο και από το φύλο του. Είναι άξιο απορίας πώς ένας τέτοιος άνθρωπος κρίθηκε κατάλληλος από το πανεπιστήμιο για αυτή την θέση, καθώς η συμπεριφορά του αυτή επιδεικνύεται και δημόσια στο διαδίκτυο. 

Τέτοια άτομα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη σχολή μας και θα μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους! Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια μας που έχει υπάρξει θύμα παρενόχλησης. Αξίζουμε ένα περιβάλλον σπουδών που θα αισθανόμαστε όλοι και όλες μας ασφαλείς. 

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του Χ.Χ από την Νομική Σχολή Αθηνών και την τοποθέτηση τόσο του τμήματος, όσο και του ιδρύματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
Δυναμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην αστυνομική καταστολή και την προαναγγελθείσα είσοδο της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, καθώς και στον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο του...
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αστυνομοκρατίας συνέχεια στο ΑΠΘ με «Αύρα» έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στα campus των πανεπιστημίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το χθεσινό όργιο καταστολής και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες.
Αστυνομοκρατίας συνέχεια στο ΑΠΘ με «Αύρα» έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσαγωγή και αντεγκλήσεις για δεύτερη μέρα στο ΑΠΘ
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Απέναντί τους φοιτητές και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου που διαφωνούν με τις εργασίες στο πρώην «Στέκι στο Βιολογικό«».
Προσαγωγή και αντεγκλήσεις για δεύτερη μέρα στο ΑΠΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητών από καθηγητή
Η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη σειράς αξιόποινων πράξεων, όπως παράνομη βία και αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στο επίκεντρο της έρευνας.
Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητών από καθηγητή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στον αέρα» από σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου
Ο ανανεωμένος ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου Πανεπιστημίου είναι γεγονός μετά από τρία χρόνια διακοπής. Το «Ράδιο Πάντειον» αποτελεί μία ανοιχτή συλλογική προσπάθεια φοιτητών και θα έχει 23 εκπομπές...
«Στον αέρα» από σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία καταγγέλλουν καθηγητή επτά φοιτήτριες
Θορυβημένη η τοπική κοινωνία στο Ναύπλιο, αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα στο τοπικό τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από το υπουργείο Παιδείας.
Για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία καταγγέλλουν καθηγητή επτά φοιτήτριες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας