• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 3.9°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 5.8°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  62%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανά διακρίσεις και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να αποσυρθεί η πολιτική μετεγκατάστασης και στέγασης και να τηρηθεί η αρχή της ισότητας για όλα τα μέλη της οργάνωσης.

Αναστάτωση επικρατεί ξανά σε εργαζόμενους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται εκτός έδρας σε αποστολές στην Ελλάδα, καθώς η οργάνωση τούς ζητά να μεριμνούν στο εξής οι ίδιοι για τη στέγασή τους στην περιοχή της εργασίας τους και να καταβάλλουν το νοίκι από την τσέπη τους μετά τον τρίτο μήνα.

Οσοι δεν δεχτούν, απειλούνται με μη ανανέωση της σύμβασής τους, την ώρα που η οργάνωση προχωρά σε νέες απολύσεις, επικαλούμενη τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και την ανάγκη αναπροσαρμογής των προγραμμάτων της.

Η νέα πολιτική στέγασης αφορά τους εργαζόμενους από την Ελλάδα, είτε είναι Ελληνες, είτε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται εκτός έδρας σε άλλες περιοχές.

Σε κείμενο διαμαρτυρίας που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλουν τη διεθνή οργάνωση για διακρίσεις σε βάρος τους, καθώς τα μέλη της οργάνωσης από δυτικές χώρες που έρχονται για να στελεχώσουν τις αποστολές στην Ελλάδα παίρνουν υψηλότερους μισθούς, επίδομα εκτός έδρας και δωρεάν στέγαση.

Η οργάνωση είχε επιχειρήσει να περάσει τη νέα πολιτική στέγασης πέρσι τον Μάρτιο, ωστόσο υποχώρησε μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και τα μέτρα πάγωσαν.

Εξηγούσε τότε η διοίκηση της οργάνωσης: «Μετά από μια επωφελή διαδικασία διαλόγου, καταλάβαμε ότι οι λεπτομέρειες αυτής της αναθεώρησης έχουν δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ του προσωπικού μας και αποφασίσαμε να παγώσουμε την εφαρμογή της. Θα συνεχίσουμε την εσωτερική διαδικασία και τον διάλογο με το προσωπικό μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες». Φαίνεται όμως πως η οργάνωση επιδίωκε να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις, εξού και επανέφερε τα μέτρα ύστερα από δέκα μήνες, και πάλι χωρίς να δείχνει ότι έχει πάρει υπόψη τις ανησυχίες των εργαζομένων.

«Για δεύτερη φορά, εμείς οι εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να φέρουμε στο προσκήνιο μια πολιτική διακρίσεων από την ίδια μας την οργάνωση. Μια οργάνωση η οποία έχει σαν βάση της μεταξύ άλλων τον σεβασμό, ανθρωπισμό και ίση αντιμετώπιση όλων. Εν μέσω πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς με τη νέα πολιτική δύο ταχυτήτων κάποιοι από αυτούς τους εργαζόμενους θα βρεθούν στον δρόμο. [...] Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι αυτοί όταν έγιναν οι αρχικές προσλήψεις τους, θα τους προσφερόταν στέγη. Αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά βρίσκονται στη δυσχερή θέση τού να πρέπει να πληρώσουν από τους ήδη χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν και το ενοίκιο σπιτιού. Να σημειωθεί ότι για τους πρόσφυγες εργαζόμενους η εύρεση σπιτιού είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία δεδομένου του αρνητικού κλίματος απέναντί τους από τις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες» σημειώνουν στο κείμενο διαμαρτυρίας που έστειλαν στην «Εφ.Συν.».

Απαιτούν να αποσυρθεί η πολιτική μετεγκατάστασης και στέγασης και να τηρηθεί η αρχή της ισότητας για όλα τα μέλη της οργάνωσης. «Είναι απαράδεκτο για μια ανθρωπιστική οργάνωση να εφαρμόζει πολιτικές διάκρισης που έχουν ως αποτέλεσμα εργαζόμενους δύο ταχυτήτων», καταλήγουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Επιμένουν στη διακοπή της παροχής στέγασης για εργαζόμενους εκτός έδρας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητώντας τους να προσαρμοστούν με τα δεδομένα.
Απάντηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Έρευνα για τις καταγγελίες εργαζομένων
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με καταγγελίες 19 εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της...
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Έρευνα για τις καταγγελίες εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνει για ένα έτος τη θητεία των μετακλητών υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου, η οποία έληγε στο τέλος του 2020.
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν για εκβιασμό τη διοίκηση
Για εκβιαστικές πρακτικές καταγγέλλουν τη διεθνή διοίκηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργαζόμενοι σε αποστολές στα ελληνικά νησιά, καθώς καλούνται να δεχτούν να καταβάλουν από την τσέπη τους το ενοίκιο για...
Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν για εκβιασμό τη διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταναστευτική πολιτική με χαλασμένο κλιματισμό
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με επιστολή του τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο Κεράνη με τον μη επαρκή κλιματισμό που δυσχεραίνει τις συνθήκες εργασίας.
Μεταναστευτική πολιτική με χαλασμένο κλιματισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας