• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.7°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.3°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.0°C / 17.1°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 13.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.6°C / 16.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.9°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.9°C
  4 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  66%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούσε γυμνές φωτογραφίσεις από φοιτήτριες!

 • A-
 • A+
Με το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικής ποινής που μπορεί να φτάνει ακόμη και στην απόλυση βρίσκεται αντιμέτωπος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ μετά από σωρεία καταγγελιών για εκφοβισμό, αντισυναδελφική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση. ● Επιβαρυντικές ένορκες καταθέσεις στο πόρισμα της ΕΔΕ που αποδέχτηκε η Σύγκλητος.

Το θέμα δεν είναι ούτε απλό, ούτε σύνηθες, ούτε αμελητέο. Τουναντίον. Ειδικά πλέον όταν δεκάδες περιστατικά κατάχρησης εξουσίας, που φτάνει έως και τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, έχουν βγει στο φως! Το περιστατικό που εξετάζουμε αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα και συγκεκριμένα έναν διδάσκοντα στο ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Ο εν λόγω κατηγορείται για σειρά περιστατικών ανάρμοστης συμπεριφοράς, που αντίκεινται τόσο στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του ΕΚΠΑ όσο και στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

Δεκάδες καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και για εκφοβισμό σε συναδέλφους και μέλη του διοικητικού μηχανισμού της Σχολής, αλλά και για εκδικητικές και άνισες συμπεριφορές προς τους φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πρόσωπο του ίδιου διδάσκοντος: παρενοχλητική συμπεριφορά, υπέρβαση των κοινώς αποδεκτών ακαδημαϊκών ορίων οικειότητας, σκαιά και άνιση αντιμετώπιση προς φοιτητές, μη συνεργασιμότητα και μπούλινγκ προς συναδέλφους, ακόμη και προς φοιτητές ΑμεΑ.

Επώνυμες καταγγελίες

Το ζήτημα είναι σοβαρό και συζητιέται εδώ και χρόνια στους χώρους του ΕΚΠΑ. Ο συγκεκριμένος διδάσκων δεν κατονομάζεται, παρότι γνωρίζουμε ποιος είναι, εξαιτίας του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Ο ίδιος διδάσκει μάθημα υποχρεωτικής επιλογής και είναι και υπεύθυνος συγκεκριμένου εργαστηρίου, σημαντικού στη Σχολή, καθώς και σεμιναρίων. Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Τμήματος, των θεσμικών οργάνων διοίκησης του ιδρύματος και του ίδιου του πρύτανη, κ. Δημόπουλου. Συνομιλήσαμε και με τον κ. Δημόπουλο, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση.

Οι επώνυμες καταγγελίες είναι πολλές και αφορούν πολλαπλά επίπεδα δράσης και συμπεριφοράς:

● Ο συγκεκριμένος διδάσκων ζητούσε από τους φοιτητές να επικοινωνούν μαζί του μέσω facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων «για πιο άμεση επικοινωνία». Ετσι αποκτούσε πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς φοιτητών/τριών και μπορούσε να στέλνει μηνύματα απρεπή, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης και πέραν αυτών.

Ζητούσε να κάνουν φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίσεις στο Εργαστήριο «για να τους περάσουν όλα» (τα άγχη δηλαδή), για «να νιώσουν καλύτερα για το σώμα τους» και άλλα παρόμοια, άφηνε υπονοούμενα για την ερωτική τους ζωή και έκανε σεξιστικά σχόλια στο σημείο της παρενόχλησης. Ολα αυτά καθ’ υπέρβαση κάθε ορίου ευπρέπειας και επιτρεπτής ακαδημαϊκής συμπεριφοράς.

● Πολλές φορές είχε εριστική, εκδικητική συμπεριφορά προς τους φοιτητές, δημιουργούσε εντάσεις χωρίς λόγο, έφτανε σε σημεία λεκτικής υποτίμησης, προσωπικού υποβιβασμού του άλλου με απαξιωτικές πράξεις και εκφράσεις.

Επιπλέον ήταν, όπως μας είπαν, ελλιπής η διδακτική του καθοδήγηση, ήταν προσβλητικός και έκανε διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στους φοιτητές: «Αν του άρεσε κάποια, όλα ήταν πιο εύκολα, καθώς της έδινε προτεραιότητα», «το ξέραμε όλοι και προσπαθούσαμε να προφυλάξουμε ειδικά τα κορίτσια», «η κατάχρηση εξουσίας ήταν σε τεράστιο βαθμό», «ήταν γλοιώδης πέφτουλας αλλά το έκανε προσεκτικά» - αυτές είναι μόνο κάποιες από τις καταγγελίες των φοιτητών-τριών. Το αποτέλεσμα ήταν οι ίδιοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν ορθά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αισθάνονται «ευάλωτοι» και να μη θέλουν στο τέλος καν να παρακολουθήσουν το μάθημά του ή να το εγκαταλείπουν.

● Η ανάρμοστη και απρεπής αυτή συμπεριφορά είχε αποδέκτες και μέλη του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής, με τον ίδιο να φωνάζει, να απειλεί και να εκφοβίζει.

Οι φήμες και τα σχόλια μέσα στο πανεπιστημιακό περιβάλλον ακούγονταν ήδη από το 2010. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονταν και οι φοιτητές θορυβήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που το θέμα πήρε διαστάσεις. Το Τμήμα, η Σχολή και τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου έκαναν αυτό που μπορούσαν και ο νόμος όριζε.

Συγκέντρωσαν τις καταγγελίες, το υλικό και τα στοιχεία, με τη σοβαρότητα αλλά και τη διακριτικότητα που απαιτείται, αυτά έφτασαν στον πρύτανη, έγινε ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση) η οποία προχώρησε σε ένορκες ανακρίσεις. Στη διαδικασία αυτή έλαβαν μέρος πολλοί: φοιτητές/τριες, διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές/τριες και ο υπό έλεγχο διδάσκων ανωμοτί. Ολο αυτό πήρε κάποιο χρόνο, εξαιτίας και της πανδημίας. Ωστόσο, σχετικά άμεσα μετά το πόρισμα της ΕΔΕ ορίστηκε Σύγκλητος η οποία, την προηγούμενη Παρασκευή, συνεδρίασε και αποδέχτηκε το πόρισμα.

Δεν κρύβεται...

Πλέον, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία (Πειθαρχικό, πρύτανης κ.λπ.): εκεί θα οριστεί η ποινή του εν λόγω διδάσκοντος, που μπορεί να είναι από μια απλή επίπληξη έως αργία αλλά ακόμα και απόλυση. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε και θα επανέλθουμε. Ωστόσο, καθώς όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα στο ΕΚΠΑ έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα και καθώς το ίδιο το ίδρυμα καλείται να προστατεύσει και το κύρος του και τους ανθρώπους του (φοιτητές/τριες, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό), δεν είναι τόσο εύκολο το ζήτημα να «κρυφτεί κάτω από το χαλί». Κι εμείς δεν περιμένουμε κάτι λιγότερο.

Οι φοιτητές, από την άλλη, είναι ανάστατοι: βγάζουν αφισάκια με κρεμάλες, δεν θέλουν να μπουν στο μάθημα του εν λόγω διδάσκοντος και ζητούν την απομάκρυνσή του. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα. Και σε μας αυτό δήλωσε. Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί από το ίδρυμα από δω και πέρα. Για ένα πράγμα είμαστε πεισμένοι, η ιστορία αυτή δεν είναι άθροισμα φημών ούτε καπνός χωρίς φωτιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή για τον ασελγή γιατρό
Σοκ προκάλεσαν οι καταθέσεις στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τον καθηγητή μαιευτήρα γυναικολόγο που ασελγούσε σε φοιτήτριες ● Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εκτίσει ούτε μια μέρα στη φυλακή, ενώ συνεχίζει να...
Οργή για τον ασελγή γιατρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Μπεκατώρου διαψεύδει «Τα Νέα»: Δεν έκανα νέα καταγγελία
Διαψεύδει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ολυμπιονίκης μου επιτέθηκε σεξουαλικά στα 16 μου», τονίζοντας ότι δεν εκφράζει ούτε την ίδια ούτε τον σκοπό για τον οποίο έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας.
Η Μπεκατώρου διαψεύδει «Τα Νέα»: Δεν έκανα νέα καταγγελία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεξουαλικά παρατράγουδα
«Φάλτσα» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με καταγγελλόμενη σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή και αποπλάνηση ανήλικων σπουδαστριών! Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση
Σεξουαλικά παρατράγουδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέθοδος προπόνησης στην ενόργανη γυμναστική η συστηματική κακοποίηση
Σοκαριστικά τα όσα καταγγέλλουν 22 αθλήτριες και αθλητές με ανοιχτή επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
Μέθοδος προπόνησης στην ενόργανη γυμναστική η συστηματική κακοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία κατά Στ. Λιβαθινού για «χυδαία, ταπεινωτική και ομοφοβική» συμπεριφορά
Μια πολύ σοβαρή καταγγελία κατά του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, κάνει ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης. Αναφέρει ότι ο γνωστός σκηνοθέτης επεδείκνυε συμπεριφορά «ψυχολογικής βίας,...
Καταγγελία κατά Στ. Λιβαθινού για «χυδαία, ταπεινωτική και ομοφοβική» συμπεριφορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας