• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.1°C / 1.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 7.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  0 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 9.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 5.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 1.7°C / 6.4°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  58%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην... πρωτοχρονιάτικη παράδοση αποδίδει το κόστος της φιέστας ο Δήμος Αθηναίων

 • A-
 • A+

Τα αδικαιολόγητα προσπαθεί να δικαιολογήσει ο Δήμος Αθηναίων μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η 17 λεπτών πρωτοχρονιάτικη φιέστα χωρίς κοινό που ετοιμάζεται στον Λυκαβηττό θα κοστίσει 215.000 ευρώ.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, που απαντώντας στην κριτική υποστηρίζει «κατά παράδοση όλη η Ελλάδα αλλάζει τον χρόνο» παρακολουθώντας την εκδήλωση της Αθήνας, αλλά και ότι το κόστος της εκδήλωσης για την αλλαγή του χρόνου είναι σχεδόν σταθερό -παρά το γεγονός ότι έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, μιλά για μέσο όρο κόστους 190.000 ευρώ, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η Τεχνόπολη το κόστος της εκδήλωσης από το 2016 εξελίχθηκε ως εξής:

 • 2016: 170.000 ευρώ
 • 2017: 170.000 ευρώ 
 • 2018: 170.000 ευρώ 
 • 2019: 190.000 ευρώ
 • 2020: 227.000 ευρώ
 • 2021: 211.000 ευρώ

Να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό αφορά εκδήλωση εν μέσω πανδημίας, χωρίς τη συμμετοχή κοινού και φυσικά δεν θα έχει καμία σχέση με τις πρωτοχρονιάτικες γιορτές-πάρτι που πραγματοποιούνταν άλλα χρόνια παρουσία κοινού.

Στην ανακοίνωσή της η Τεχνόπολη αναφέρει ότι «είναι παράδοση, εδώ και δεκαετίες, κάθε ελληνικό σπίτι να υποδέχεται το νέο χρόνο από την Αθήνα, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. Η πρωτεύουσα μετρά αντίστροφα και κάθε γωνία της Ελλάδας συντονίζεται μαζί της. Οι εικόνες της γιορτινής Αθήνας, όπως και όλων των μεγάλων πόλεων στον κόσμο, προβάλλονται από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης» και «ο δήμος Αθηναίων τιμάει αυτή του την υποχρέωση, τα τελευταία χρόνια, μέσω της Τεχνόπολης, δεσμεύοντας συγκεκριμένα ποσά για αυτή τη μεγάλη γιορτή». 

Προσθέτει ότι όλα τα τελευταία χρόνια «η κεντρική εορταστική εκδήλωση για την αλλαγή του έτους έχει έναν σταθερό προϋπολογισμό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 190.000 ευρώ» και «σε αυτόν περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, το σενάριο, η σκηνοθεσία, η καλλιτεχνική επιμέλεια, οι αμοιβές καλλιτεχνών, ο φωτιστικός σχεδιασμός, η σκηνογραφία, ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, μελέτες και εγκαταστάσεις, όπως και οι αμοιβές προσωπικού για το σύνολο των αναγκαίων υπηρεσιών».

«Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, η εκδήλωση πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή κοινού, αποκλειστικά για τηλεοπτική μετάδοση», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος σχεδιάστηκε η παραγωγή ενός μοναδικού καλλιτεχνικού θεάματος, υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών» και για τη φετινή εκδήλωση απασχολούνται περισσότεροι από 170 επαγγελματίες και 20 εταιρείες, «μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών, για την προετοιμασία, τον σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση της βραδιάς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς».

Και για να πείσει για την αναγκαιότητα του υψηλού κόστους αναφέρει δε αναλυτικά τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν: Σενάριο, Δομή, Concept - Σχεδιασμός Φωτισμών & Σκηνοθεσία - Μελέτη και Σχεδιασμός Εγκατάστασης, Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Στατική Μελέτη - Μελέτη και Σχεδιασμός Ηχητικής/Φωτιστικής Εγκατάστασης & Προσωπικού, Τεχνική Διεύθυνση - 3D Σχέδια, Φωτορεαλιστικά - Μελέτη και Σχεδιασμός Σκηνογραφίας, Κατασκευή Σκηνικών- Σκηνοθεσία & Σχεδιασμός Τηλεοπτικής Κάλυψης- Μουσική Επιμέλεια Προγράμματος, Μαέστρος, Μουσικοί, Πρόβες, Στούντιο- Σχεδιασμός Animationthemes για LED WALL- Μελέτη, Σχεδιασμός, Συντονισμός & Οργάνωση Παραγωγής- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση Εξεδρών, Ικριωμάτων & κεντρικής σκηνής- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία Φωτιστικής & Ηχητικής Εγκατάστασης -Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία μουσικού εξοπλισμού - Εργασίες Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία LedWalls- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία δικτύου wifi και ενισχυτικού σήματος κινητής στον χώρο διεξαγωγής -εγκατάσταση/Λειτουργία/Απεγκατάσταση γεννήτριας για όλη τη διάρκεια των εργασιών- Κατασκευή /Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση Σκηνικών - Ενοικίαση και Λειτουργία O.B. Van, Van δορυφορικής σύνδεσης, καμερών, Drone και γερανών κινηματογράφησης- Εργασίες προγραμματισμού ηχητικού & φωτιστικού εξοπλισμού - Προετοιμασία καλλιτεχνικής ομάδας, πρόβες & παράσταση (καλλιτέχνης - παρουσιαστής, 17μελής ορχήστρα, μαέστρος)- Ομάδα τηλεοπτικής κάλυψης (σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνος ροής, συντονιστής, 10 οπερατέρ, υπεύθυνος OB Van, υπεύθυνος Van δορυφορικής σύνδεσης, Drone pilot)- Τεχνικό προσωπικό (ηχολήπτες, φωτιστές, stage manager) - Ομάδα Συντονισμού, Ροής και Υλοποίησης Παραγωγή και προσωπικό Φύλαξης καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Σε ανάλογο ύφος και η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος δεν μπήκε στην ουσία των κατηγοριών, αλλά επέλεξε γενικόλογα όπως «Κάθε χρόνο τα ίδια. Σε κριτική δεν αντέχουν. Απάντηση άλλη δεν αξίζουν». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο: «Οι διαμαρτυρίες για τον στολισμό της Αθήνας και το κόστος της Πρωτοχρονιάτικης γιορτής είναι κάτι σαν τα κάλαντα. Έθιμο των ημερών. Κάθε χρόνο τα ίδια. Σε κριτική δεν αντέχουν. Απάντηση άλλη δεν αξίζουν. Άλλωστε η Τεχνόπολη τα είπε όλα, το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι το άχαρο μέρος του σκηνικού. Μακάρι να πετύχει η γιορτή γιατί με την πανδημία ο κόσμος έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη για λίγο χαμόγελο στην αλλαγή του χρόνου. Κι ας μείνουν μίζερα κι ανούσια κάποιοι να φαρμακώνονται από τα λόγια τους. Χρόνια πολλά σε όλους. Φυσικά και σε εκείνους. Όλες οι μπάλες στολίζουν το δέντρο….Καλά Χριστούγεννα!»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«17 λεπτά γκλαμουριάς και επίδειξης πλούτου»
Η φιέστα Μπακογιάννη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το πάρτι των 17 λεπτών στον Λυκαβηττό, χωρίς θεατές και με κόστος που θα αγγίξει το ποσό των 215.000 € δεν περνά...
«17 λεπτά γκλαμουριάς και επίδειξης πλούτου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιέστα Μπακογιάννη χωρίς κοινό και με 215.000 ευρώ απευθείας ανάθεση
Πρωτοφανής απόφαση τη παράταξης του δημάρχου για πάρτι 17 λεπτών με εμφάνιση του Σάκη Ρουβά στον Λυκαβηττό, χωρίς θεατές και χωρίς ιδιαίτερες… εξηγήσεις. Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Φιέστα Μπακογιάννη χωρίς κοινό και με 215.000 ευρώ απευθείας ανάθεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικες «ψευδαισθήσεις»
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, οπότε και η κεντρική εορταστική εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λάμβανε χώρα στο Θησείο, για φέτος επελέγη η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
Χριστουγεννιάτικες «ψευδαισθήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα και την υποδοχή του 2019 παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Μέσα σε 36 μέρες θα πραγματοποιηθούν 230 δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ βασικό στοιχείο...
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη από την Ολομέλεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που ξεκινάει την προετοιμασία της για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κόκκινη Νύχτα» στις 23 Δεκεμβρίου στον Πειραιά
Στα κόκκινα «ντύνεται» ο Πειραιάς και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να περιηγηθούν στο εμπορικό κέντρο, σε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή με πολλές...
«Κόκκινη Νύχτα» στις 23 Δεκεμβρίου στον Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας