• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.0°C / 18.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 16.6°C / 17.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  61%

«Μας παρενοχλεί στους διαδρόμους», «Ζητάει σέλφι για ταυτοποίηση στην εξέταση», «Μας στέλνει παραβιαστικά προσωπικά μηνύματα στο fb», «Μας ζητάει φωτογραφίες με μαγιό», «Εκμεταλλεύονταν τη θέση του με τη συγκάλυψη άλλων καθηγητών», «Δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στο πανεπιστήμιο»: αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που άφησαν φοιτήτριες και φοιτητές πριν από λίγες ημέρες έξω από το γραφείο του συγκεκριμένου διδάσκοντος, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «σεξιστή» και «εν δυνάμει βιαστή»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απομακρύνθηκε ο καθηγητής που παρενοχλούσε φοιτήτριες

 • A-
 • A+
Του επιβλήθηκε αποχή από τα μαθήματα με πρυτανική πράξη, αφού η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποδέχθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ • Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει το Πειθαρχικό • Από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» έμαθε το θέμα η Επιτροπή Ισότητας Φύλου του Πανεπιστημίου

Σε αποχή από τα μαθήματά του τέθηκε ο διδάσκων του ΕΚΠΑ, που ήδη από το 2010, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες, λειτουργούσε αντιεπαγγελματικά και εκτός ορίων ακαδημαϊκής συμπεριφοράς, τόσο ως προς τους φοιτητές (διακριτική μεταχείριση αναλόγως ποιους/ποιες συμπαθούσε, ΑμεΑ κ.λπ.) όσο και προς συναδέλφους και διοικητικό προσωπικό της σχολής.

Όλα αυτά τα αναλύσαμε στο πρώτο μας δημοσίευμα (21.5.2021 «Ζητούσε γυμνές φωτογραφίσεις από φοιτήτριες»), το οποίο άνοιξε, ως φαίνεται, τον ασκό του Αιόλου για το θέμα. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος διδάσκων καλούσε σε γυμνές/ημίγυμνες φωτογραφίσεις φοιτήτριες του τμήματος, έστελνε μηνύματα περισσής οικειότητας σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήταν επαρκής στα καθήκοντά του και η συμπεριφορά του ήταν τέτοια (άνιση, ενάντια τόσο στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του ΕΚΠΑ όσο και στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων), που τα παιδιά δεν ήθελαν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα μαθήματά του ή τα εγκατέλειπαν. Σημαντικά προβλήματα υπήρχαν και ανάμεσα στον ίδιο και το διοικητικό προσωπικό της σχολής - χωρίς, ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άνθρωποι (συγκεκριμένοι καθηγητές κ.ά.) μέσα στο τμήμα που τον στηρίζουν ακόμη και τώρα.

Οι φοιτητές

Ο σύλλογος των φοιτητών είναι ανάστατος και απαιτεί την άμεση και οριστική απομάκρυνση του διδάσκοντος από το τμήμα αλλά και από το ΕΚΠΑ συνολικά. «Για όλες και όλους εμάς καμία άλλη κατάληξη σε αυτή την υπόθεση δεν θα είναι ικανοποιητική και ξεκαθαρίζουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, ώστε να μη δοθεί ξανά χώρος στον ίδιο ή σε άλλους να προβούν σε ανάλογες συμπεριφορές. Για να μη βρεθεί ποτέ ξανά καμία συναδέλφισσά μας στην ίδια θέση», αναφέρεται σε ομόφωνο ψήφισμα του συλλόγου.

Για το θέμα έχει γίνει ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), το πόρισμα της οποίας αποδέχθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου που συνεδρίασε δύο μέρες μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (22.5.2021). Προχθές το βράδυ, με πρυτανική πράξη κοινοποιήθηκε η αποχή τού εν λόγω διδάσκοντος από τα μαθήματα που έκανε (μάθημα, εργαστήριο, σεμινάρια). Έπειτα από επικοινωνία μας με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλο, επιβεβαιώσαμε το ρεπορτάζ: «αποχή» σημαίνει πως ο διδάσκων θα πληρώνεται μεν αλλά δεν θα κάνει μαθήματα, δε θα έρχεται δηλαδή σε επαφή με φοιτητές. Αυτό, μας είπε, είναι το περισσότερο που μπορεί να γίνει, ωσότου βγει η απόφαση του Πειθαρχικού.

Και ερχόμαστε στο προκείμενο: το πότε θα βγει αυτή η απόφαση είναι άγνωστο. Το ποια θα είναι, επίσης. Θεωρητικά, μπορεί να είναι και μια απλή επίπληξη ή «να τον ρίξουν στα μαλακά» - όπως μας λένε πολλοί φοιτητές, που φοβούνται κάτι τέτοιο: «Αν ξαναπατήσει το πόδι του στο ΕΜΜΕ ή οποιαδήποτε άλλη σχολή, ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ», ανακοινώνουν. Οι ίδιοι επίσης στέκονται έντονα κριτικοί απέναντι στα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, στο πόσο χρόνο πήρε για να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες και κυρίως στο ότι κανένας καθηγητής ή θεσμικό όργανο δεν έχει βγάλει δημόσια καμία ανακοίνωση, κάτι που το ζητούν επίμονα!

Η Επιτροπή Ισότητας

Πράγματι, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και κανείς δεν θέλει να μιλήσει δημόσια. Ακόμη και η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλου (ΕΙΦ), με την οποία μιλήσαμε, καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει. Τα ίδια τα παιδιά δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε τέτοια επιτροπή στο ΕΚΠΑ (υπάρχει εδώ και περίπου έναν χρόνο) και η ίδια η επιτροπή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, από το δημοσίευμά μας έμαθε το θέμα και ακόμη δεν έχει δει καν το πόρισμα της ΕΔΕ.

Το αν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου κάνουν δημόσια ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό ζήτημα μένει να φανεί, όπως και το ποια θα είναι η απόφαση του Πειθαρχικού, όταν αυτή βγει (ελπίζουμε όχι με μεγάλη καθυστέρηση). Τέλος, απλά να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω διδάσκων στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνεται ως υπέρμαχος της διαφορετικότητας και εναντίον σεξουαλικών παρενοχλήσεων/κακοποιήσεων. Όσο για τις κατηγορίες, και σε μας τις αρνήθηκε.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούσε γυμνές φωτογραφίσεις από φοιτήτριες!
Καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και για εκφοβισμό σε συναδέλφους και μέλη του διοικητικού μηχανισμού Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πρόσωπο του ίδιου...
Ζητούσε γυμνές φωτογραφίσεις από φοιτήτριες!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών καταδικάστηκε καθηγητής στη Θεσσαλονίκη
Η υπόθεση που αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις φοιτητριών μαιευτικής από τον καθηγητή τους την περίοδο 2015-2016 έκλεισε επιτέλους σήμερα, δικαιώνοντας τα θύματα.
Για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών καταδικάστηκε καθηγητής στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άνεμος αριστερής ανανέωσης στο ΑΠΘ
Μπορεί η δεξιά παράταξη να εμφανίζεται ότι συγκράτησε δυνάμεις, ωστόσο η άνοδος της Συσπείρωσης με μία έδρα παραπάνω, τής επιτρέπει να αναλάβει τη διοίκηση μαζί με τη ΔΗΠΑΚ.
Άνεμος αριστερής ανανέωσης στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προϋπόθεση για να γίνονται μαθήματα είναι να... τετραγωνιστεί ο κύκλος
Με μία νέα οξύτατη ανακοίνωση επανέρχεται ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σχετικά  με την εκπαιδευτική λειτουργία και ιδιαίτερα την διδασκαλία στο προαναφερόμενο Ίδρυμα.
Προϋπόθεση για να γίνονται μαθήματα είναι να... τετραγωνιστεί ο κύκλος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας στα ΑΕΙ η ΠΟΣΔΕΠ αλλά με επιπλέον μέτρα
Απαιτεί «να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται...
Υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας στα ΑΕΙ η ΠΟΣΔΕΠ αλλά με επιπλέον μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας