• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.2°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 4.0°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 5.5°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

 • A-
 • A+
Το διεθνές προσωπικό βρίσκεται συνήθως σε υψηλή κινητικότητα, εξ ου και έχει πρόσβαση σε στέγη και άλλα προνόμια, και υπάγεται διοικητικά στη χώρα διαμονής.

Επιμένουν στη διακοπή της παροχής στέγασης για εργαζόμενους εκτός έδρας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καλώντας τους εργαζόμενους «να προσαρμοστούν στην εξέλιξη του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος». Σε κείμενο διαμαρτυρίας που δημοσιοποίησε χθες η «Εφ.Συν.», εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επαναφορά διακρίσεων και εργαζομένων δύο ταχυτήτων.

Στην απάντησή της η οργάνωση σημειώνει ότι το διεθνές προσωπικό βρίσκεται συνήθως σε υψηλή κινητικότητα, εξ ου και έχει πρόσβαση σε στέγη και άλλα προνόμια, και υπάγεται διοικητικά στη χώρα διαμονής, γεγονός που εξηγεί τη διαφορά με τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η απάντηση της οργάνωσης

Μετά τις πρόσφατες κατηγορίες για διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων μας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από την ΕΦΣΥΝ στις 29 Νοεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η νέα πολιτική μετεγκατάστασης που αναφέρεται στο άρθρο είναι αποτέλεσμα εις βάθος αναλύσεων και εσωτερικών συζητήσεων ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας για το ανθρώπινο δυναμικό της οργάνωσης είναι δίκαιες και συνεπείς με τις πολιτικές μας στην Ελλάδα και σε άλλα προγράμματα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ως διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βασιζόμαστε σε διεθνές προσωπικό που μετακινείται συχνά και αξιοποιείται σε σύντομες χρονικά αποστολές για να υποστηρίξει τα προγράμματα και τους επωφελούμενούς μας σε όλο τον κόσμο. Αυτό το προσωπικό βρίσκεται συνήθως σε υψηλή κινητικότητα και για το λόγο αυτό έχει πρόσβαση σε στέγαση και άλλα προνόμια. Το προσωπικό αυτό υπάγεται, επίσης, στη χώρα διαμονής του από διοικητικής άποψης (μισθοί, φόροι κ.λπ.) και αυτό εξηγεί τη διαφορά με το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με τις υψηλές ροές αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υιοθέτησαν μια συγκεκριμένη πολιτική εσωτερικής κινητικότητας από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά για να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό που εδρεύει αλλού στη χώρα θα μπορούσε να μετακινηθεί για βραχυπρόθεσμες αποστολές στα νησιά. Πέντε χρόνια μετά και καθώς η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα νησιά γίνεται πιο σταθερή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκαταλείπουν αυτήν την πολιτική. Αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο για τη διασφάλιση της συνοχής και της εναρμόνισης και την αποφυγή διακρίσεων, μεταξύ όλου του υπόλοιπου ντόπιου προσωπικού που προσλαμβάνεται στην Ελλάδα.

Όλα τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παγκοσμίως - ο όγκος τους, η φύση τους - έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες που παρατηρούμε και στις οποίες θεωρούμε σκόπιμο να ανταποκριθούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι ανάγκες αλλάζουν συνεχώς και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρέπει να προσαρμοστούμε για να παραμείνουμε μια αποτελεσματική ανθρωπιστική οργάνωση. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καλούνται να προσαρμοστούν στην εξέλιξη του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση στο προσωπικό που χάνει ορισμένα από τα οφέλη του. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτή η μετάβαση στη νέα πολιτική μπορεί να γίνει με αξιοπρεπή τρόπο για το προσωπικό μας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα προσφέρουμε υποστήριξη στην εύρεση καταλύματος και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη μετάβαση αυτή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά διακρίσεις και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Η οργάνωση ζητά από όσους εργάζονται σε αποστολές στην Ελλάδα να μεριμνούν στο εξής οι ίδιοι για τη στέγασή τους.
Ξανά διακρίσεις και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Έρευνα για τις καταγγελίες εργαζομένων
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με καταγγελίες 19 εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της...
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Έρευνα για τις καταγγελίες εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνει για ένα έτος τη θητεία των μετακλητών υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου, η οποία έληγε στο τέλος του 2020.
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν για εκβιασμό τη διοίκηση
Για εκβιαστικές πρακτικές καταγγέλλουν τη διεθνή διοίκηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργαζόμενοι σε αποστολές στα ελληνικά νησιά, καθώς καλούνται να δεχτούν να καταβάλουν από την τσέπη τους το ενοίκιο για...
Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν για εκβιασμό τη διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταναστευτική πολιτική με χαλασμένο κλιματισμό
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με επιστολή του τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο Κεράνη με τον μη επαρκή κλιματισμό που δυσχεραίνει τις συνθήκες εργασίας.
Μεταναστευτική πολιτική με χαλασμένο κλιματισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας