Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.4° 22.6°
3 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 24.3°
4 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
28.2° 23.8°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.4° 20.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
28.0° 24.6°
1 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
25%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 28.5°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
24.3° 21.6°
4 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 21.8°
3 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 20.8°
3 BF
49%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.1°
3 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.5°
2 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
48%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 24.2°
2 BF
33%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 21.6°
3 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 25.3°
2 BF
40%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
24°C
23.6° 23.6°
0 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP PHOTO

Ενας προσηνής σταρ της πίστης

«Να είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Θεού» – αυτό το μότο δίπλα σε ένα καράβι στα χρώματα του Βατικανού και της Ελλάδας ήταν το σύμβολο της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα. Τυπώθηκε σε αφίσα, μοιράστηκε σαν καρτ ποστάλ, έγινε σκηνικό για αμέτρητες σέλφι – πέρα από τους συμβολισμούς σε επίπεδο πολιτικό, η παρουσία του πνευματικού της ταγού ήταν μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και, φυσικά, για την καθολική κοινότητα.

EUROKINISSI/Π.ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ετσι, από νωρίς χτες το πρωί, ιερείς, μοναχοί και μοναχές, φοιτητές και σπουδαστές, δάσκαλοι και καθηγητές τον περίμεναν στις Ουρσουλίνες. Αν δεν ήξερες ποιον αδημονούν να δουν, ίσως και να πίστευες πως σε λίγο θα ξεκινούσε μια συναυλία: κρατούν κιθάρες, τραγουδούν, άλλα πιτσιρίκια έχουν μπλε μαλλιά κι άλλα φοράνε μίνι κι είναι όλα τόσο ενθουσιασμένα σαν να περιμένουν έναν σταρ. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας σταρ της πίστης - λαμπερός και ταυτόχρονα προσηνής, βαθιά φιλοσοφημένος και εξαιρετικά απλός, χαμογελαστός και μέσα στην εποχή του.

«Να είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Θεού», σκέφτομαι κι εγώ, που δεν πιστεύω σε Θεό, αλλά σίγουρα αυτή είναι μια μεγάλη έκπληξη. Επιστρέφω λοιπόν στο σχολείο μου, σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη μέρα που πέρασα την πύλη με τους φοίνικες στην οδό Ευκαλύπτων στο Μαρούσι. Ο Ποντίφικας επέλεξε τις Ουρσουλίνες για να κλείσει το ταξίδι του με τον τρόπο που αγαπά περισσότερο: μετά τις επίσημες και τις εθιμοτυπικές επισκέψεις τού αρέσει να συναντιέται από κοντά με τους ανθρώπους. Στην Κύπρο μίλησε με μετανάστες, εδώ επέλεξε να δει νέους σε ένα ξεχωριστό σχολείο.

«Εro straniero e mi avete accolto» («Ημουν ξένος και με καλωσόρισες...»), από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Το διάλεξαν για την πικέτα τους οι Ιταλίδες εθελόντριες

Οι Ουρσουλίνες, το πρώτο γυναικείο τάγμα στον κόσμο, ξεκινά την πορεία του τον 17ο αιώνα: δημιουργούν το πρώτο σχολείο για κορίτσια στον ελληνικό χώρο και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ πειρατές λυμαίνονται το αρχιπέλαγος, με την προστασία της Γαλλίας ιδρύουν το μοναστήρι τους και το πρώτο τους σχολείο στη Νάξο και αργότερα στην Τήνο (1862-1984) και στην Αθήνα, που είναι το μόνο που λειτουργεί ώς σήμερα, φυσικά πλέον ως μεικτό σχολείο. Στις πέντε ηπείρους, σε τριάντα χώρες, 2.208 μοναχές βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της Γενικής Ηγουμένης και ενός Συμβουλίου έξι Αδελφών διαφορετικής εθνικότητας. Σήμερα το τάγμα διαθέτει 83 Νηπιαγωγεία, 66 Δημοτικά, 101 Γυμνάσια και Λύκεια, όπου φοιτούν 100.252 μαθητές, 12 Τεχνικές Σχολές και 4 Πανεπιστήμια.

«Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωστους τόπους, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα, και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους». Τα μικρούλια μπροστά στην είσοδο του θεάτρου του σχολείου, όπου θα μιλήσει ο Ποντίφικας, προβάρουν το τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού με το οποίο θα υποδεχτούν την Αγιότητά του. Με φαφούτικα χαμόγελα, με τα χεράκια τους σχηματίζουν πουλιά, λουλούδια, σύννεφα. Φοράνε τη στολή του σχολείου με το έμβλημά του: «Να υπηρετείς», δηλαδή «πολύ να αγαπάς τους ανθρώπους». Λίγη ώρα αργότερα ολόκληρη η ομιλία του Φραγκίσκου θα πλέξει αριστοτεχνικά την έννοια της αγάπης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς με το δελφικό πρόσταγμα «γνώθι σαυτόν», τον ορφικό μύθο, την «Οδύσσεια» και τα επαναστατικά λόγια του Χριστού.

Γιατί επαναστάτης μέγας ήταν ο γιος των προσφύγων που γεννήθηκε διωγμένος από τον τόπο του σε έναν στάβλο στη Βηθλεέμ, όσο κι αν οι οργανωμένες θρησκείες και οι πολιτικές εξουσίες τον εργαλειοποίησαν, όσο κι αν τα ιερατεία αφαίρεσαν από τον λόγο του τους χυμούς του, κατασκευάζοντας μια πίστη βλοσυρή, καταπιεστική, στον αντίποδα της χαράς και της ελευθερίας. Κι αυτά τα στοιχεία ακριβώς αγωνίζεται να δώσει ξανά στον καθολικισμό ο Πάπας Φραγκίσκος: τη χαρά, την ελπίδα, την ευφροσύνη, την ελευθερία, την πλήρη αποδοχή για όλους και όλα.

«Η πίστη μας δεν είναι απλά μια σειρά από “πιστεύω”, από καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσει κανείς», λέει με την ήρεμη, πατρική φωνή του ο Φραγκίσκος, που κάθεται σε μια απλή πολυθρόνα, μια ανάσα από τους μαθητές που τον φωτογραφίζουν ακατάπαυστα. «Η καρδιά της πίστης είναι μια όμορφη πραγματικότητα. Κανείς θα μπορούσε να με ρωτήσει, αν εγώ έχω ένα ολίσθημα στα χειρότερα, στις χειρότερες πράξεις, αν κάνω αμαρτίες ή χρήση ναρκωτικών, ο Θεός εξακολουθεί να με αγαπάει; Ναι. Είμαστε παιδιά αγαπημένα από πάντα και για πάντα».

Ο Πάπας θα πει πως «οι αμφιβολίες είναι οι βιταμίνες της πίστης», πως πρέπει να κοιτάξουμε με έκπληξη γύρω μας το θαύμα και την «ανεπανάληπτη ομορφιά που είμαστε» και πως «ο Θεός δεν μας δίνει ένα βιβλίο κατήχησης, αλλά γίνεται παρών στη ζωή μας μέσα από τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων». Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να ακουστεί από τούτη τη νέα γενιά ανθρώπων, που όχι μόνο έχουν χάσει την κοινωνική τους ζωή επί δύο χρόνια λόγω πανδημίας, αλλά ζουν «φυλακισμένοι με ένα κινητό στο χέρι», κάνοντας post tweet, όπως είπε ο Φραγκίσκος προκαλώντας το μειδίαμά τους.

Ο Αμπντούλ από τη Συρία ήταν ένα από τα παιδιά που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους με τον Πάπα και αναφερόμενος στην οδύσσεια του Αμπντούλ, που πέρασε το Αιγαίο με βάρκα, επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο Φραγκίσκος. «Να προπονείστε στη γυμναστική της ψυχής. Να ονειρεύεστε τα μεγάλα. Να ονειρεύεστε μαζί. Να ελπίζετε μαζί. Να μην είστε νέοι της πολυθρόνας, να πηγαίνετε προς τους Αλλους. Μπροστά, όλοι μαζί».

Τασούλας και Δένδιας τίμησαν τον Πάπα

Ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε χθες τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Νουντσιατούρα της Αγίας Εδρας. Ο κ. Τασούλας εξήρε το ενδιαφέρον του Πάπα για την προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ προέβη σε σύντομη επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τον Πάπα εκ μέρους της κυβέρνησης αποχαιρέτησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αποτίμησε θετικά την επίσκεψη που κατά τον ίδιο «ανέδειξε τον σημαντικό και θετικό τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται το μεταναστευτικό - προσφυγικό», ενώ εκτίμησε πως οι σχέσεις μας με το Βατικανό βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ευχαριστίες από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον Πάπα για τη «σκληρή ειλικρίνεια του λόγου του και για την αταλάντευτη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης» κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Ποντίφικα το ανθρώπινο δράμα προσφύγων και μεταναστών, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την απληστία του ανεπτυγμένου κόσμου απέναντι στον Τρίτο Κόσμο, με την άρνηση άρσης της πατέντας των εμβολίων.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάπα για την αναφορά του στη Συνθήκη των Πρεσπών, σημειώνοντας: «Αν μπορέσαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για την ειρηνική συνύπαρξη και για την πάλη ενάντια στον εθνικισμό που διχάζει τους λαούς και προκαλεί πολέμους και συγκρούσεις, πορευτήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Νέα ψεύδη από Μηταράκη

«Δεν υπάρχουν πλέον σκηνές στο ΚΥΤ της Λέσβου» δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, που λίγο πριν από την επίσκεψη του Πάπα φρόντισε και έστειλε έναν μεγάλο αριθμό κοντέινερ προκειμένου να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Αδιάψευστος μάρτυς όμως οι φωτογραφίες, αποτυπώνουν την πραγματικότητα στο ΚΥΤ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενας προσηνής σταρ της πίστης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας