• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίζουν με τα δεδουλευμένα μεταλλεργατών

 • A-
 • A+
Οι τρεις εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεθοδευμένες καθυστερήσεις, καθώς ο δικαστικός αγώνας φτάνει πλέον τα 9 χρόνια. ● Την υπεράσπιση του κατηγορουμένου έχει αναλάβει πρόσφατα ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης που δεν είχε παραστεί στο δικαστήριο λόγω… «Μήδειας» και βουλευτικών υποχρεώσεων.

Τρεις μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι σε πλοίο γνωστού επιχειρηματία και προέδρου ομοσπονδίας δανειοληπτών, προσπαθούν χωρίς επιτυχία επί 9 χρόνια να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους.

Και ενώ η σφοδρότητα των αντιδικιών των τριών μελών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής με τον εργοδότη δεν έχει κοπάσει και ενώ οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία έχουν καταπέσει, η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί και κινδυνεύει με παραγραφή, σε μια διαδικασία που καταγγέλλεται από το Συνδικάτο ως μεθοδευμένη.

Το Συνδικάτο και οι συνήγοροι των μεταλλεργατών επισημαίνουν ότι η πλευρά του εργοδότη «παίζει καθυστερήσεις» από τη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπιση του κατηγορουμένου ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης.

Η υπόθεση έχει περάσει από σαράντα κύματα και είναι ενδεικτική μεταξύ άλλων της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης. Την περίοδο 2010-2012, οι τρεις εργάτες απασχολήθηκαν σε πλοίο του εργοδότη στην Κω. Μετά την άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων, απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ και τελικά στο δικαστήριο, όπου ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για εργολάβους. Ο ισχυρισμός δεν στάθηκε στα εργατικά και διοικητικά δικαστήρια, τα οποία έκριναν ότι η σχέση τους με τον εργοδότη ήταν σχέση εργασίας.

Εκ μέρους του εργοδότη ακολούθησε σωρεία μηνύσεων, αναφορά στο ΣΔΟΕ και εξώδικη δήλωση-αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ολες τέθηκαν στο αρχείο και οι εργαζόμενοι αθωώθηκαν. Και αντεπιτέθηκαν. Ενας τους άσκησε μήνυση σε βάρος του επιχειρηματία και άλλων έξι προσώπων για πλήθος αδικημάτων (ψευδής καταμήνυση, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση, απόπειρα απάτης στο δικαστήριο κ.ά.).

Το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάνθηκε ότι πράγματι ψευδομαρτύρησαν υπέρ του επιχειρηματία και οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο στα τέλη του 2019 (πλην ενός αδικήματος).

Ασκήθηκε έφεση, η οποία όμως με υπαιτιότητα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων φαίνεται πως καθυστερεί χαρακτηριστικά να εκδικαστεί. Στις 2 Νοεμβρίου 2020 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά έδωσε άλλη μία αναβολή για έναν μήνα αργότερα, ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης.

Λίγο πριν εκδικαστεί η υπόθεση, οι συνήγοροι πληροφορήθηκαν πως… εκ παραδρομής είχε γίνει λάθος και είχε οριστεί η εκδίκαση όχι στις 7/12/2020 αλλά έναν χρόνο μετά, στις 7/12/2021, όταν δηλαδή κάποια από τα αδικήματα θα είχαν παραγραφεί. Επενέβη ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος αναγνώρισε ότι επρόκειτο για λάθος, που θα φρόντιζε ο ίδιος να διορθωθεί. Η υπόθεση επαναπροσδιορίστηκε για τις 11/1/2021.

Νέα αναβολή και τότε, νέα δικάσιμος στις 2 Φεβρουαρίου. Νέα διακοπή για τις 15/2/2021, αλλά ούτε τότε εκδικάστηκε η υπόθεση. Είχε προηγηθεί η ανάληψη της υπεράσπισης των κατηγορουμένων από τον βουλευτή της Ν.Δ. Θάνο Πλεύρη, ο οποίος λόγω… «Μήδειας» και βουλευτικών υποχρεώσεων μέσα στον Φεβρουάριο, δεν μπορούσε να παραστεί σε διάφορες ημερομηνίες.

Σήμερα το πρωί -υποτίθεται ότι- θα συνεχιστεί η δικαστική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά. Δυόμισι μήνες, δηλαδή, πριν από την οριστική παραγραφή της υπόθεσης. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου κατέθεσε πρόσφατα σχετική αναφορά στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη όσο και ύποπτη διαδικασία».

Υπογραμμίζει πως «ενώ η δικαστική διαμάχη των συναδέλφων με τον συγκεκριμένο εργοδότη κρατάει πολλά χρόνια, όλη αυτή η διαδικασία (σ.σ.: των συνεχών αναβολών) ξεκίνησε όταν στις 2/11/20 στην πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά, εμφανίστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ο κύριος Αθανάσιος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί σε εμάς μια σειρά συνειρμούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γύριζα το πρόσωπό μου αλλού»
Για την πολύκροτη δίκη, τον πόνο αλλά και το κύμα αλληλεγγύης που τη συντροφεύει μίλησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στην πρώτη της συνέντευξη λίγο μετά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.
«Γύριζα το πρόσωπό μου αλλού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
Η κυβέρνηση απορρίπτει δύο δημόσια ακίνητα και «φωτογραφίζει» το κτίριο «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο πρόκειται να αγοραστεί μετασκευασμένο για 81,5 εκατ. ευρώ ● Σημειωτέον ότι είχε αποκτηθεί αντί 3,5 εκατ....
Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωση για τους 3 μεταλλεργάτες
Σε ποινή φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε ο πλοιοκτήτης που αρνούνταν επί 9 χρόνια να καταβάλει τα δεδουλευμένα των μεταλλεργατών που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Δικαίωση για τους 3 μεταλλεργάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψυχρές μπίζνες με ανθρώπινες ζωές!
Η οικογένεια του εργάτη που σκοτώθηκε στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών το 2016, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας από την εταιρεία χρυσού αποζημίωση, τονίζοντας ότι ο θάνατός προκλήθηκε από «αμέλεια, παραλείψεις...
Ψυχρές μπίζνες με ανθρώπινες ζωές!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη
Ελάχιστους μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων παραιτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη το βράδυ της Πέμπτης, επικαλούμενος προσωπικούς και επιχειρηματικούς λόγους γι’ αυτή την...
Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔώΣτΕ και τις δύο συντάξεις
Ελληνας συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει τη διπλή αναπηρική σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης λόγω εργατικού ατυχήματος και από τον ΟΓΑ λόγω αναπηρίας, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υπερισχύει...
ΔώΣτΕ και τις δύο συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας