Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 14.6°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.7° 11.2°
1 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
1 BF
70%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.0° 10.1°
1 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 8.4°
1 BF
43%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.1° 16.1°
2 BF
74%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.8° 14.4°
2 BF
67%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
66%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.5° 12.4°
0 BF
62%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.5°
1 BF
62%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
16.4° 15.8°
2 BF
69%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.0° 13.6°
2 BF
55%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.6° 11.3°
2 BF
86%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
12.8° 10.8°
2 BF
87%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη

Νέα δεδομένα έχει ήδη δημιουργήσει η ΚΥΑ που, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας, χαρακτηρίζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία για περίπου το 70% του προσφυγικού πληθυσμού που έφτασε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες πρόσφυγες με καταγωγή από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Σομαλία που περίμεναν για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας την προγραμματισμένη συνέντευξη ασύλου που θα οδηγούσε στο πολυπόθητο καθεστώς διεθνούς προστασίας βλέπουν τώρα να ανατρέπεται βίαια άλλη μια φορά η ζωή τους και να πηγαίνουν στράφι τα σχέδια που είχαν αρχίσει να κάνουν για το μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», χθες αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα ραντεβού για συνέντευξη ασύλου σε δομές της Αττικής, μέχρι να διευκρινιστεί το τοπίο και να δοθούν οδηγίες για την εφαρμογή της ΚΥΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες, που προετοιμάζονταν να διηγηθούν τις τραυματικές εμπειρίες που τους ανάγκασαν να αναζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, τώρα θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια στην Τουρκία. Αν η απάντηση δεν κριθεί ικανοποιητική, το αίτημά τους για άσυλο θα θεωρηθεί απαράδεκτο στην Ελλάδα και θα υποχρεωθούν σε απέλαση στην «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία, για να αναζητήσουν εκεί διεθνή προστασία,.

Η ΚΥΑ δεν συζητήθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε ο υπουργός Νότης Μηταράκης, ωστόσο σε δηλώσεις της η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας «θα έχει αποτέλεσμα την πιο άμεση διαδικασία επιστροφών, αλλά αυτό πρέπει να αποτελεί απόφαση του κράτους-μέλους». Παραμένει ωστόσο ερώτημα αν πράγματι θα επιταχύνει τις απελάσεις η ΚΥΑ, δεδομένης της άρνησης της Τουρκίας να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020. Δημιουργείται επίσης το ερώτημα αν, για χάρη των άμεσων μαζικών απελάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να θυσιάσει το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο και στην ασφάλεια και να κάνει τα στραβά μάτια σε εξόφθαλμες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης.

Αμφίβολα δικαιώματα

Γιατί είναι βέβαια αμφίβολο αν στην Τουρκία θα έχουν οι απελαθέντες πρόσφυγες τη δυνατότητα πλήρους και ισότιμης πρόσβασης σε εκπαίδευση, υγεία, εργασία και στα άλλα αγαθά που προβλέπει η Σύμβαση για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Κι αυτό γιατί η Τουρκία αναγνωρίζει τη Σύμβαση μόνο για Ευρωπαίους πολίτες, κάνοντας μια εξαίρεση τα τελευταία χρόνια μόνο για τους Σύρους, στους οποίους δίνει προσωρινό προσφυγικό καθεστώς παρόμοιο με της Σύμβασης. H μη πλήρης αναγνώριση και εφαρμογή της Σύμβασης στην Τουρκία είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν έωλη την ΚΥΑ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης.

Αλλά οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα απορρίπτεται ως απαράδεκτο αντιμετωπίζουν εξίσου το σοβαρό ενδεχόμενο να εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε ένα μετέωρο καθεστώς παρατεταμένης αναμονής, περιμένοντας μια απέλαση που δεν μπορεί να γίνει, λόγω της άρνησης της Τουρκίας. Η ευρωπαϊκή οδηγία για το άσυλο ορίζει ρητά ότι για να κριθεί απαράδεκτο το αίτημα ασύλου με βάση την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» πρέπει η χώρα αυτή να δέχεται τους πρόφυγες που απορρίπτονται, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εκεί διεθνή προστασία. Φαίνεται ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Η ΚΥΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που κάνει λόγο για δημιουργία καθεστώτος νομικής αβεβαιότητας και γκρίζες ζώνες ανθρώπων. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. [...] με πρόφαση μια δήθεν νομιμότητα, που στην ουσία της είναι μια ακροδεξιάς κοπής ρητορική, περικόπτει συνεχώς τις εγγυήσεις όσων αιτούνται διεθνή προστασία, αγνοώντας ή και παραβιάζοντας βασικές αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Στο όνομα ενός δόγματος γενικής αποτροπής καταδικάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από το να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά και τη χώρα να καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ, όπως έγινε και με άλλες χώρες που έχουν εφαρμόσει παρόμοιους περιορισμούς», υπογραμμίζει.

Γκουαντάναμο

«Δυστυχώς εδραιώνεται καθημερινά η πεποίθηση πως η χώρα μετατρέπεται με ευθύνη κι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε Γκουαντάναμο της Ευρώπης», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης.

«Η χώρα μας, στον βωμό μιας επικοινωνιακής στρατηγικής που απευθύνεται και εξαπατά συντηρητικά ακροατήρια στο εσωτερικό, καθίσταται αναξιόπιστη και δακτυλοδεικτούμενη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σημειώνει ότι η ΚΥΑ αποτελεί ανέλπιστο δώρο για την Τουρκία και για τα κράτη που αποφεύγουν να μοιραστούν την ευθύνη του προσφυγικού. «Την ώρα που θα ασκούν κριτική για τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση γιατί μια χώρα πρώτης εισόδου αναλαμβάνει, εθελοντικά και χωρίς να της ζητηθεί, το σύνολο της ευθύνης. Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο θα ήταν απλά γελοίο», υπογραμμίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας