• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.5°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  61%
MOTION TEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε πλήρη εφαρμογή η ποινικοποίηση της αίτησης ασύλου

 • A-
 • A+
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, που παίρνουν τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανοίγουν τον δρόμο στη ρατσιστική βία μετά την προκλητική στάση της Τουρκίας να κατευθύνει πρόσφυγες και μετανάστες προς τα χερσαία σύνορα του Εβρου ● Τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ και η μισή αλήθεια για τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ περί επαναπροωθήσεων.

Στο πρωτοφανές και ακραίο μέτρο της αναστολής των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα, της μη καταγραφής αλλά και της ποινικοποίησης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του διεθνούς και ελληνικού νόμου και της ανακήρυξης των παράνομων βίαιων επαναπροωθήσεων σε επίσημη κυβερνητική πολιτική προχώρησε το Σάββατο η κυβέρνηση, καλλιεργώντας πολεμικό κλίμα κατά προσφύγων και μεταναστών και ισχυριζόμενη ότι δέχεται «ασύμμετρη απειλή».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, που, όπως ανακοινώθηκε, παίρνουν τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στη ρατσιστική βία και τοποθετούν τη χώρα μας στην αρνητική πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών που εφαρμόζουν την πιο ακραία αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική, παρέα με την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Την αφορμή στο Μαξίμου να εφαρμόσει την ατζέντα που προωθούσε επίμονα η ακροδεξιά σαμαρική πτέρυγα -αποτροπή προσφύγων και σφράγισμα συνόρων, κέντρα υποδοχής και κράτησης σε ξερονήσια- την έδωσε η απαράδεκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας να κατευθύνει από την Παρασκευή πρόσφυγες και μετανάστες προς τα χερσαία σύνορα του Εβρου, και μάλιστα στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών, στο οποίο δεν δίνεται η δυνατότητα της κατάθεσης αίτησης ασύλου.

Την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης να κλείσει το συνοριακό φυλάκιο την Παρασκευή το πρωί ακολούθησαν τις επόμενες ώρες και μέρες δηλώσεις και αποφάσεις στο γνωστό πλαίσιο των αιφνιδιαστικών και αυταρχικών κυβερνητικών κινήσεων που προδίδουν περισσότερο πανικό και προχειρότητα, παρά τη στοιχειώδη σύνεση που θα ανέμενε κανείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέστειλε την επίσκεψή του στη Σάμο, συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου -στην οποία δεν περιλαμβανόταν το όνομα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη- και έδειξε τις προθέσεις του και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη διεθνή προστασία και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, δηλώνοντας στο τουίτερ: «Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα. Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι».

Συλλήψεις

Την Κυριακή το βράδυ, και ενώ η κυβέρνηση έβγαζε κατά τη διάρκεια της ημέρας ανακοινωθέντα σχετικά με πόσες χιλιάδες «προσπάθειες παράνομης εισόδου αποτράπηκαν» και πόσοι «παράνομοι μετανάστες» συνελήφθησαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Εκανε λόγο για «αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση» στα ανατολικά σύνορα, μίλησε για «ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας» και πρόσθεσε το αμίμητο ότι «λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις», παραβλέποντας ότι η εξέταση του ασύλου είναι φυσικά εξατομικευμένη, πουθενά όμως δεν προβλέπεται... εξατομικευμένη μετακίνηση προσφύγων.

Τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ περιλαμβάνουν:

 • ● αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών συνόρων
 • ● αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αίτησης ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα
 • ● άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα
 • ● αίτημα στη FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης RABIT στα εξωτερικά σύνορα
 • ● κίνηση της διαδικασίας της Συνθήκης της Ε.Ε., άρθρο 78, παρ. 3, για λήψη προσωρινών μέτρων υπέρ της Ελλάδας στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.

Χτες, Καθαρά Δευτέρα, σε μια εμφανώς αμήχανη προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις. [...] Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο».

Η πανηγυρική διάψευση ήλθε λίγο αργότερα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «Ολα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας και να διατηρούν συστήματα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου με συντεταγμένο τρόπο. Ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων ούτε το προσφυγικό δίκαιο της Ε.Ε. παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει επικαλεστεί το άρθρο 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο η διάταξη αυτή [...] δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη-επαναπροώθησης, τα οποία και τα δυο αποτελούν επίσης μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επιχειρώντας μάλιστα να υπερασπιστούν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, οι κυβερνητικές πηγές δεν δίστασαν να παραπληροφορήσουν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το ΕΔΔΑ «αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία)», σημείωναν.

Αποσιώπησαν όμως ότι το ΕΔΔΑ δέχτηκε την επαναπροώθηση των μεταναστών, ακριβώς επειδή η Ισπανία τούς έδινε τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα ασύλου σε παρακείμενο συνοριακό φυλάκιο, δυνατότητα που δεν εκμεταλλεύτηκαν, όπως άλλωστε εξήγησε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ Αλέξανδρος – Λίνος Σισιλιάνος. Η απόφαση του ΕΔΔΑ θα επέβαλλε στην Ελλάδα να δίνει τη δυνατότητα αίτησης ασύλου στις Καστανιές και στους Κήπους, την αντίθετη δηλαδή πολιτική από αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σε πλήρη εφαρμογή φαίνεται ότι βρίσκεται η ποινικοποίηση της αίτησης ασύλου. Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι μέχρι τις 6 χτες το απόγευμα αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες «παράνομης εισόδου» και συνελήφθησαν 183 άτομα που μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης. Οσοι δικάστηκαν, καταδικάστηκαν σε 4 έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε τη δημοτική αρχή Χίου ότι έχουν παραχωρηθεί δημοτικό κτίριο στην οδό Λάδης και χώρος στα Καρδάμυλα, όπου θα κρατούνται οι νεοεισερχόμενοι και θα μεταφέρονται μέσα σε τρεις μέρες σε κλειστές δομές της ενδοχώρας. Εκτιμάται ότι αντίστοιχη θα ήταν η ενημέρωση του υπουργού στα άλλα νησιά.

Βέβαια, ο νόμος για τη διεθνή προστασία που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκή οδηγία, προβλέπει κάτι τελείως διαφορετικό: «Υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που αιτείται διεθνή προστασία δεν κρατείται για τον λόγο μόνο ότι έχει υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας, καθώς και ότι εισήλθε παράτυπα ή/και παραμένει στη χώρα χωρίς νόμιμο τίτλο διαμονής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλοκαρισμένοι στο σύστημα»
Σύμφωνα με την έρευνα δεν μπόρεσαν να καταγράψουν το αίτημά τους για άσυλο πολλοί ευάλωτοι, μεταξύ των οποίων θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής και έμφυλης βίας και ένα άτομο με ακρωτηριασμένα μέλη.
«Μπλοκαρισμένοι στο σύστημα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου
Υστερα από παραμονή μιας εβδομάδας στην Τουρκία, υπό την απειλή της επαναπροώθησής τους στη Συρία, οι περισσότεροι πρόσφυγες ξαναβρέθηκαν σε νησίδα του Εβρου όπου τελικώς τους αναζήτησαν οι ελληνικές αρχές.
Στις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους έψαχναν στον Έβρο, τους κρατούσαν στο Νέο Χειμώνιο
Σε θρίλερ με πολλά σκοτεινά σημεία εξελίσσεται η υπόθεση των περισσότερων από 30 Σύριων προσφύγων που εγκλωβίστηκαν την Κυριακή των Βαΐων σε νησίδα του Έβρου.
Τους έψαχναν στον Έβρο, τους κρατούσαν στο Νέο Χειμώνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aβοήθητοι για τρίτη μέρα σε νησίδα του Έβρου 20 Σύροι πρόσφυγες
Στο έλεος της κακοκαιρίας για τρίτη μέρα, χωρίς νερό και τρόφιμα και με μια έγκυο γυναίκα να αιμορραγεί. H ομάδα αναφέρει ότι τους πλησίασαν Έλληνες κομάντο και τους απείλησαν ότι θα τους μεταφέρουν με το ζόρι...
Aβοήθητοι για τρίτη μέρα σε νησίδα του Έβρου 20 Σύροι πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας