• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.9°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.4°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.1°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 10.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 7.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 6.0°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  54%

Θ. Σκυλακάκης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στη ρύθμιση οφειλών προς δήμους από τον Θ. Σκυλακάκη

 • A-
 • A+
Με τη διάταξη που κατατέθηκε χτες στη Βουλή μειώνονται και οι δικαιούχοι και ο αριθμός των δόσεων και οι διαγραφές προσαυξήσεων.

Προσπάθησε να εμφανιστεί πιο «γενναιόδωρος» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε πιο «σφιχτοχέρης», καθώς υπολόγισε χωρίς τον... Θ. Σκυλακάκη!

Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης.

Με τις νομοτεχνικές αλλαγές που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, η ρύθμιση που πολυδιαφημίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, την οποία περίμενε να αξιοποιήσει μια τεράστια μάζα πολιτών κι επιχειρήσεων, ουσιαστικά ξηλώνεται: αρχικά μειώνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων εξόφλησης σε 100 (από 120), δεύτερον μειώνονται τα περιθώρια διαγραφής προσαυξήσεων, τρίτον και κυριότερο μειώνεται δραστικά η περίμετρος των δικαιούχων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Και είναι άγνωστο, προς το παρόν, ποιοι ακριβώς θα είναι δικαιούχοι, καθώς οι χθεσινές τροποποιήσεις παραπέμπουν τον καθορισμό τους σε νέα Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών που θα εκδοθεί μέχρι τέλος Γενάρη.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται άμεσα είναι ότι δικαιούχοι υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι μόνο «τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού». Θα μπορούν να ρυθμίζουν μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν (ή πρόκειται να βεβαιωθούν) από τις δημοτικές υπηρεσίες την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από 15/2/2020 έως και 28/2/2021.

Στην αρχική πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών που γεννήθηκαν σε αόριστο χρονικό βάθος και έχουν βεβαιωθεί ή επρόκειτο να βεβαιωθούν ώς τις 28/2/2021. Αγνωστα τα κριτήρια υπαγωγής για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους πολίτες που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Θα καθοριστούν στην επικείμενη ΚΥΑ που θα καταγράφει και τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των δικαιούχων επιχειρήσεων.

Δεν ήταν μόνο πολίτες, αλλά και δημοτικές αρχές που πρόσμεναν τη ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι το δημόσιο αίτημα του δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, για επίσπευση της ρύθμισης των 120 δόσεων, με αφορμή τις αντιδράσεις χιλιάδων ιδιοκτητών Ι.Χ. στις κλήσεις που έλαβαν για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Αλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις αποτελούν περιπτώσεις «win-win» για οφειλέτες και δημοτικά ταμεία: οι οφειλέτες απαλλάσσονται από προσαυξήσεις, οι δήμοι ενισχύουν τα έσοδά τους από οφειλές που αδυνατούσαν να εισπράξουν.

Τι μεσολάβησε και άλλαξε ριζικά η προωθούμενη ρύθμιση; Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού, Θ. Σκυλακάκη. Οπως περιγράφουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών θέλησε να ενεργοποιήσει μια ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς τους δήμους, χωρίς να υπάρχει ανάλογη ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που ζητά πιεστικά η αγορά και για το οποίο έχει τοποθετηθεί δημοσίως η κυβέρνηση, λέγοντας ότι το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι της συζήτησης που θα ξεκινήσει με τους δανειστές τον Φλεβάρη του 2021, στο πλαίσιο της ένατης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις έρχονται εις βάρος χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι, ενώ τους «καλλιέργησε» προσδοκίες το υπουργείο Εσωτερικών, τώρα μένουν εκτός ρύθμισης στο πλαίσιο μιας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, που πιθανόν να αποδίδεται και σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς με φόντο τα σενάρια ανασχηματισμού.

Η τελική μορφή της προωθούμενης ρύθμισης παραπέμπει στο πλαίσιο που είχε εφαρμοστεί επί θητειών Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών. Οσοι καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούν χρέη με δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων σε ποσοστό:

α) 100% αν η αρχική οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ,
β) 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις,
γ) 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις,
δ) 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις,
ε) 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο...
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 300 κατοίκων «ανοίγει» η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
Με εκπρόθεσμη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα βασικό κριτήριο συμμετοχής δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων.
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας