• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.1°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  85%

Η χρόνια διαμάχη πίσω από τα δύο συστήματα ανακύκλωσης, τους μπλε κάδους και τα σπιτάκια της ανακύκλωσης, προκαλεί αλλεπάλληλες εμπλοκές στη λειτουργία του ΕΟΑΝ

ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος υπονομεύει τον ΕΟΑΝ

 • A-
 • A+
Η πολύχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο συστημάτων ανακύκλωσης και οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν φέρει στα πρόθυρα της διάλυσης τον οργανισμό ● WWF, Greenpeace και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης μιλούν για έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας, απειλούν με αποχώρηση από τον φορέα και ζητούν να συναντηθούν επειγόντως με τον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στα όρια της διάλυσης έχει φέρει τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) η κυβέρνηση του «πλέον πράσινου πρωθυπουργού», όπως θέλει να αυτοπροβάλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF, Greenpeace και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μιλούν για «νοσηρή κατάσταση», έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας που οδηγεί στην «αυτοκατάργηση του ΕΟΑΝ» και απειλούν με αποχώρηση και ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, ζητώντας επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το πρόβλημα συνδέεται ευθέως με την πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα σε δύο συστήματα που ασχολούνται με την ανακύκλωση συσκευασιών, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) των μπλε κάδων και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Η κόντρα αυτή, αφού οδήγησε στην απομάκρυνση δύο υπουργών, προκαλεί αλλεπάλληλες εμπλοκές στη λειτουργία του ΕΟΑΝ που θα έπρεπε τώρα να εργάζεται πυρετωδώς για να μειώσει τα σκουπίδια που θάβονται (ή αργότερα θα καίγονται) και να οργανώσει σωστά τις «νέες μπίζνες» του χώρου.

Οπως είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» («Η ανακύκλωση δύο υπουργών», 5/1/21), η εμπλοκή αυτή ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε στην απομάκρυνση από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας του Κωστή Χατζηδάκη και στην εκπαραθύρωση από την κυβέρνηση του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο δεύτερος είχε επί μήνες λειτουργήσει ως «διαφημιστής» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, βάζοντας σπιτάκια έξω από το υπουργείο του και σε διάφορους δήμους και εγκαινιάζοντάς τα μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 5/1/21

Ταυτόχρονα, ο υπεργολάβος της Ανταποδοτικής εμφανιζόταν υποψήφιος για αυτοδιοικητικές προμήθειες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ενώ τώρα, με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο, η Ανταποδοτική αυτοπαρουσιάζεται ως ο φορέας που θα υλοποιήσει το νέο σύστημα με τις εγγυοδοσίες των συσκευασιών μίας χρήσης. Πρόκειται για το σύστημα που θα επιτρέπει σε κάθε καταναλωτή να επιστρέφει μεταλλικά και πλαστικά μπουκάλια και να εισπράττει χρηματικό αντίτιμο, δράση που θα δημιουργεί ετησίως τζίρους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ομως η Ανταποδοτική Ανακύκλωση λειτουργεί επί χρόνια χωρίς εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο από τον ΕΟΑΝ. Το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ επρόκειτο να συνεδριάσει για το θέμα την ημέρα του ανασχηματισμού και οι υπηρεσίες του είχαν υποβάλει απορριπτική εισήγηση. Η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, με απόφαση του προέδρου του, Ν. Χιωτάκη, και αφού η Ανταποδοτική είχε στείλει εξώδικο μέσω του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, μιλώντας για «εγκληματική οργάνωση» που ευνοεί τους μπλε κάδους.

Ταυτόχρονα, μέσα από συνεχή δημοσιεύματα, σε μέσα που τους προηγούμενους μήνες κατηγορούσαν τον Κωστή Χατζηδάκη, αναπαράγονταν οι κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης» και κατονομαζόταν ευθέως ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Σιδέρης και τρεις υπάλληλοι του οργανισμού.

Το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ δεν συνεδρίασε έκτοτε ούτε και υπήρξε κάποια κίνηση της διοίκησης απέναντι στα δημοσιεύματα που εκτόξευαν τόσο σοβαρές κατηγορίες. Ο πρόεδρος Ν. Χιωτάκης ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και, όπως αναφέρουν οι τρεις οικολογικές οργανώσεις (εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.), υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Ανταποδοτική θα δικαιωθεί παρά την αρνητική εισήγηση. Στην επιστολή τους οι τρεις οργανώσεις αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

● Η «ανακύκλωση στην Ελλάδα νοσεί» και μέρος του προβλήματος «αποτελεί η αδράνεια και φοβικότητα με την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης αντιμετώπισαν τις προβληματικές επιδόσεις του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

● Ο ΕΟΑΝ επιχειρεί αναστολή του συστήματος από το 2012, αλλά οι εισηγήσεις του «παρέμεναν στο συρτάρι διαδοχικών υπουργών».

● Το 2017, ο νόμος 4496 έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΟΑΝ να προβαίνει μόνος του σε ανακλήσεις λειτουργίας.

● Τον Νοέμβριο του 2020, η αρμόδια Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ εξέδωσε εμπεριστατωμένη και αναλυτική εισήγηση και «μέσα από μια συντριπτική παράθεση στοιχείων» διαπιστώνει ότι η Ανταποδοτική «αδυνατεί να εκπληρώσει στόχους και λαμβάνει πολύ περισσότερες εισφορές σε σχέση με τις επιδόσεις».

● «Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας και προσωπικά του προέδρου του ΕΟΑΝ, τη σκοπιμότητα της οποίας αδυνατούμε να κατανοήσουμε, αφήνουν ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο έγκρισης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου του συστήματος “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”».

Οι τρεις οργανώσεις ζητούν τηλεσυνάντηση με τον υπουργό Κ. Σκρέκα πριν από το Δ.Σ. της ερχόμενης Δευτέρας, τονίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο ΕΟΑΝ και κυβέρνηση θα χειριστούν το θέμα “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” θα στείλει ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες». «Το μήνυμα είτε θα είναι αποφασιστικό και υπέρ της νομιμότητας, της διαφάνειας και της επίτευξης στόχων, είτε θα είναι άτολμο και υπέρ της διαιώνισης μιας νοσηρής κατάστασης, δίνοντας το πράσινο φως σε κάθε λογής εμπλεκόμενο στην εναλλακτική διαχείριση να αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΟΑΝ και οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο τον ΕΟΑΝ στην αυτοκατάργησή του».

Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι αν και προσπαθούν «με γόνιμες προτάσεις να σταθούν αρωγοί στο δύσκολο έργο του ΕΟΑΝ», παρατηρούν «μια διαρκή συρρίκνωση της δυναμικής και του έργου του». «Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε την περαιτέρω απαξίωση του ΕΟΑΝ και της ανακύκλωσης και επιφυλασσόμαστε για τις μελλοντικές μας ενέργειες, τόσο αναφορικά με τη συμμετοχή μας στο Δ.Σ. του ΕΟΑΝ όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», καταλήγουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργοί «σφάζονται» στην… ποδιά της ανακύκλωσης
Σφοδρή σύγκρουση Θεοδωρικάκου- Χατζηδάκη με φόντο τον αδυσώπητο πόλεμο συμφερόντων ● Αιτία, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση και η χρόνια διαμάχη των εταιρειών που διαχειρίζονται τους μπλε κάδους...
Υπουργοί «σφάζονται» στην… ποδιά της ανακύκλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπιτάκια ανακύκλωσης με πρόβλημα στα... θεμέλια
Χωρίς εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο λειτουργεί η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΑΝ αρνείται επιχειρηματολογώντας να δώσει την έγκρισή της και η διοίκησή του κωλυσιεργεί.
Σπιτάκια ανακύκλωσης με πρόβλημα στα... θεμέλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πείσμα με τα Εξάρχεια
Επεσαν οι υπογραφές για τη γραμμή 4 του μετρό με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να επιμένει στην κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων.
Πείσμα με τα Εξάρχεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόλικες υποσχέσεις για παραλιακό ποδηλατόδρομο
Με πολύ αόριστες αναφορές στις αναπλάσεις που σχεδιάζονται και μπόλικες υποσχέσεις για την κατασκευή παραλιακού ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου γιόρτασε την Ημέρα Ποδηλάτου ο «ποδηλάτης του βουνού» -όπως...
Μπόλικες υποσχέσεις για παραλιακό ποδηλατόδρομο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λίστα Πέτσα για την ανακύκλωση
44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ύψους 1.463.200 ευρώ.
Λίστα Πέτσα για την ανακύκλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας