Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ελέγχουν ως ύποπτες τις απόψεις υπέρ προσφύγων και μεταναστών»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελέγχουν ως ύποπτες τις απόψεις υπέρ προσφύγων και μεταναστών»

  • A-
  • A+
Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη, καλείται σε απολογία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία της ανάρμοστης και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, γιατί τόλμησε να κοινοποιήσει δύο άρθρα, το περιεχόμενο των οποίων αφορά την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Πρόκειται για πρωτοφανή δίωξη σε δημόσιο υπάλληλο και μάλιστα εκπαιδευτικό. Φαίνεται ότι η οργουελιανή ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης που ενοχλεί τους ισχυρούς έχει επιστρέψει στη δημόσια σφαίρα και με κυβερνητική ευθύνη πλέον.

• Δώστε μας το χρονικό της πολιτικής σας δίωξης από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας.

Αρχικά κλήθηκα σε ανωμοτί εξέταση στο πλαίσιο διεξαγωγής προκαταρκτικής εξέτασης στις 5 Ιουνίου 2020. Στο στάδιο αυτό δεν μου ήταν γνωστός ο λόγος που ελέγχομαι πειθαρχικά. Την ημέρα της κατάθεσής μου, στις 5 Ιουνίου, πληροφορήθηκα ότι αφορούσε δύο αναρτήσεις μου στο facebook. Ηταν απαλλακτικό το πόρισμα του ενεργούντος την προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν και ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια του σχολείου στο οποίο υπηρετώ, αναφέροντας τιμητικά λόγια ως προς τον τρόπο άσκησης των εκπαιδευτικών μου καθηκόντων και τον χαρακτήρα μου. Δεδομένου ότι το πόρισμα ήταν απαλλακτικό και μετά τη μεγάλη συμπαράσταση που εκδηλώθηκε στο πρόσωπό μου από τους συναδέλφους μου και από αντιρατσιστικούς φορείς και συνδικάτα, που εξέδωσαν και σχετικές ανακοινώσεις –αναφέρω χαρακτηριστικά τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ–, ανέμενα ότι η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, που είχε την αρμοδιότητα, θα έθετε στο αρχείο την υπόθεση. Αντ’ αυτού κλήθηκα σε απολογία με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς.

• Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό; Ή θεωρείτε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη θεσμοθέτηση πρωτοφανών περιορισμών στην ελεύθερη έκφραση των δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση όλων των πολιτών;

Μεμονωμένο περιστατικό δεν είναι, καθώς βλέπω ότι ειδικά οι απόψεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ελέγχονται πλέον ως ύποπτες, όπως έγινε με την περίπτωση του γιατρού Γιάννη Κούτρα στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα με την Ελευθερία Κουμάντου. Στη δική μου περίπτωση πρωτοφανές είναι το στοιχείο ελέγχου αναρτήσεων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να προκύπτει ότι υποβλήθηκε επίσημη καταγγελία από κάποιον.

• Το πόρισμα της ΕΔΕ προτείνει να τεθεί η υπόθεσή σας στο αρχείο, αλλά η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας επιμένει. Εχετε κάποια εξήγηση;

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πειθαρχική διαδικασία και δεν έχω απτά στοιχεία στα χέρια μου σχετικά με τις προθέσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες.

• Το γεγονός ότι ανήκετε στη μειονότητα θεωρείτε έπαιξε ρόλο στη στοχοποίησή σας;

Είναι αντικειμενικό γεγονός η ευρεία πολιτική και συνδικαλιστική μου δράση, όπως και ότι προέρχομαι από τη μειονότητα. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα αυτών που άσκησαν την πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου.

• Θεωρείτε πως η συγκεκριμένη δίωξη γίνεται με σκοπό τον εκφοβισμό σας για να σταματήσετε την πολιτική σας δράση;

Δεν μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τον σκοπό αυτών που μου ασκούν δίωξη γιατί ο σκοπός είναι υποκειμενικό μέγεθος κι εγώ πειθαρχικά διωκόμενος. Οι αναρτήσεις μου, όμως, είχαν σαφώς πολιτικό περιεχόμενο (με την έννοια της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων), ενώ στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης είναι πασίγνωστη η δράση μου συνδικαλιστικά ως εκπαιδευτικού, σε ζητήματα εκπαίδευσης, σε ζητήματα εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας, σε ζητήματα εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες, στο αντιρατσιστικό κίνημα και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Υπήρξαν πολιτικές ή συνδικαλιστικές δυνάμεις που σας στήριξαν στην ταλαιπωρία που περνάτε;

Ναι, υπήρξε μεγάλη και συγκινητική συμπαράσταση από πολιτικές δυνάμεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικούς φορείς ακόμη και πέραν του χώρου των εκπαιδευτικών και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Συγκεκριμένα, τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που εξέδωσε μια θετική ανακοίνωση, τη Σοφία Σακοράφα, που εξέδωσε δελτίο Τύπου, τον τοπικό βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μπαράν Μπουρχάν, που εκδήλωσε τη συμπαράστασή του με κείμενό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και άλλοι φορείς και οργανώσεις: η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, η τοπική ΕΛΜΕ, ο διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης. Και πλήθος άλλων συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), ΕΛΜΕ, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως ο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», σωματεία του ιδιωτικού τομέα, όπως η ΠΕΝΕΝ, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Public και πολλά ακόμα σωματεία και οργανώσεις. Πάνω από 50 οργανώσεις και σωματεία και πλήθος κόσμου που ήρθε στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην Ξάνθη έξω από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα ήθελα όλους να τους ευχαριστήσω!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για πρόσφυγες
Τους τρόπους αντίδρασης στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας συζήτησαν πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που ασχολούνται με το προσφυγικό την Τετάρτη, έπειτα από πρωτοβουλία της αντιρατσιστικής συλλογικότητας ...
Συνάντηση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΠΙΚΠΑ και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο δεν πρέπει να κλείσουν
Κάλεσμα για τη σωτηρία του ΠΙΚΠΑ Λέσβου και του παλαιού στρατοπέδου Καρά Τεπέ που απειλούνται με άμεσο κλείσιμο. Την έκκληση υπογράφουν σαράντα διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Το ΠΙΚΠΑ και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο δεν πρέπει να κλείσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας
Κάλεσμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας απευθύνει η ένωση ΚΕΕΡΦΑ, το Σάββατο 12/9 στην πλατεία Βικτωρίας, με αιτήματα να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους στους πρόσφυγες και να κλείσουν τα κέντρα υποδοχής.
ΚΕΕΡΦΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας