• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 33.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 32.0°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 34.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 29.0°C
  5 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 31.2°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.9°C / 33.2°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 27.8°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  46%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αρνητικός αντίκΤΥΠΟΣ της κυβερνητικής αυθαιρεσίας

 • A-
 • A+
«Χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη θηλιά στα ΜΜΕ. ● Το πόρισμα αναδεικνύει τις ευθύνες της για την (αν)ελευθερία του Τύπου: τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και οι πολιτικές της κυβέρνησης συχνά ευθυγραμμίζονται, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση ισχυρών αντιπολιτευτικών φωνών. ● Οι ερευνητές επί δύο εβδομάδες συναντήθηκαν με ρεπόρτερ, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και πανεπιστημιακούς, αλλά παρ' όλο που επιδίωξαν να έχουν συναντήσεις και με το υπ. Προστασίας του Πολίτη και το υπ. Δικαιοσύνης, τα αιτήματά τους έμειναν αναπάντητα.

Η πιο σκοτεινή ώρα για την ελληνική δημοσιογραφία είναι τώρα και η κυβέρνηση έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την ασφυξία που βιώνουν οι δημοσιογράφοι και τη συνεπακόλουθη ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Επειτα από 12 χρόνια οικονομικής κρίσης που σάρωσε τον κλάδο των ΜΜΕ -με δραματικές απώλειες θέσεων εργασίας και δουλειές κακοπληρωμένες ή «μαύρες» για όσους επέζησαν από τη μεγάλη σφαγή της περιόδου 2012-2013- οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα εργάζονται σε τρομακτικές συνθήκες πίεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία που (δεν) απολαμβάνουν.

Ειδικά μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το καλοκαίρι του 2019 οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες και το κλίμα τόσο ασφυκτικό, που ο νεοσύστατος μηχανισμός ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ειδική έρευνα για την Ελλάδα. Χτες το Media Freedom Rapid Response δημοσιοποίησε το πόρισμά του, που είναι πραγματικά κόλαφος για την κυβέρνηση.

Οι ερευνητές, που εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), την ARTICLE 19, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), επί δύο εβδομάδες συναντήθηκαν με ρεπόρτερ, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, πανεπιστημιακούς, ώστε να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν στη χώρα, που βρίσκεται σήμερα στην 70ή θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF (4η χειρότερη στην Ε.Ε.).

Είναι δε χαρακτηριστικό πως, παρ' όλο που επεδίωξαν να έχουν συναντήσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα αιτήματά τους έμειναν αναπάντητα, ενώ συναντήθηκαν μόνο με τον Δημήτριο Γαλαμάτη, γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Οπως ρητά σημειώνουν οι ερευνητές, «η συστημική κρίση που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να “ελέγχει το μήνυμα” και να μειώνει τις φωνές που είναι επικριτικές ή διαφωνούν. Αυτό έχει αποτέλεσμα ένα πολιτικά πολωμένο και κατακερματισμένο τοπίο στα ΜΜΕ.

Εφημερίδες και δημοσιογράφοι που κινούνται ιδεολογικά προς την αντιπολίτευση ή τηρούν ουδέτερη στάση στοχοποιούνται από την κυβέρνηση, με άνιση μεταχείριση που υπονομεύει τη δημοσιογραφική τους δραστηριότητα. Αυτό επιδεινώθηκε περισσότερο με την έλλειψη διαφάνειας γύρω από την κρατική χρηματοδότηση για διαφήμιση, που μοιράστηκε σύμφωνα με κομματικές γραμμές».

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πολλά δημοσιογραφικά συγκροτήματα έκλεισαν ή άλλαξαν χέρια, με μεγιστάνες να αξιοποιούν την ευκαιρία και να αποκτούν εταιρείες ΜΜΕ», αναφέρεται στην έκθεση. «Με αυτή την κυβέρνηση, η κατοχή των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και το επαγγελματικό ρεπορτάζ από ό,τι στο παρελθόν, καθώς τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και οι πολιτικές της κυβέρνησης συχνά ευθυγραμμίζονται, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση ισχυρών αντιπολιτευτικών φωνών».

Οι ερευνητές μιλούν ευθέως για σκάνδαλο όταν αναφέρονται εκτενώς στη «λίστα Πέτσα», σημειώνοντας: «Η κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα πάσχει από προβληματική έλλειψη διαφάνειας».

Δολοφονία Καραϊβάζ

«Η δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ αντιπροσωπεύει ένα σκοτεινό σημείο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τράβηξε τη διεθνή προσοχή στα σημαντικά προβλήματα της χώρας ως προς την ασφάλεια των δημοσιογράφων», αναφέρουν οι ερευνητές, που τονίζουν πως «παρά την αρχική υπόσχεση ότι η εξιχνίαση της δολοφονίας θα ήταν βασική προτεραιότητα για την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει συλληφθεί, ούτε κριθεί ύποπτος».

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι «είναι αξιοσημείωτο το πόσο λίγη κάλυψη έχει υπάρξει από τα ΜΜΕ γύρω από τη δολοφονία». Η έκθεση αναφέρεται και στην καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη, λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του.

Πιέσεις σε ξένους ανταποκριτές

Οι απόπειρες ελέγχου δεν περιορίζονται στους Ελληνες, αλλά αγγίζουν και τους ξένους δημοσιογράφους! «Η διερευνητική αποστολή έλαβε αναφορές περί (ανεπιτυχών) προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να υπονομεύσει και να απαξιώσει τη δουλειά των ανταποκριτών με τους προϊσταμένους τους στην πατρίδα τους, γράφοντας στους αρχισυντάκτες τους για να αμφισβητήσουν την αλήθεια των ρεπορτάζ τους ή προσφέροντάς τους αποκλειστικές συνεντεύξεις με μέλη της κυβέρνησης απευθείας, παρακάμπτοντας τους τοπικούς ανταποκριτές».

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η στοχοποίηση και η προσπάθεια της δολοφονίας χαρακτήρα της Ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπέγκελ μετά την ερώτηση που έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αστυνομική βία

«Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί το να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν το ρεπορτάζ τους με ασφάλεια στις διαδηλώσεις», τονίζουν οι ερευνητές, που αναφέρουν παραδείγματα δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν, δέχθηκαν επίθεση και εμποδίστηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων - κάποιοι δε τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως ο φωτορεπόρτερ Ορέστης Παναγιώτου. «Είναι προφανές ότι η έλλειψη επαρκών πειθαρχικών διαδικασιών δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τα όργανα της τάξης όταν είναι επιθετικά απέναντι στους δημοσιογράφους».

Πολλοί συνεντευξιαζόμενοι περιέγραψαν στους ερευνητές πώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν τις αυθαίρετες συλλήψεις και τη στέρηση της ελευθερίας ως τακτική για να παρενοχλούν τους δημοσιογράφους.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η Αστυνομία δεν δίνει κανένα νομικό επιχείρημα για την κράτησή τους και καμία εξήγηση για τους λόγους της προσαγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις, στους δημοσιογράφους δεν επετράπη επικοινωνία με δικηγόρο, ενώ τους κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα και υλικό που είχαν συλλέξει. Μερικοί περιέγραψαν πως όταν έθεσαν σε αστυνομικούς τα δικαιώματά τους ως κρατούμενοι, λοιδορήθηκαν, ενώ ξένοι ανταποκριτές έλαβαν την απάντηση πως “εδώ είναι αλλιώς”».

Παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ

Ενα ξεχωριστό κεφάλαιο αναφέρεται στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη από την ΕΥΠ, την οποία αποκάλυψε με ρεπορτάζ η εφημερίδα μας. Ο Μαλιχούδης αλλά και άλλοι συνεντευξιαζόμενοι περιγράφουν ότι υπάρχει ένα αστείο μεταξύ των δημοσιογράφων, να λένε μεταξύ τους «γεια και στους υπόλοιπους που παρακολουθούν το τηλέφωνο» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών τους κλήσεων.

Προσφυγικό

«Η δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ε.Ε., γίνεται όλο και πιο δύσκολη», τονίζεται στην έκθεση.

«Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι συνδέονται με την κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την απροθυμία να αποδεχθεί τον δημόσιο έλεγχο, εμποδίζοντας έτσι τη δημοσιογραφική έρευνα με μεθόδους όπως η αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση δημοσιογράφων, ο περιορισμός της πρόσβασής τους, η παρακολούθηση και η παρενόχληση».

Aγωγές

Οι στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPPs) είναι ένα πανίσχυρο όπλο κατά της ελευθερίας του Τύπου, αφού οδηγούν σε λογοκρισία ή ακόμα και αυτολογοκρισία τους δημοσιογράφους.

Στην έκθεση αναφέρονται οι περιπτώσεις της Σταυρούλας Πουλημένη, του Θοδωρή Χονδρόγιαννου και των ιστότοπων Solomon και Reporters United αλλά και του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Τάσου Σαραντή, που έχουν πέσει θύματα αυτού του είδους των αγωγών.

EUROKINISSI

Ειδική μνεία γίνεται στον Κώστα Βαξεβάνη και τη Γιάννα Παπαδάκου που βρέθηκαν κατηγορούμενοι γιατί έκαναν ερευνητική δημοσιογραφία!

Τέλος, ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στην εισαγωγή του άρθρου 191 στον Ποινικό Κώδικα για τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «ανατριχιαστική».

Να μην περάσει η τροπολογία της λογοκρισίας

Με κοινή ανακοίνωσή τους εφτά εφημερίδες της Αριστεράς ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για τον έντυπο Τύπο, που ψήφισε με φαστ τρακ διαδικασίες η κυβέρνηση. Η «Προλεταριακή Σημαία», η «Εποχή», το «Ξεκίνημα», το «ΠΡΙΝ», ο «Δρόμος της Αριστεράς», η «Εργατική Αριστερά» και ο «Λαϊκός Δρόμος» τονίζουν:

«Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των απόψεων. Εντάσσεται στην πολιτική της εντεινόμενης καταστολής και διευρυνόμενης αντιδραστικής στροφής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει, να καταστείλει και να απαγορεύσει εν τέλει κάθε φωνή που της ασκεί κριτική και δεν υποτάσσεται στις αφηγήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές της αντιλαϊκής της πολιτικής. Αποτελεί συνέχεια των αντιδημοκρατικών νόμων που χτυπούν το δικαίωμα στη διαδήλωση (ν. 4703/2020) και το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό (ν. 4808/2021)».

Αντιδράσεις μετά την έρευνα

Dreamstime.com

H δημοσιοποίηση της έκθεσης για τον Τύπο ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ν' ανταλλάσσουν πυρά ως προς το περιεχόμενο και τα συμπεράσματά της.

Η αρχή έγινε από την Κουμουνδούρου που σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί όνειδος για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη» και πως ο πρωθυπουργός «και η παρέα του αποτελούν στίγμα στη μεταπολίτευση για τον ελληνικό Τύπο».

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνοδευόταν από τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της έκθεσης, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης "έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας"» και πως «αυτό που οι Ελληνες το ζουν κάθε μέρα, με τη φίμωση κάθε κριτικής, τις κάθε λογής λίστες Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων για τις έρευνές τους, τώρα το βλέπουν ξεκάθαρα και στην Ευρώπη. Η δήθεν "φιλελεύθερη" κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει την Ελλάδα σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου, δηλαδή για την ίδια τη δημοκρατία».

Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος θεώρησε σωστό να αποδοκιμάσει την έρευνα εφτά ανεξάρτητων διεθνών δημοσιογραφικών φορέων χαρακτηρίζοντάς την «προσβλητική για τον ελληνικό Τύπο, τους λειτουργούς του και τους θεσμούς της πολιτείας», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ευτέλεια» επειδή χρησιμοποιεί μια τέτοια έκθεση.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου, που είναι «συνταγματικά κατοχυρωμένη», και για τον πλουραλισμό που επικρατεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Για τα ευρήματα της έκθεσης και για το γεγονός ότι δύο υπουργεία αρνήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των ερευνητών ο κ. Οικονόμου δεν θεώρησε σωστό να πει κάτι.

Η Κουμουνδούρου δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και επανήλθε με νέα δήλωση, τονίζοντας ότι «την ημέρα που διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την πληγή για την ελευθεροτυπία που ακούει στο όνομα "Κυριάκος Μητσοτάκης", η Νέα Δημοκρατία μάς λέει πως θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που οι πολίτες έχουν ακόμα πρόσβαση σε ΜΜΕ της επιλογής τους».

Δ.ΤΕΡΖ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«H λίστα Πέτσα είναι υποδειγματική της έλλειψης διαφάνειας»
Ο Senior Advocacy Officer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ, Λόρενς Ούτινγκ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη νέα έκθεση σχετικά με τα ελληνικά ΜΜΕ.
«H λίστα Πέτσα είναι υποδειγματική της έλλειψης διαφάνειας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ας σταματήσουμε να είμαστε το ανέκδοτο των εξωγήινων»
Ο Αποστόλης Καπαρουδάκης αποφάσισε να γίνει ο μοναδικός Ελληνας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο «ρεπορτάζ της κάνναβης». Αυτές τις ημέρες με μια ομάδα δημοσιογράφων, φωτογράφων και εικαστικών δημιουργεί ένα...
«Ας σταματήσουμε να είμαστε το ανέκδοτο των εξωγήινων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
Ο Κώστας Νταντάμης και ο Τομά Ζακομπί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τον άγριο ξυλοδαρμό τους από φασίστες στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα. «Δεν ξέρω αν είχαν εντολή να χτυπήσουν εμένα ειδικά,...
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
Στην Ευρώπη της λιτότητας η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Τα Μέσα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δημοσιογράφοι απολύονται σωρηδόν, η χρηματοδότηση για έρευνα μειώνεται, η εξουσία των...
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλό σου ταξίδι Γιώργο
Σε ηλικία 62 χρόνων έφυγε το ξημέρωμα του Σαββάτου και κηδεύεται σήμερα στις 3.30 μ.μ. στο Περιστέρι ο πολεμικός ανταποκριτής σε πολλά ΜΜΕ Γιώργος Γεωργιάδης. Είχε καταγράψει ιστορικά γεγονότα, όπως μεταξύ...
Καλό σου ταξίδι Γιώργο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διαφθορά, το μεγαλύτερο αγκάθι στη δημοκρατία
Πανελλαδική έρευνα ⫸ Ενας στους δύο θεωρεί το βασικότερο πρόβλημα τη διαπλοκή και 4 στους 10 το κομματικό πελατειακό κράτος ● Το 83% αποδέχεται ότι δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική...
Η διαφθορά, το μεγαλύτερο αγκάθι στη δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας