• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.2°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  94%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  6 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  7 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 16.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.8°C / 20.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.4°C
  4 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα καλλυντικά στους πρόσφυγες με «γαλάζιο» φόντο

 • A-
 • A+
Ερώτηση στη Βουλή του τομεάρχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργου Καμίνη για την περίεργη διαδρομή της MKO. ● Στο τιμόνι της οργάνωσης που ανέλαβε για 3 μήνες να διαχειριστεί 1.137.224 ευρώ για 12 κτίρια φιλοξενίας του ESTIA II βρίσκεται η Αικατερίνη Ρούπα που έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των καλλυντικών. ● Πώς εμπλέκεται ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της Ν.Δ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης.

Αφού πρώτα μείωσε ασφυκτικά το κόστος του προγράμματος φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα και κτίρια, του ESTIA II, με αποτέλεσμα να μη δηλώσουν συμμετοχή ορισμένες από τις πιο σοβαρές και έμπειρες οργανώσεις που υλοποιούσαν για χρόνια το πρόγραμμα, καθώς θα αναγκάζονταν να συρρικνώσουν κατά πολύ τις ζωτικές υπηρεσίες υποστήριξης των φιλοξενουμένων, τώρα το υπουργείο αναθέτει την υλοποίηση του προγράμματος σε φορείς χωρίς καμία τεχνογνωσία και εμπειρία στη φιλοξενία προσφύγων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους φορείς αυτούς δεν διαθέτουν καν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο περίφημο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου, που αποτελεί κατά τα άλλα αναγκαίο όρο για να μπορούν να εργάζονται οι οργανώσεις σε προσφυγικές δομές.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο στην περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Hopeland, η οποία ανέλαβε να λειτουργήσει από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους 12 κτίρια φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τα 11 στην Αττική και το ένα στη Στερεά Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 1.002 θέσεων, έναντι ποσού 1.137.224 ευρώ.

Οσα αποκάλυψε με ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Καμίνης, για την ιστορία τής Hopeland και τον τρόπο που είναι σήμερα οργανωμένη γεννούν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή της και γενικότερα τον τρόπο που διαχειρίζεται το ESTIA II το υπουργείο.

Ιδρυση

Η εταιρεία αποτελεί μετεξέλιξη της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», που ιδρύθηκε στις 19 Μαΐου 2016. Ανάμεσα στα μέλη της «Πρωτοβουλίας» συναντάμε τον επικεφαλής της ομώνυμης δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», υποψήφιο δήμαρχο Αλέξανδρο Αρβανιτάκη, και δύο στελέχη της δημοτικής παράταξης, η οποία συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ανάμεσα στους σκοπούς της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία...» ήταν, σύμφωνα με το καταστατικό της, «να συμβάλει δημιουργικά στην προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής ελληνικής παράδοσης, με έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό και να αναδείξει τα διαχρονικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Αρβανιτάκης υπήρξε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια υπήρξε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη, η οποία σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2018 κατήγγειλε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και ζήτησε από την πολιτεία να το σταματήσει, κάνοντας λόγο «για στοχευμένη συγκέντρωση αυτών των ανθρώπων σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και για την εγκληματικότητα που εν συνεχεία δημιουργείται».

Τον περασμένο Ιούλιο τον συναντάμε μεταξύ των ομιλητών στη Γιορτή του Ιωνος 2020 για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ιωνα Δραγούμη, την οποία οργάνωσε η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.

Μεταβίβαση

Στις 3 Αυγούστου 2020 ο κ. Αρβανιτάκης απέκτησε το 97% των μεριδίων της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία...», αλλά λίγες εβδομάδες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, μεταβιβάζει το μερίδιό του και εξέρχεται από την εταιρεία, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει η Αικατερίνη Ρούπα, η οποία αποκτά το 10% των μεριδίων. Η κ. Ρούπα έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η «Πρωτοβουλία» μετονομάζεται σε Hopeland, αλλάζει έδρα, τροποποιεί το καταστατικό της και τους στόχους της, ενώ τη διαχείρισή της την αναλαμβάνει η κ. Ρούπα. Επτά μέρες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου, υποβάλλει αίτηση για να συμμετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος ESTIA II, η οποία γίνεται δεκτή.

Οπως παραδέχεται ο κ. Αρβανιτάκης, η εταιρεία «δεν ανέπτυξε ουδεμία οικονομική ή άλλη δραστηριότητα» πριν τη μεταβιβάσει. Παρ' όλα αυτά κρίνεται ικανή να αναλάβει έναντι 1.137.224 ευρώ τη λειτουργία 1.002 θέσεων φιλοξενίας, με υποχρέωση να παρέχει επίσης τις εξής υποστηρικτικές υπηρεσίες: ψυχοκοινωνική στήριξη, συνοδεία των φιλοξενούμενων στις επαφές τους με δημόσιες υπηρεσίες, ανάπτυξη σχεδίων ενσωμάτωσης και παραπομπή των φιλοξενούμενων σε δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διερμηνεία, φύλαξη κατά τις νυχτερινές ώρες, σίτιση για τις θέσεις που δεν διαθέτουν υποδομή για την παρασκευή γευμάτων από τους φιλοξενούμενους, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Οπως σημειώνει ο κ. Καμίνης, για όλα αυτά η εταιρεία έχει «δύο μοναδικούς εταίρους, τους οποίους "καλύπτει" το απόλυτο σκοτάδι: Δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για τα βιογραφικά τους, πέραν του ότι ο ένας είναι οδηγός στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου».

Αόριστη απάντηση του Ν. Μηταράκη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Mε δύο μέρες καθυστέρηση απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στην έντονη κριτική ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία Hopeland. Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό και σκανδαλοθηρία» και για «παρεμβάσεις χωρίς ίχνος αλήθειας, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Σημείωσε ότι υπήρξε «αυστηρή ανοιχτή διαδικασία και πρόσκληση» και υπογράμμισε ότι έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα 16 οργανώσεις: «όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές και κατά συνέπεια δεν υπήρξε κάποιας μορφής προτίμηση σε κάποιες αιτήσεις», ενώ σημείωσε ότι «στις προϋποθέσεις του προγράμματος δεν ζητάμε πιστοποιητικά κομματικών ή ιδεολογικών φρονημάτων».

Και κατέληξε: «Τους εφιστώ την προσοχή αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκουν αμφοτέρωθεν, καθώς και στις συνδέσεις που κάνουν μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Γιατί, όχι μόνο θίγουν υπολήψεις, αλλά και, τελικά, κηλιδώνουν την δική τους αξιοπιστία».

Σχολιάζοντας ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι το υπουργείο δεν απαντά σε καμία από τις 10 συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεσε. Κάνει λόγο για «μια ΜΚΟ με μοναδικές συστατικές επιστολές την παλαιότερη σχέση με ακροδεξιό πολιτευτή και μοναδικό κριτήριο επιλογής την ταχύτητα [...] που προβλέπεται να διαχειριστεί πάνω από 10 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια». Και σημειώνει: «Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η αδιαφάνεια και η περίεργη ευνοιοκρατία δεν θα περάσουν έτσι. [...] Η ευθύνη πλέον ανήκει στον πρωθυπουργό».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού
Η απόφαση διενέργειας κλειστού διαγωνισμού, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης, περιλαμβάνει την «παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων».
Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οινόφυτα: Κλειστή η προσφυγική δομή - Διαμαρτυρία για μαζικές απορρίψεις Κούρδων
Κλειστή παραμένει από την Τρίτη η είσοδος της προσφυγικής δομής στα Οινόφυτα, με τους πρόσφυγες να απαγορεύουν την είσοδο στις αρχές και σε οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχείς απορρίψεις των...
Οινόφυτα: Κλειστή η προσφυγική δομή - Διαμαρτυρία για μαζικές απορρίψεις Κούρδων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θρίλερ» μόνο για τους πρόσφυγες
Η κυβέρνηση κράτησε σε ομηρία τρία μερόνυχτα σε ακυβέρνητο σκάφος 381 πρόσφυγες και μετανάστες ζητώντας από την Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία να τους δεχτεί πίσω.
«Θρίλερ» μόνο για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα
Αιφνιδιασμένος βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να θέσει την προσφυγική του Ελαιώνα σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Η δημοτική αρχή κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
H ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί το ακροδεξιό σύνθημα «η χώρα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», αδιαφορώντας αν για χιλιάδες ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το να βρουν άσυλο σε ασφαλή χώρα.
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας