• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 28.8°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Δήμος Φυλής ζητά και τα ρέστα...

 • A-
 • A+
Στον Αρειο Πάγο θα εκδικαστεί η αξίωση του δήμου για 135 εκατ. ευρώ επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη από τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής ● Το ποσό που διεκδικεί ένας από τους πλέον ευνοημένους αλλά και μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου αφορά αναδρομικά της περιόδου 2004-2009, ενώ μεταξύ εναγόντων και εναγομένων υπάρχουν κοινά πρόσωπα: ο πρώην και ο νυν δήμαρχος Φυλής είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ!

Mια περίεργη -το λιγότερο- δικαστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται μεταξύ Δήμου Φυλής και Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αναμένεται να απασχολήσει τον Αρειο Πάγο.

Ο δήμος που φιλοξενεί τη χωματερή της Φυλής και έχει εισπράξει για τη λειτουργία της εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αντισταθμιστικά οφέλη -φτάνοντας όμως στο σημείο να είναι ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου- αξιώνει επιπλέον περίπου 135 εκατ. ευρώ από τον διαβαθμιδικό φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Το αξιοσημείωτο είναι πως μεταξύ εναγόντων και εναγομένων υπάρχουν κοινά πρόσωπα. Τόσο ο πρώην όσο και ο νυν δήμαρχος Φυλής είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.

Η εξέλιξη ήρθε στην επιφάνεια από ανακοίνωση του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο». Ο Δήμος Φυλής εισπράττει ετησίως εκατομμύρια ευρώ αντισταθμιστικών ωφελημάτων λόγω της ρύπανσης που προκαλεί ο ΧΥΤΑ και προκειμένου να γίνουν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Βέβαια τα χρήματα των αντισταθμιστικών, αντί να αξιοποιηθούν για περιβαλλοντικά έργα, «έχουν χρησιμοποιηθεί για εκμαυλισμό συνειδήσεων στην τοπική κοινωνία προκειμένου να δέχεται αδιαμαρτύρητα τη συνέχιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος της Φυλής», τονίζει -για άλλη μια φορά- το «Δυτικό Μέτωπο».

Η υπόθεση

Η αξίωση του Δήμου Φυλής για το ποσό των 134.515.422,29 ευρώ θα εξεταστεί από τον Αρειο Πάγο στις 23 Νοεμβρίου. Το 2017, προηγήθηκε απόφαση του Εφετείου Αθηνών που έκανε δεκτή έφεση του ΕΔΣΝΑ και απέρριψε την αγωγή του Δήμου Φυλής κατά του Συνδέσμου. Το 2011, απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είχε δικαιώσει τον Δήμο Φυλής. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει το 2009, οπότε και ο Δήμος Φυλής, καταθέτοντας αγωγή, είχε ισχυριστεί ότι ο ΕΔΣΝΑ παραβίασε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και δεν κατέβαλε τα αντισταθμιστικά, με αποτέλεσμα να του οφείλεται το παραπάνω ποσό (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι νόμιμοι τόκοι) για τα έτη 2004-2009.

Δύο χρόνια μετά την εφετειακή απόφαση και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου 2019, ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ συνεδρίασε διά περιφοράς (η ψηφοφορία έγινε εξ αποστάσεως) προκειμένου να λάβει απόφαση και να παράσχει πληρεξουσιότητα σε δικηγόρους που θα παραστούν υπέρ του Συνδέσμου στον Αρειο Πάγο, απέναντι στο αίτημα του Δήμου Φυλής. Και ο δήμαρχος Φυλής -ο ίδιος που στρέφεται κατά του ΕΔΣΝΑ- ψήφισε... υπέρ της απόφασης του ΕΔΣΝΑ, όπως βεβαιώνεται στα πρακτικά που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: ΩΑΝ9ΟΡ05-8Α3).

Από την άλλη, ο πρώην δήμαρχος Φυλής και νυν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Δ. Μπουραΐμης, ο οποίος είχε καταθέσει την αγωγή το 2009, καταγράφεται ως απών από τη συνεδρίαση. «Οι εκπρόσωποι του Δήμου Φυλής που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΕΔΣΝΑ και ενάγοντες συμμετείχαν πάντα στη λήψη των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ περί του τρόπου διάθεσης των αντισταθμιστικών οφελών, χωρίς να αξιώσουν ποτέ τις οφειλές που ισχυρίζονται στην αγωγή τους», σχολιάζει το «Δυτικό Μέτωπο».

Εσοδα και χρέη

Το συντονιστικό συλλογικοτήτων κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι» μεταξύ Δήμου Φυλής και ΕΔΣΝΑ και θυμίζει τα «παχυλά» αντισταθμιστικά οφέλη που έχουν εισπράξει δημοτικές αρχές ως αντισταθμιστικά ωφελήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της συλλογικότητας, οι Δήμοι Ανω Λιοσίων και Φυλής (πριν συνενωθούν με τον «Καλλικράτη») είχαν εισπράξει ως αντισταθμιστικά ωφελήματα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης (ή καλύτερα ταφής) απορριμμάτων περίπου 51,5 δισ. δραχμές ώς το 2000 και από το 2000 ώς σήμερα άλλα 660 εκατ. ευρώ.

Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Δήμος Φυλής -παρά τα ποσά που έφταναν στα ταμεία του- έφτασε να είναι ο πιο χρεωμένος ΟΤΑ της χώρας, με οφειλές που ξεπέρασαν τα 468.000.000 ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία το 2015, οπότε και εντάχθηκαν σε -ευνοϊκότατη- ρύθμιση. «Να γιατί ζητάμε την κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων»», αναφέρει ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.

Να σημειωθεί ακόμη ότι μόλις τον περασμένο Μάιο, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να αυξήσει κατά 3,4 εκατ. τα αντισταθμιστικά που έχει να λαμβάνει ετησίως ο Δήμος Φυλής (από 36,27 εκατ. ευρώ το 2019, σε 39,67 εκατ. ευρώ το 2020). Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και από πλευράς στελεχών της δημοτικής αυτοδιοίκησης της Αττικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φίμωτρο» στις αντιπολιτεύσεις των δήμων
«Γαλάζιο» καπέλο στους ΟΤΑ, τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει -παρά τις όποιες τροποποιήσεις στη σχετική διάταξη- στη φίμωση των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων.
«Φίμωτρο» στις αντιπολιτεύσεις των δήμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι
Σε μια έκταση 7 στρεμμάτων δασική και αναδασωτέα, κοντά σε κατοικίες, βλέπει κανείς πεταμένα στρώματα, κλαδέματα, μπάζα, παλιά οχήματα και βαρέλια με λάδια αυτοκινήτων ● Στον ίδιο χώρο σχεδιάζεται και η...
Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δήμους η «καυτή πατάτα»
Αν και οι ΟΤΑ είναι αυτοί που βάσει νομοθεσίας έχουν την κύρια υποχρέωση να ξηλώνουν τις παράνομα τοποθετημένες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, η κυβέρνηση δεν ζήτησε την άποψή τους πριν συντάξει την ΚΥΑ.
Στους δήμους η «καυτή πατάτα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας