• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 17.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.5°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.0°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  78%

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τάκη Θεοδωρικάκου στην Περιφέρεια Αττικής

EUROKINISSI/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τις δουλειές οι ιδιώτες, τις υπογραφές ο Θεοδωρικάκος

 • A-
 • A+
Επειτα από οκτώ μήνες... περισυλλογής ανακοινώθηκαν οι αλλαγές του πρώην πλέον «Φιλόδημου» και παραπέμπουν σε ένα σφικτό πενταμελές σύστημα ελεγχόμενο μεν από τον υπ. Εσωτερικών, αλλά με ορθάνοικτα παράθυρα για ανάπτυξη πελατειακών δικτύων με ιδιωτικές εταιρείες ● Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η... αναμενόμενη της ΚΕΔΕ, η χρηματοδότηση και η υπόσχεση για 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αλλαξε ο «Φιλόδημος» επιτροπή αξιολόγησης και έγινε «Αντώνης Τρίτσης». Η ονομασία και ο σφιχτός έλεγχος των έργων των ΟΤΑ από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, είναι οι ουσιαστικότερες αλλαγές του νέου αναπτυξιακού προγράμματος. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπογράφτηκε χθες.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2023. Το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συμμετέχει με 1,5 δισ.), ενώ, ανάλογα με το ενδιαφέρον συμμετοχής από πλευράς ΟΤΑ, θα υπάρξει και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Οι χθεσινές εξαγγελίες, αλλά και οι ρυθμίσεις πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, παραπέμπουν σε έναν νέο «Φιλόδημο». Οι όποιες τροποποιήσεις ουσιαστικά οδηγούν σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου από τον υπουργό. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», κάθε ένταξη έργων, μελετών και προμηθειών θα απαιτεί απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου, έπειτα από εισήγηση της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης, την οποία μπορεί να ελέγχει πλήρως.

Δύο μέλη θα είναι μηχανικοί της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην οποία ο υπουργός έχει διορίσει πρόεδρο τον νομικό του σύμβουλο και αντιπρόεδρο τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Η ΕΕΤΑΑ στελεχώνεται με συμβασιούχους μηχανικούς, με συμβάσεις έργου. Αρα, μαζί με τους δύο εμπειρογνώμονες που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, τέσσερα στα πέντε μέλη της Επιτροπής θα είναι εξωυπηρεσιακοί παράγοντες.

Εν ολίγοις, ιδιώτες θα καθορίζουν τα έργα του νέου προγράμματος, με τη σύνθεση της επιτροπής να διαμορφώνει πεδίο για ανάπτυξη πελατειακών δικτύων με ιδιωτικές εταιρείες. Το πέμπτο μέλος θα είναι στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία συνέστησε προ ολίγων μηνών ο κ. Θεοδωρικάκος. Στην επιτροπή δεν έχει απευθείας εκπροσώπηση η Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, η οριστική διαμόρφωση του προγράμματος, ο περιφερειακός και ο τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγησή του «θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ». Σε περίπτωση που η πρόσφατη ΠΝΠ δεν τροποποιηθεί κατά την επικείμενη κατάθεσή της στη Βουλή, αιρετοί θα επιμένουν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αποκλεισμένη από τη λήψη αποφάσεων.

Χάθηκε χρόνος

Κατά τα λοιπά, το χρηματοδοτικό σχήμα του προγράμματος παραμένει ίδιο με εκείνο του «Φιλόδημου»: οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου που θα το συνομολογούν οι ΟΤΑ με το ΤΠκΔ και θα αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Εγκεκριμένα έργα από την προηγούμενη κυβέρνηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Το συμπέρασμα αυτοδιοικητικών στελεχών από τις εξελίξεις είναι ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τα έργα, προκειμένου το πρόγραμμα να αλλάξει όνομα».

«Χαιρετίζω τη μετονομασία του προγράμματος “Φιλόδημος” σε πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, μετά από οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματός του», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζη.

Ο υπουργός επέμεινε κι εχθές ότι η χρηματοδότηση του «Φιλόδημου» «δεν ήταν διασφαλισμένη». «Ανυπόστατους και αναληθείς ισχυρισμούς» επιμένει να χαρακτηρίζει τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου 65 βουλευτές κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών ερώτηση στη Βουλή για το νέο πρόγραμμα, μαζί με αίτημα κατάθεσης των εγγράφων της συμφωνίας χρηματοδότησης και των παραστατικών πίστωσης του λογαριασμού στο ΤΠκΔ.

Προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, από τα έργα του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν «τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οι κατά προτεραιότητα άξονες του προγράμματος είναι, συνοπτικά, οι εξής:

1. Δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, έργα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα.

2. Βασικά έργα υποδομής όπως ύδρευσης και αποχέτευσης, ενίσχυση διοικητικής ικανότητας ΟΤΑ, φροντίδα αδέσποτων.

3. Περιβαλλοντικά έργα, διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση, διαχείριση υδάτων, εξοικονόμηση ενέργειας.

4. Ψηφιακή σύγκλιση.

5. Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός).

6. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δράσεις κοινωνικής προστασίας, ειδικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών.

7. Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων ΟΤΑ για την εφαρμογή του προγράμματος.

Τις φιέστες δεν τις πειράζει ο κορονοϊός;

Οπου... εκδηλώσεις και χαρά, τα μέτρα προστασίας (μάλλον) περισσεύουν. Αν και όλοι μας παραμένουμε κατ’ οίκον, ακολουθώντας τα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού, υπάρχουν τοπικοί άρχοντες που προτιμούν την απειθαρχία! Κατά την παράδοση οχημάτων και κάδων ανακύκλωσης στον Δήμο Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής, τα πηγαδάκια ήταν πολλά, οι selfies επίσης, ενώ η μέριμνα για την τήρηση απόστασης άνω των δύο μέτρων μάλλον... ξεχάστηκε από παρευρισκόμενα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία της τοπικής ιστοσελίδας peristerinews.gr.

Μαθαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου έσπευσαν να θυμίσουν στους «συγκεντρωμένους» τις... ατομικές τους ευθύνες, αλλά εις μάτην. Λάθος μηνύματα εκπέμπουν στους συμπολίτες τους ορισμένα αυτοδιοικητικά στελέχη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών
Σε τροχιά πρωτοφανούς σύγκρουσης με το υπουργείο Εσωτερικών εισέρχεται η ΚΕΔΕ, με την Ενωση να προετοιμάζεται ακόμη και για δικαστική προσβολή υπουργικής απόφασης.
Σύγκρουση μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
Με διατήρηση της αναλογίας «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου, θα προγραμματιστούν οι προσλήψεις και το 2021.
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
10+1 πεδία πελατειακής (;) δράσης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O Θεοδωρικάκος φτιάχνει τον δικό του «Φιλόδημο»
Κάθε ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων στο «πρόγραμμα» θα απαιτεί απόφαση του ίδιου του υπουργού, κατόπιν εισήγησης αρμόδιας πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης.
O Θεοδωρικάκος φτιάχνει τον δικό του «Φιλόδημο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απλή αναλογική στο απόσπασμα
Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση όλες οι τάσεις της ΚΕΔΕ –πλην ΣΥΡΙΖΑ– τάχθηκαν κατά του εκλογικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ζητούν διαβούλευση δύο μηνών για το υπό κατάθεση...
Η απλή αναλογική στο απόσπασμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας