Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
20.8° 17.5°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.2° 14.5°
1 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 17.6°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.1° 12.9°
2 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 12.9°
1 BF
64%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 10.1°
1 BF
47%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.8°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.4°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
48%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.3° 15.7°
0 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
16°C
16.5° 16.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.4° 18.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.5° 17.3°
3 BF
37%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.3° 12.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.6°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.5° 11.5°
1 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ID 5896812 © Olga Uygunoglu | Dreamstime.com

«Στο έλεος της πανδημίας αφήνει εργάτες η BIC για σωθούν τα κέρδη της»

Εγκληματική αδιαφορία από την εργοδοσία της BIC καταγγέλλει εργαζόμενος του εργοστασίου στην Άνοιξη προειδοποιώντας ότι θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη γιατί θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων του, καθώς δεν έχει πάρει μέτρα για τον Covid-19.

«Δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο» τονίζει στην επιστολή του ο εργαζόμενος, που αναφέρει ότι αντίθετα, η διοίκηση βρίσκεται κλεισμένη στο γραφείο της, απαγορεύοντας στους υπαλλήλους να μπουν μέσα, και κυρίως δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πολλοί εργαζόμενοι είναι άρρωστοι.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο απασχολούνται 1.200 άτομα, ενώ πολλοί από τους εργάτες είναι 60 χρόνων ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το μόνο «μέτρο» όμως που ελήφθη είναι να διατεθούν τρία αντισηπτικά που αντιστοιχούν περίπου διακόσιους εργάτες.

Εγκληματική η αδιαφορία της εργοδοσίας της Bic!

Η κατάσταση στο εργοστάσιο της Bic έχει φτάσει στο απροχώρητο· στο σημείο να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας. Με τη στάση της, η εργοδοσία αποκαλύπτει με τον πιο βάρβαρο τρόπο ότι δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο από τα κέρδη της και δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή γι’ αυτό.

Στην παραγωγή δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο. Η διοίκηση του εργοστασίου όχι μόνο επέλεξε να μην κλείσει το εργοστάσιο, αλλά ταυτόχρονα έβαλε υπερωρίες και αύξησε την παραγωγή! Ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως και μας ζητάει να κάνουμε "ψυχραιμία" και "υπομονή", χωρίς να νοιάζεται στο παραμικρό για τον υψηλό κίνδυνο στον οποίο μας εκθέτει.

Όμως εκείνη είναι κλεισμένη στο γραφείο της, απαγορεύοντας να μπούμε εμείς μέσα. Έχει δώσει εντολή στα υψηλά στελέχη να μην μας πλησιάζουν. Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κατώτεροι άνθρωποι, σαν να μην υπάρχουμε. Οι ζωές των εργατών για την εργοδοσία είναι απλώς αναλώσιμες, αξίζουν μόνο όσο είναι χρήσιμες στην παραγωγή.

Tο εργοστάσιο απασχολεί περίπου 1.200 άτομα και σε κάθε κτίριο του εργοστασίου εργάζονται τρεις βάρδιες των 80 ατόμων που χρησιμοποιούν τις ίδιες μηχανές και τα ίδια αντικείμενα. Τα γελοία και μοναδικά μέτρα που έχουν παρθεί είναι... τρία αντισηπτικά που αντιστοιχούν σε περίπου διακόσιους εργάτες! Και αυτά είναι έξω από την παραγωγή! Χρειάζεται να φύγει κάποιος πολύ μακριά από το πόστο του για να τα χρησιμοποιήσει (αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί). Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ότι διπλασίασε τα πούλμαν που μας μεταφέρουν είναι ένα τίποτα. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα μέτρα που έχει πάρει είναι ανύπαρκτα και αυτό για να μην επηρεαστεί η παραγωγή ούτε στο ελάχιστο.

Παρ’ ότι στο εργοστάσιο δουλεύουν πολλοί εργάτες 60 χρόνων και πολλοί άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εταιρεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ούτε και γι’ αυτούς. Δεν έκανε καν τον κόπο να ρωτήσει ποιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ώστε να μην δουλεύουν!

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε για πολλούς συναδέλφους που είναι άρρωστοι και είναι πολύ πιθανό να έχουν κορονοϊό, όμως η διοίκηση δεν αντιδρά ούτε στο ελάχιστο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Είναι σίγουρο ότι όπως πάει η κατάσταση, εάν δεν ληφθούν αμέσως ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θα κολλήσουμε μαζικά. Και η εταιρεία έχει την αποκλειστική ευθύνη! Εγκληματική ευθύνη!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία πολιτών, μας λέει να μείνουμε σπίτια μας και να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων από το διπλανό μας, επιτρέπει σε εργοστάσια σαν την Bic να στοιβάζονται εργάτες ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Τόσο νοιάζονται για τη ζωή των εργατών, για τη ζωή των ανθρώπων που παράγουν τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο. Γι’ αυτούς δεν είμαστε άνθρωποι, μας βλέπουν σαν εργαλεία για την επίτευξη του κέρδους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία βγάζει στην επιφάνεια τον πιο βάρβαρο χαρακτήρα της αστικής τάξης, που δεν διστάζει ακόμα και να σκοτώσει μαζικά, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο δίκαιος θυμός των εργατών πρέπει να στραφεί στους πραγματικά υπεύθυνους! Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας, κατάλληλες στολές που προφυλάσσουν από τον ιό. Να κλείσουν οι μηχανές όπου οι εργάτες έχουν κυριολεκτικά εκατοστά απόστασης ο ένας από τον άλλο. Να δουλεύουν λιγότεροι εργάτες στον ίδιο χώρο. Να απαιτήσουμε καθημερινή απολύμανση στο εργοστάσιο. Να προστατευθούν άμεσα οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς απώλεια των μισθών και των δικαιωμάτων τους, ακόμη κι αν η προστασία τους απαιτεί να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ! Να μην θυσιαστεί ξανά η εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους. Μόνο αν έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και δράσουμε συλλογικά μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ζωή μας και τα δικαιώματα μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ν. - Εργαζόμενος στο εργοστάσιο της BIC στην Άνοιξη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Στο έλεος της πανδημίας αφήνει εργάτες η BIC για σωθούν τα κέρδη της»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας