• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.1°C / 41.3°C
  0 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.9°C / 38.5°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 40.9°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 38.1°C
  0 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 37.8°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.9°C
  2 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.6°C / 40.3°C
  2 BF
  13%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.9°C / 37.4°C
  4 BF
  23%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 30.6°C / 34.7°C
  3 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.5°C / 36.9°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.5°C / 40.1°C
  2 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.2°C / 41.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.4°C / 41.5°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.3°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 38.5°C
  3 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κούκος αηδόνι με τα λεωφορεία της Λιψίας

 • A-
 • A+
Οι «τελειωμένοι» καταλύτες, οι προβληματικές αντλίες πετρελαίου και η έλλειψη κλιματισμού ανεβάζουν το κόστος για τον ΟΑΣΘ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κομμάτια και... καταλυτικά θρύψαλα τα πολυδιαφημισμένα μεταχειρισμένα λεωφορεία Λιψίας που φέρνει –από τις 6 Αυγούστου με... κατεπείγουσες διαδικασίες- στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας!

Αν και μόλις 10 -από τα 50- έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, αν και υποτίθεται θα κυκλοφορούσαν τον Σεπτέμβριο, όλα βρίσκονται καθηλωμένα στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ αφού οι καταλύτες τους ολοκλήρωσαν τον βίο τους και χρειάζονται αλλαγή ή τουλάχιστον επιδιόρθωση. Κοντά σε αυτό όμως οι τεχνικοί διαπίστωσαν κι άλλα προβλήματα, στα μπεκ καυσίμων των μηχανών, οπότε το κόστος αγοράς τους –μέση τιμή 11.500 ευρώ που πλασαρίστηκε για φτηνό- εκτοξεύεται. Σίγουρα είναι το μοναδικό που... κινείται, αφού όπως έχουμε ήδη γράψει για τα υπόλοιπα 40 λεωφορεία πληρώνουμε στη Γερμανία για τη φύλαξή τους!

Από τα δέκα λεωφορεία Λιψίας έχουν σήμερα αφαιρεθεί οι καταλύτες τους που είναι προβληματικοί, όπως αποδείχτηκε με το περιστατικό του λεωφορείου που άρπαξε φωτιά στον Χορτιάτη και ο φόβος πρόκλησης ατυχήματος ορατός. Αψευδής μάρτυρας της κατάστασής τους οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κόστος για αντικατάσταση των παλαιών καταλυτών με νέους ανέρχεται σε 3.000 ευρώ το κομμάτι και η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάνει προσπάθειες να έρθει σε συμφωνία με εξειδικευμένο συνεργείο για το «φρεσκάρισμά» τους και για να κατεβάσει το κόστος. Ο,τι προσπαθεί να γλιτώσει η διοίκηση από μία συμφωνία και για τα 50 λεωφορεία το βρίσκει μπροστά της με το πρόβλημα στα μπεκ της αντλίας πετρελαίου, τα οποία διαπιστώθηκε ότι πρέπει κι αυτά να αντικατασταθούν –τι να περιμένει κανείς από οχήματα με 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα;- ενώ κανένας δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει με το κόστος τοποθέτησης και κλιματισμού.

Ως γνωστόν, κλιματισμό τα λεωφορεία αυτά δεν έχουν καθότι άλλες οι κλιματικές συνθήκες της Γερμανίας, αλλά είναι απαραίτητος για να κινηθούν τα οχήματα στις μεσογειακές συνθήκες της Θεσσαλονίκης. Κόστος ανά όχημα υπολογίζεται στα 8.000 ευρώ. Οπότε τα μεταχειρισμένα μάς βγαίνουν ο κούκος αηδόνι. Και για να μην είμαστε... αυστηροί τουλάχιστον το αμάξωμα είναι όντως σε πολύ καλή κατάσταση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ δήλωνε σε ιστοσελίδα (voria.gr) ότι τα άλλα 40 δεν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη επειδή τα εμποδίζει η ελληνική και γερμανική γραφειοκρατία, την οποία πληρώνουμε αφού η φύλαξη του «θησαυρού» μάς κοστίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στην πόλη κυκλοφορούν καθημερινά περί τα 250 λεωφορεία, με την προσθήκη μάλιστα των 60 νοικιασμένων, κι αυτό διότι τα παλαιά βγαίνουν εκτός διαδρομών, πηγαίνουν σε συνεργεία αλλά δεν βγαίνουν από αυτά. Μήπως για τον ίδιο λόγο που δύο Volvo, αν και επισκευάστηκαν, το συνεργείο δεν τα παραδίδει αν πρώτα δεν πληρωθεί;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΑΣΘ: Λεωφορείο εισαγωγής έμεινε στον ανήφορο
Οχημα από τα πολυδιαφημισμένα που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λιψία πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε δρομολόγιο ● Στην ανηφορική διαδρομή αποδίδεται το ατύχημα.
ΟΑΣΘ: Λεωφορείο εισαγωγής έμεινε στον ανήφορο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πουλάει η μαγική εικόνα του Κ. Ζέρβα στους ταλαίπωρους επιβάτες
Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται καθημερινά, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση, παρά...
Δεν πουλάει η μαγική εικόνα του Κ. Ζέρβα στους ταλαίπωρους επιβάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις παραλίες
Για τεράστιο πρόβλημα συνωστισμού και «αθλιότητα που πρέπει να σταματήσει» στα δρομολόγια προς τις παραλίες κάνει λόγο ο δημοσιογράφος-ιστορικός και πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κουζινόπουλος.
Συνωστισμός στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις παραλίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΟΑΣΘ - Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις μηνιαίες κάρτες
Κόκκινη κάρτα στη διανομή μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έβγαλε πριν από δυο μέρες ο ΟΑΣΘ. Το καθεστώς που ίσχυε τα τελευταία είκοσι χρόνια ανακοινώθηκε...
Κόντρα ΟΑΣΘ - Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις μηνιαίες κάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το λεωφορείο του μαρτυρίου
Η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία στη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά ένα πρόβλημα που κρατάει από τότε που δημιουργήθηκε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εκφράζουν την...
Το λεωφορείο του μαρτυρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας