• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.1°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή των μεταλλείων χρυσού

 • A-
 • A+
Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες –καθώς η πρώτη φορά δεν στέφθηκε με επιτυχία– ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκος Τζανέτης, απολύεται επειδή κατήγγειλε τα κακώς κείμενα της εταιρείας EDILMAC, εργολάβου της «Ελληνικός Χρυσός»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα νέα εργασιακά ήθη που κομίζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν οι εργολάβοι της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής και… ξανα-απέλυσαν τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκο Τζανέτη! Το είχαν επιχειρήσει πάλι πριν από τέσσερις μήνες, αλλά ανακάλεσαν την απόλυση μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν και επανήλθαν χθες δριμύτεροι στην αντεργατική και αντισυνδικαλιστική λογική τους.

Δράστις η ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία EDILMAC που δραστηριοποιείται σε 11 χώρες ως εργολάβος εξορύξεων σε λατομεία και μεταλλεία με δικό της προσωπικό. Στην Ελλάδα είναι αποκλειστική συνεργάτις-εργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός», γνωστής και μη εξαιρετέας για τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφει κατά καιρούς με ελληνικές κυβερνήσεις…

Η απόλυση στον πρόεδρο του Συνδικάτου εργαζομένων ήρθε την περασμένη Τετάρτη με εξώδικο που επέδωσε δικαστικός επιμελητής με πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως τεχνικός ασφαλείας. Η αλήθεια ωστόσο φαίνεται πως είναι πολύ διαφορετική.

Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» χθες ο Νίκος Τζανέτης, απολύθηκε γιατί ενοχλούσε καταγγέλλοντας μια σειρά παράνομων δράσεων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, που έχει τη στήριξη των συναδέλφων του, ως τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας έκανε πολλαπλές παρατηρήσεις για σοβαρούς κινδύνους και προβλήματα, όπως ελλιπή αερισμό των υπόγειων στοών, χαλασμένα μηχανήματα που δεν αποσύρονται από τα εργοτάξια και χρησιμοποιούνται κανονικά, κακή υποστήριξη στοών με σοβαρό κίνδυνο καταπτώσεων, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές τους τελευταίους επτά μήνες, ελλιπή μέτρα κατά του κορονοϊού ή μη τήρησή τους.

Στου κουφού την πόρτα...

Μάλιστα, οι παρατηρήσεις αυτές έχουν καταγγελθεί και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, που όμως δεν πήγε για έλεγχο ποτέ!

«Η νέα αυτή επίθεση της εταιρείας EDILMAC δεν μας ξενίζει, αφού πριν από τέσσερις μήνες ξαναπροσπάθησε να απολύσει τον πρόεδρο και τον γραμματέα (τότε) του Συνδικάτου μας. Ομως, κάτω από τον αγώνα και την κατακραυγή των εργαζομένων αλλά και των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αναγκάσαμε οι προσπάθειές τους να πέσουν στο κενό.

Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι δεν αντέχουν καμία φωνή που να σηκώνεται και να διεκδικεί για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων.

Προσπαθούν και με όπλο το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης να ξεμπερδέψουν με οτιδήποτε τους βάζει εμπόδια, να προκαλέσουν σιγή νεκροταφείου στο μεταλλείο, προσπαθώντας να βάλουν στον «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση για να ξεζουμίζουν ανενόχλητοι χωρίς καμία αντίσταση τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους τοπικούς φορείς, κάθε τίμιο άνθρωπο να ενώσουν τη φωνή τους και να καταδικάσουν εμπράκτως την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας EDILMAC. Ζητούν να ανακληθεί άμεσα η άδικη και προκλητική απόλυση και να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του απολυμένου συνδικαλιστή: «Φυσικά έχει ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και θα ακολουθήσουν δικαστική προσφυγή και απεργιακές κινητοποιήσεις. Το θέμα όμως είναι οι μεθοδεύσεις της εταιρείας με πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής. Με είχαν προειδοποιήσει τα μεγάλα κεφάλια, βάλε νερό στο κρασί σου, μου λέγανε…».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις κατά Ελντοράντο για απόλυση συνδικαλιστή
Απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνονται αύριο στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, με αφορμή τη... δεύτερη απόλυση του προέδρου του σωματείου τους, με πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου...
Αντιδράσεις κατά Ελντοράντο για απόλυση συνδικαλιστή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορίσματα-φωτιά για την Ελληνικός Χρυσός
Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Χαλκιδικής βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες δύο πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που βεβαιώνουν σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την «Ελληνικός...
Πορίσματα-φωτιά για την Ελληνικός Χρυσός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλόκα» εργαζομένων και απελάσεις ακτιβιστών
Βραχύβια «μπλόκα» των μεταλλωρύχων χθες στη Χαλκιδική, που αποχώρησαν εσπευσμένα μετά τη σύλληψη των προέδρων δύο σωματείων τους. Στο μεταξύ, παραμένουν κρατούμενοι για να απελαθούν τέσσερις καταδικασθέντες...
«Μπλόκα» εργαζομένων και απελάσεις ακτιβιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η εταιρεία χρυσού είχε καταλάβει τον δήμο»
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να παραιτηθεί για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, ο δήμαρχος Γιάννης Μίχος ανοίγει τις διαδικασίες διαδοχής του και με τον απολογισμό του καταφέρεται...
«Η εταιρεία χρυσού είχε καταλάβει τον δήμο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τσαμπουκάδες μεταλλωρύχων υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός»
Εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» πολιόρκησαν το δημοτικό κατάστημα Αρναίας, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι δείχνει στάση αντίθετη με την εξόρυξη χρυσού και συμπορεύεται με τα αιτήματα των κατοίκων που...
Τσαμπουκάδες μεταλλωρύχων υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το δημοτικό συμβούλιο είπε όχι»...
Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Γιάννης Μίχος, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός», σε... ουδέτερο έδαφος της Περιφέρειας Κεντρικής...
«Το δημοτικό συμβούλιο είπε όχι»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας