• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα καλλυντικά στους πρόσφυγες με «γαλάζιο» φόντο

 • A-
 • A+
Ερώτηση στη Βουλή του τομεάρχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργου Καμίνη για την περίεργη διαδρομή της MKO. ● Στο τιμόνι της οργάνωσης που ανέλαβε για 3 μήνες να διαχειριστεί 1.137.224 ευρώ για 12 κτίρια φιλοξενίας του ESTIA II βρίσκεται η Αικατερίνη Ρούπα που έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των καλλυντικών. ● Πώς εμπλέκεται ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της Ν.Δ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης.

Αφού πρώτα μείωσε ασφυκτικά το κόστος του προγράμματος φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα και κτίρια, του ESTIA II, με αποτέλεσμα να μη δηλώσουν συμμετοχή ορισμένες από τις πιο σοβαρές και έμπειρες οργανώσεις που υλοποιούσαν για χρόνια το πρόγραμμα, καθώς θα αναγκάζονταν να συρρικνώσουν κατά πολύ τις ζωτικές υπηρεσίες υποστήριξης των φιλοξενουμένων, τώρα το υπουργείο αναθέτει την υλοποίηση του προγράμματος σε φορείς χωρίς καμία τεχνογνωσία και εμπειρία στη φιλοξενία προσφύγων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους φορείς αυτούς δεν διαθέτουν καν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο περίφημο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου, που αποτελεί κατά τα άλλα αναγκαίο όρο για να μπορούν να εργάζονται οι οργανώσεις σε προσφυγικές δομές.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο στην περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Hopeland, η οποία ανέλαβε να λειτουργήσει από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους 12 κτίρια φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τα 11 στην Αττική και το ένα στη Στερεά Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 1.002 θέσεων, έναντι ποσού 1.137.224 ευρώ.

Οσα αποκάλυψε με ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Καμίνης, για την ιστορία τής Hopeland και τον τρόπο που είναι σήμερα οργανωμένη γεννούν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή της και γενικότερα τον τρόπο που διαχειρίζεται το ESTIA II το υπουργείο.

Ιδρυση

Η εταιρεία αποτελεί μετεξέλιξη της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», που ιδρύθηκε στις 19 Μαΐου 2016. Ανάμεσα στα μέλη της «Πρωτοβουλίας» συναντάμε τον επικεφαλής της ομώνυμης δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», υποψήφιο δήμαρχο Αλέξανδρο Αρβανιτάκη, και δύο στελέχη της δημοτικής παράταξης, η οποία συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ανάμεσα στους σκοπούς της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία...» ήταν, σύμφωνα με το καταστατικό της, «να συμβάλει δημιουργικά στην προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής ελληνικής παράδοσης, με έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό και να αναδείξει τα διαχρονικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Αρβανιτάκης υπήρξε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια υπήρξε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη, η οποία σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2018 κατήγγειλε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και ζήτησε από την πολιτεία να το σταματήσει, κάνοντας λόγο «για στοχευμένη συγκέντρωση αυτών των ανθρώπων σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και για την εγκληματικότητα που εν συνεχεία δημιουργείται».

Τον περασμένο Ιούλιο τον συναντάμε μεταξύ των ομιλητών στη Γιορτή του Ιωνος 2020 για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ιωνα Δραγούμη, την οποία οργάνωσε η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.

Μεταβίβαση

Στις 3 Αυγούστου 2020 ο κ. Αρβανιτάκης απέκτησε το 97% των μεριδίων της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία...», αλλά λίγες εβδομάδες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, μεταβιβάζει το μερίδιό του και εξέρχεται από την εταιρεία, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει η Αικατερίνη Ρούπα, η οποία αποκτά το 10% των μεριδίων. Η κ. Ρούπα έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η «Πρωτοβουλία» μετονομάζεται σε Hopeland, αλλάζει έδρα, τροποποιεί το καταστατικό της και τους στόχους της, ενώ τη διαχείρισή της την αναλαμβάνει η κ. Ρούπα. Επτά μέρες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου, υποβάλλει αίτηση για να συμμετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος ESTIA II, η οποία γίνεται δεκτή.

Οπως παραδέχεται ο κ. Αρβανιτάκης, η εταιρεία «δεν ανέπτυξε ουδεμία οικονομική ή άλλη δραστηριότητα» πριν τη μεταβιβάσει. Παρ' όλα αυτά κρίνεται ικανή να αναλάβει έναντι 1.137.224 ευρώ τη λειτουργία 1.002 θέσεων φιλοξενίας, με υποχρέωση να παρέχει επίσης τις εξής υποστηρικτικές υπηρεσίες: ψυχοκοινωνική στήριξη, συνοδεία των φιλοξενούμενων στις επαφές τους με δημόσιες υπηρεσίες, ανάπτυξη σχεδίων ενσωμάτωσης και παραπομπή των φιλοξενούμενων σε δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διερμηνεία, φύλαξη κατά τις νυχτερινές ώρες, σίτιση για τις θέσεις που δεν διαθέτουν υποδομή για την παρασκευή γευμάτων από τους φιλοξενούμενους, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Οπως σημειώνει ο κ. Καμίνης, για όλα αυτά η εταιρεία έχει «δύο μοναδικούς εταίρους, τους οποίους "καλύπτει" το απόλυτο σκοτάδι: Δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για τα βιογραφικά τους, πέραν του ότι ο ένας είναι οδηγός στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου».

Αόριστη απάντηση του Ν. Μηταράκη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Mε δύο μέρες καθυστέρηση απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στην έντονη κριτική ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία Hopeland. Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό και σκανδαλοθηρία» και για «παρεμβάσεις χωρίς ίχνος αλήθειας, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Σημείωσε ότι υπήρξε «αυστηρή ανοιχτή διαδικασία και πρόσκληση» και υπογράμμισε ότι έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα 16 οργανώσεις: «όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές και κατά συνέπεια δεν υπήρξε κάποιας μορφής προτίμηση σε κάποιες αιτήσεις», ενώ σημείωσε ότι «στις προϋποθέσεις του προγράμματος δεν ζητάμε πιστοποιητικά κομματικών ή ιδεολογικών φρονημάτων».

Και κατέληξε: «Τους εφιστώ την προσοχή αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκουν αμφοτέρωθεν, καθώς και στις συνδέσεις που κάνουν μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Γιατί, όχι μόνο θίγουν υπολήψεις, αλλά και, τελικά, κηλιδώνουν την δική τους αξιοπιστία».

Σχολιάζοντας ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι το υπουργείο δεν απαντά σε καμία από τις 10 συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεσε. Κάνει λόγο για «μια ΜΚΟ με μοναδικές συστατικές επιστολές την παλαιότερη σχέση με ακροδεξιό πολιτευτή και μοναδικό κριτήριο επιλογής την ταχύτητα [...] που προβλέπεται να διαχειριστεί πάνω από 10 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια». Και σημειώνει: «Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η αδιαφάνεια και η περίεργη ευνοιοκρατία δεν θα περάσουν έτσι. [...] Η ευθύνη πλέον ανήκει στον πρωθυπουργό».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Καμίνης: Υπερδιπλάσιο το κόστος των δομών από τα διαμερίσματα
Η στέγαση σε διαμερίσματα είναι κατά σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ φτηνότερη ετησίως από τη στέγαση σε δομές, αλλά επίσης διευκολύνει την καθημερινότητα των προσφύγων σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Γ. Καμίνης: Υπερδιπλάσιο το κόστος των δομών από τα διαμερίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
Οικογένειες έχουν αρχίσει και μετακινούνται ενόψει του κλεισίματος της δομής και 263 προσφυγόπουλα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διακοπή της φοίτησής τους στο σχολείο.
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού
Η απόφαση διενέργειας κλειστού διαγωνισμού, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης, περιλαμβάνει την «παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων».
Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλοκαρισμένοι στο σύστημα»
Σύμφωνα με την έρευνα δεν μπόρεσαν να καταγράψουν το αίτημά τους για άσυλο πολλοί ευάλωτοι, μεταξύ των οποίων θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής και έμφυλης βίας και ένα άτομο με ακρωτηριασμένα μέλη.
«Μπλοκαρισμένοι στο σύστημα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «αυτογκόλ» της ΕΑΔ
Η ΕΑΔ είχε ενημερώσει για την ύπαρξη της έκθεσης για τις επαναπροωθήσεις με δελτίο Τύπου στα τέλη Μαρτίου, αλλά δεν δημοσιεύτηκε για σχεδόν ενάμιση μήνα, ενώ όταν αναρτήθηκε απουσίαζε από την πρώτη σελίδα του...
Τα «αυτογκόλ» της ΕΑΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας