• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.6°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.7°C / 30.1°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 31.0°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμφραγμα από νέα δημοτικά ραβασάκια

 • A-
 • A+
Ο Κ. Μπακογιάννης ετοιμάζει ειδοποιητήρια σε οφειλέτες μέσω ιδιωτικής εταιρείας κούριερ ● Στο πρακτικό οι προς αποστολή φάκελοι αλληλογραφίας καταγράφονται στα 770.000 τεμάχια ● Καθώς φαντάζει αδύνατο να κόπηκαν τόσες κλήσεις εντός του τρέχοντος έτους, πιθανότατα πολλοί από τους αποδέκτες να λάβουν πρόστιμα για παραβάσεις παρελθόντων ετών... πάλι.

Νέο και ισχυρότερο… τσουνάμι από κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να εξαπολύσει στο προσεχές χρονικό διάστημα ο Δήμος Αθηναίων. Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. για παραβάσεις που καταγράφονται να έχουν γίνει ακόμα και… προ αμνημονεύτων χρόνων, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να απελευθερώσει νέο «κύμα» κλήσεων που θα φτάσει στις πόρτες έως και 770.000 ανθρώπων – ένα πλήθος δηλαδή κατά περίπου 100.000 μεγαλύτερο από τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων!

«Τσουνάμι» 770.000 κλήσεων ετοιμάζεται να στείλει ο Δήμος Αθηναίων

Ο συγκεκριμένος (ιλιγγιώδης, μιας και μιλάμε για κλήσεις) αριθμός καταγράφεται σε πρακτικό αξιολόγησης προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, το οποίο τίθεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Με λίγα λόγια, ο Δήμος Αθηναίων θα στείλει τις κλήσεις στους πολίτες μέσω ιδιωτικής εταιρείας κούριερ (ο προϋπολογισμός του έργου παροχής υπηρεσιών ανέρχεται σε 381.920 ευρώ). Στο πρακτικό οι προς αποστολή φάκελοι αλληλογραφίας καταγράφονται στα 770.000 τεμάχια. 

Αν και σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής η συγκεκριμένη ποσότητα φακέλων αντιστοιχεί σε ένα πλήθος ταμειακών ειδοποιήσεων κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς τον δήμο, η μοναδική περιγραφή που υπάρχει στο πρακτικό μιλά για «φακέλους αλληλογραφίας ειδοποιητηρίων κλήσεων (ταμειακών προσκλήσεων) σε οφειλέτες, προερχόμενες από βεβαιωμένες στο ταμείο του Δήμου παραβάσεις Κ.Ο.Κ. της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛ.ΑΣ.».

Καθώς φαντάζει αδύνατο να κόπηκαν 770.000 κλήσεις εντός του τρέχοντος έτους, πιθανότατα πολλοί από τους αποδέκτες των ειδοποιητηρίων να λάβουν πρόστιμα για παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση) παρελθόντων ετών και μόλις ανοίξουν τον φάκελο να κληθούν να «σπάσουν» το κεφάλι τους και να θυμηθούν αν όντως είχαν παρκάρει στο σημείο που αναφέρεται στην κλήση.

Αντιδράσεις

Σε αντίστοιχη θέση βρέθηκαν χιλιάδες άλλοι πολίτες που έλαβαν ετεροχρονισμένα κλήσεις για παραβάσεις που εμφανίζονται να έχουν κάνει ακόμη και σε βάθος 20ετίας! Ο ακριβής αριθμός των κλήσεων που εστάλησαν στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου από τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι γνωστός, εκτιμάται ωστόσο ότι κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000. Επομένως με το προσεχές «κύμα» κλήσεων θα ζητηθεί σε έως και 6 με 7 φορές μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να σπεύσουν στα ταμεία του δήμου και να πληρώσουν πρόστιμα που τους έκοψε η δημοτική αστυνομία ή η Τροχαία.

Ολα αυτά ενώ ήδη έχει σταλεί στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία υπογράφεται από δεκάδες πολίτες που έλαβαν αιφνιδιαστικά εν μέσω lockdown ειδοποιητήρια από τον Δήμο Αθηναίων για παραβάσεις που φέρονται να έχουν κάνει προ ετών. Τονίζοντας ότι η εξαιρετικά ετεροχρονισμένη ειδοποίηση αφενός «δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την τέλεση της ίδιας της παράβασης», αφετέρου «παραβιάζει την αρχή της διαφάνειας, την αρχή της χρηστής διοίκησης και ως εκ τούτου την αρχή της νομιμότητας», οι υπογράφοντες ζητούν:

 • α) Να «παγώσουν» όλες οι οφειλές μέχρι να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
 • β) Να διαγραφούν με νομοθετική ρύθμιση τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με τρόπο ο οποίος παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας.

«Η συγκυρία απαιτεί λύσεις και όχι πρόσθετα προβλήματα» καταλήγουν οι πολίτες στην επιστολή τους προς τους πολιτικούς αρχηγούς, έχοντας επισημάνει ότι η τρέχουσα υγειονομική κρίση συνδυάζεται και με συνθήκες οικονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικά πρόσφατα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που ανέδειξαν το θέμα νομικοί έχουν χαρακτηρίσει «μνημείο καταχρηστικότητας» την πρακτική της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων επικαλείται την υποχρέωση που έχουν βάσει νόμου οι υπηρεσίες του να στείλουν «χωρίς καμία δυνατότητα αναβολής ή παράτασης» τα ειδοποιητήρια.

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή έχει ζητήσει την επίσπευση της κατάθεσης της ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών για εξόφληση οφειλών προς τους ΟΤΑ σε έως 120 δόσεις, που περιλαμβάνει και πρόβλεψη για διαγραφή έως και του συνόλου των προσαυξήσεων εφόσον η αρχική οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση (όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.») αναμένεται στο τελευταίο νομοσχέδιο (πολυνομοσχέδιο-σκούπα) που θα θέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή εντός του 2020.

Για όσους προστέθηκαν στη «λίστα» οφειλετών του Δήμου Αθηναίων από τα φετινά «κύματα» αποστολής κλήσεων, η επικείμενη ρύθμιση έρχεται να τους διευκολύνει μόνο ως προς την αποπληρωμή του ποσού σε δόσεις και όχι ως προς τη διαγραφή προσαυξήσεων, καθώς πρόσθετες επιβαρύνσεις θα αρχίσουν να μετρούν μετά τις 31/12/2020, οπότε εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης των ποσών. Εξ ου και το αίτημα των πολιτών στον πρωθυπουργό για άμεση πολιτική παρέμβαση σε ένα θέμα που βαίνει προς ταχύτατη διόγκωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχι και fake news, κύριε δήμαρχε!
Ο δήμαρχος Αθηναίων επιτίθεται στην «Εφ.Συν.» σχετικά με ρεπορτάζ για το ζήτημα της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Οχι και fake news, κύριε δήμαρχε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βίαιη μετακίνηση των μαθητών από τη δομή του Ελαιώνα
Η προσφυγική δομή αναμένεται να κλείσει μέχρι τις 30 Μαΐου με 263 μαθητές να αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με τις οικογένειές τους προς άλλα καμπ, χωρίς η πολιτεία να έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της...
Βίαιη μετακίνηση των μαθητών από τη δομή του Ελαιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας