• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.3°C / 12.3°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 3.5°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 11.2°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 6.8°C / 13.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 12.6°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ποιον χτυπά η καμπάνα της ντροπής;

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε Τσετσένους πρόσφυγες, τους οποίους Πολωνοί συνοροφύλακες επαναπροωθούσαν συστηματικά προς τη Λευκορωσία χωρίς να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο. Η πολωνική κυβέρνηση αγνόησε τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποτρέψει την επαναπροώθηση, ενώ επιπλέον δεν πρόσφερε ούτε την προστασία που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις.

Βαριές καμπάνες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων χωρίς να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο. Η καταδίκη δεν αφορά την Ελλάδα, που θέσπισε τον Μάρτιο με τη διαβόητη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τη συνακόλουθη ΠΝΠ τη δυνατότητα να επαναπροωθεί για έναν μήνα πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο, πολιτική η οποία σύμφωνα με όσα είναι γνωστά συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα.

Η καταδίκη του ΕΔΔΑ αφορά την άρνηση των πολωνικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο σε πολιτικούς πρόσφυγες από την Τσετσενία. Οι άνθρωποι αυτοί προσέφυγαν στο Δικαστήριο το οποίο και διαπίστωσε ότι οι προσφεύγοντες είχαν επανειλημμένα φτάσει στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και ζήτησαν διεθνή προστασία.

Αντί να καταγραφεί και να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο, οι συνοροφύλακες τους επαναπροωθούσαν συστηματικά στη Λευκορωσία. Επιπλέον, η πολωνική κυβέρνηση αγνόησε τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποτρέψει την επαναπροώθηση, καθώς έκρινε ότι οι πρόσφυγες αντιμετώπιζαν στην Πολωνία πραγματικό κίνδυνο αλυσιδωτών μαζικών απελάσεων και μεταχείρισης που αντιβαίνει στη Σύμβαση.

Η απόφαση αναφέρεται σε πολλά ξεχωριστά περιστατικά. Οι πρόσφυγες, ρωσικής υπηκοότητας, έφυγαν από τη Λευκορωσία σε απροσδιόριστη ημερομηνία για να αποφύγουν την απέλαση. Παρέμεναν κρυμμένοι λόγω του φόβου ότι θα εντοπιστούν από τις τσετσενικές αρχές. Στις δυο περιπτώσεις οι επαναπροωθήσεις αφορούσαν οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ενώ στην πιο πρόσφατη αφορούσε άνδρα που ταξίδεψε στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας περίπου 30 φορές. Κάθε φορά ενημέρωνε τους Πολωνούς συνοροφύλακες με γραπτή αίτηση ότι καταγόταν από την Τσετσενία και εξέφραζε φόβους για την ασφάλειά του, δηλώνοντας ρητά ότι ήθελε να υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας. Στην περίπτωσή του είχε εκδοθεί προσωρινή απόφαση του ΕΔΔΑ να μην απελαθεί από την Πολωνία καθώς θα βρισκόταν σε κίνδυνο, αλλά οι πολωνικές αρχές την αγνόησαν.

Ενημέρωσε τους φρουρούς ότι είχε κρατηθεί πολλές φορές στην Τσετσενία χωρίς κάποια νομική βάση και είχε συλληφθεί και κακομεταχειριστεί. Η βίζα του στη Λευκορωσία είχε λήξει, δεν μπορούσε να παραμείνει στη χώρα αυτήν και στην πράξη ήταν αδύνατο να λάβει εκεί διεθνή προστασία.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσφεύγοντες, υπήκοοι Ρωσίας, είχαν προβάλει ισχυρισμό ότι οι αιτήσεις ασύλου τους δεν θα εξετάζονταν σοβαρά από τις Αρχές της Λευκορωσίας και ότι η επιστροφή τους στην Τσετσενία θα παραβίαζε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Οι πολωνικές αρχές θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει αξιολόγηση αυτών των ισχυρισμών σε σχέση με τις διαδικαστικές υποχρεώσεις του άρθρου 3. Η Πολωνία είχε επίσης την υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσφευγόντων ιδίως επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στην επικράτειά της, έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους από τις εγχώριες αρχές.

Η ελληνική «περίπτωση»

Στην Ελλάδα οι διαπιστωμένες πλέον επαναπροωθήσεις και η άρνηση παροχής ασύλου πέρα από τις διαχρονικές καθυστερήσεις είναι η νέα κανονικότητα. Εξάλλου η χώρα μας πρωταγωνιστεί δυστυχώς μαζί με χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ρωσία κ.λπ. σε καταδίκες για απάνθρωπη μεταχείριση ακόμα και ανηλίκων. Οσοι (λίγοι δυστυχώς) κατάφεραν να προσφύγουν στο ΕΔΔΑ δικαιώθηκαν και ήδη η Ελλάδα κατέχει θλιβερά «τρόπαια» σε καταδίκες. Η γνωστή δικαιολογία ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα στην απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο.

Η σημερινή κυβέρνηση, που πανηγύρισε όταν με πλήρη διαστρέβλωση του σκεπτικού απόφασης του ΕΔΔΑ ο υπουργός της Αδ. Γεωργιάδης αισθάνθηκε δικαιωμένος για τις παράνομες πρακτικές επειδή δήθεν αθωώθηκε η Ισπανία για πράξη επαναπροώθησης, παραμένει εντελώς αδιάφορη στις άλλες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Οπως είναι γνωστό, βέβαια, η αθώωση της Ισπανίας κρίθηκε σωστή διότι δύο πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από έναν φράχτη και όχι από το παρακείμενο συνοριακό φυλάκιο, όπου (όπως και στις πρεσβείες) είχαν δοθεί οδηγίες να γίνονται δεκτά τα αιτήματα ασύλου και να μεταφέρονται στην Ισπανία όσοι τα υποβάλουν.

Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον Αδ. Γεωργιάδη (και άλλα κυβερνητικά στελέχη) να ισχυριστεί: «Η σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά και μάλιστα ομόφωνα αποδέχεται το μέτρο των μαζικών απελάσεων ως μέτρο προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Τι λέει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Οτι, αν έρχεται μια βάρκα με 50 ανθρώπους, έχεις δικαίωμα ως κράτος να τους βάλεις σ’ ένα πλοίο και να τους στείλεις όλους πίσω, χωρίς να εξετάσεις αν κάποιος είναι πρόσφυγας. Αυτή είναι συγκλονιστική μεταβολή». Αυτό είχε καταλάβει τότε ο υπουργός και αυτό φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Χθες ήταν η Πολωνία που καταδικάστηκε για τις παράνομες πρακτικές επαναπροώθησης προσφύγων. Αύριο;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν στην αδιαφάνεια για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
Μηχανισμό ελέγχου κάτω από τις φτερούγες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του κ. Μπίνη και με συμμετοχή του εμπλεκόμενου υπουργείου Μετανάστευσης μεθοδεύει η κυβέρνηση, αντί για την ανεξάρτητη επιτροπή για την...
Επιμένουν στην αδιαφάνεια για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα καταγγελία για επαναπροώθηση δύο οικογενειών Κούρδων με πέντε ανήλικα παιδιά
Νέα καταγγελία για επαναπροώθηση αυτή τη φορά για δύο οικογένειες Κούρδων από το Ιράκ και τη Συρία με πέντε ανήλικα παιδιά, το ένα μάλιστα με σοβαρό πρόβλημα υγείας που απαιτεί χειρουργείο.
Νέα καταγγελία για επαναπροώθηση δύο οικογενειών Κούρδων με πέντε ανήλικα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διερμηνέας της Frontex καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για επαναπροώθηση
Την ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία την φέρνει στο φως ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την επιβεβαιώνει η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.
Διερμηνέας της Frontex καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για επαναπροώθηση
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Σκοπιά στα σύνορα της απανθρωπιάς
Μία μπόχα πλανιέται ξανά πάνω από την Ευρώπη· η μπόχα του ξενοφοβικού εθνικισμού και των δίδυμων αδελφών του, του μιλιταρισμού και του φασισμού.
Σκοπιά στα σύνορα της απανθρωπιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 12 Νοέμβρη στο Σύνταγμα για πρόσφυγες και αστυνομική βία
Συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιήσει η ΚΕΕΡΦΑΑ την Παρασκευή για τα « ψέματα Μητσοτάκη, τα pushbacks στα σύνορα, τους εκτοπισμούς προσφύγων από τα καμπ, τις φασιστικές επιθέσεις, τις δολοφονίες της ΕΛΑΣ».
ΚΕΕΡΦΑ: Συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 12 Νοέμβρη στο Σύνταγμα για πρόσφυγες και αστυνομική βία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας