Μέχρι τις 19 Απριλίου θα παραμείνουν στη Ρόδο οι 189 Ολλανδοί τουρίστες 18 έως 70 ετών που δήλωσαν συμμετοχή εθελοντικά στο πειραματικό πρόγραμμα τουρισμού εν μέσω λοκντάουν.
Οι επισκέπτες, που υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ κορονοϊού στην πατρίδα τους τρεις μέρες πριν πετάξουν για Ελλάδα, όπως και χθες, έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται εντός του πολυτελούς «Mitsis Grand Beach Hotel», επισκεπτόμενοι τα εστιατόρια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις πισίνες του, δεν μπορούν όμως να βγουν στην παραλία που βρίσκεται ακριβώς από κάτω ή να περιηγηθούν στο Νησί των Ιπποτών.
Αυτό βέβαια δεν τους αποτρέπει από το να απολαύσουν τον ήλιο και μια χωριάτικη σαλάτα στο μπαλκόνι τους και να χαλαρώσουν πίνοντας κοκτέιλ στην πισίνα ή συμμετέχοντας σε ορισμένες δραστηριότητες πάντα εντός των τειχών, όπως είδαμε από την εκτενή κάλυψη που έδωσαν στο θέμα τα ολλανδικά ΜΜΕ.
Το πείραμα
Το τουριστικό πείραμα οργανώνει η διεθνής τουριστική επιχείρηση Sunweb σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Transavia και έχει λάβει την έγκριση από την ολλανδική κυβέρνηση και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον της χώρας (RIVM, αντίστοιχο του ΕΟΔΥ). Αφού επιστρέψουν στην Ολλανδία οι συμμετέχοντες θα μείνουν 10 μέρες σε καραντίνα.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο ψυχολόγοι-επιστήμονες συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν. Στόχος τους είναι να παρατηρήσουν πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών σε έναν σαφώς πιο ηλιόλουστο προορισμό και το εάν αυτό θα επηρεάσει τον βαθμό συμμόρφωσής τους στα μέτρα για τον κορονοϊό.
Ενα ανάλογο πείραμα, όπου ενδεχομένως οι συμμετέχοντες τουρίστες θα έχουν περισσότερες ελευθερίες κίνησης, θα πραγματοποιήσει τον Μάιο στην Γκραν Κανάρια της Ισπανίας η TUI, σε συνεργασία με την αεροπορική Corendon.
Οσο για τους ανθρώπους του τουρισμού στη Ρόδο, σίγουρα δεν περίμεναν ακριβώς αυτού του είδους τον… τουρισμό και αγωνιούν για την κατά το δυνατόν κανονική έναρξη της σεζόν.
Οπως μας είπε ο Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, έρχεται άλλη μία δύσκολη τουριστική χρονιά για την οποία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα πάει κάπως καλύτερα από πέρυσι, όμως θα υπάρχει ανταγωνισμός και από προορισμούς που δεν είχαν ανοίξει το 2020. «Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εξεταστούν διάφοροι παράγοντες από υγειονομικής άποψης και αποτελεί μία διαφήμιση. Δεν είναι κάτι παραπάνω», μας λέει, θεωρώντας σημαντικότερο η Ρόδος να καταχωριστεί ως «πράσινος προορισμός» – στο οποίο θα συμβάλει και ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος τουρισμού Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που δεν επιθυμούν να συνεχιστεί στην περιοχή κατ’ αυτόν τον τρόπο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σχέση ούτε με τη μορφή του all-inclusive, για την οποία είχαν υπάρξει παράπονα ορισμένων επιχειρηματιών στο παρελθόν.
Για τον κ. Ταρασλιά η πρωτοβουλία συνιστά σίγουρα μία σημαντική διαφήμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο το μείζον είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων, που θα έρθει μόνο με τη μείωση των κρουσμάτων και τη στήριξη με τα κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σχεδόν το 95% της οικονομίας του νησιού στηρίζεται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στον τουρισμό και στόχος για φέτος είναι οι αφίξεις επισκεπτών να φτάσουν το 50% με 55% σε σχέση με το 2019 που άγγιξαν τα 2,3 εκατομμύρια.
Πέρυσι οι αφίξεις κινήθηκαν στον αριθμό των 580.000, δηλαδή στο 25% σε σχέση με το 2019, με μόλις το 1/3 των ξενοδοχείων να λειτουργεί, εν αντιθέσει με φέτος που σκοπεύουν να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες. «Σκεφτείτε ότι πέρυσι τον Νοέμβριο είχαμε διεύρυνση της σεζόν και για πρώτη φορά τόσες πολλές κρατήσεις που ακυρώθηκαν λόγω της επιβολής του δεύτερου lockdown», ακούμε ακόμη από τον κ. Ταρασλιά.
Σε ερώτηση, τέλος, εάν το πείραμα θα βοηθήσει τον τουρισμό σε περίπτωση επιβολής νέων ή άλλων περιοριστικών μέτρων στο μέλλον, τονίζει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μία βάση, όμως αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τους Ευρωπαίους πράκτορες όπως και από το εάν θα προχωρήσουν μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε., όπως τα υγειονομικά διαβατήρια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας