Δυστοπικές εικόνες καταγράφηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τη στιγμή, που «φούντωσαν» ξανά οι αντιδράσεις κατά προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο και Χίο.
Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει στο μέγιστο τις δυνάμεις ασφαλείας σε ξηρά και θάλασσα, αλλά και να καταργήσει τις διαδικασίες ασύλου για τις νέες εισαγωγές.
Διαβάστε ΕΔΩ τη live κάλυψη των γεγονότων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι άγνωστοι έκαψαν βανάκι οργάνωσης ΜΚΟ στη Σάμο, το οποίο ήταν παρκαρισμένο σε άσχετο σημείο. Επίσης, μέλη ΜΚΟ στα νησιά του βορείου Αιγαίου αναζητούσαν τόπο να διανυκτερεύσουν το βράδυ της Κυριακής, καθώς φοβόντουσαν να κοιμηθούν στο σπίτι τους.
«Κλεφτοπόλεμος» στον Έβρο
Χιλιάδες αιτούντες άσυλο θα περάσουν ακόμη μία σκληρή νύχτα στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκία, με πολλούς να είναι εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη και ακόμη περισσότερους να παραμένουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή παραμένουν κακές, ενώ η πλειοψηφία έχει δεχθεί πλήθος χημικών και δακρυγόνων από την ελληνική αστυνομία.
Από την περασμένη νύχτα, αλλά και όλη τη σημερινή ημέρα ομάδες προσφύγων προσπαθούσαν κατά διαστήματα να περάσουν από διάφορα σημεία της συνοριογραμμής στη χώρα, με τις ελληνικές αρχές να απαντούν με κυνηγητό, χημικά και δακρυγόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι στην ουδέτερη ζώνη απάντησαν με πέτρες, αλλά και δακρυγόνα.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι περίπου στις 6 το απόγευμα έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Στον αντίποδα η Τουρκία επιμένει πως στα σύνορα της χώρας με Βουλγαρία και Ελλάδα βρίσκονται περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι με τους αριθμούς αυτούς, όμως, να μη επιβεβαιώνονται.
Η αλληλεγγύη πήγε περίπατο στη Λέσβο
Αλγεινή εντύπωση, όμως, προκάλεσαν οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Θερμής στη Μυτιλήνη, όπου ομάδα κατοίκων συγκεντρώθηκε για να εμποδίσει την αποβίβαση δεκάδων προσφύγων και μεταναστών.
Στην περιοχή δημιουργήθηκε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας για αρκετές ώρες, ενώ δεν έλειψαν οι προπηλακισμοί και η ακραία γλώσσα κατά των αιτούντων άσυλο.
Ορισμένοι, ακόμη, βρέθηκαν εκτός ορίων, καθώς επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογράφων που εργάζονταν στο σημείο, αλλά και πολιτικών που προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η «κατάσταση ομηρίας» έληξε με το λιμενικό να παραλαμβάνει τους ανθρώπους αυτούς και να τους μεταφέρει στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί από αύριο.
Τα αίματα, όμως, είχαν ήδη ανάψει στο νησί με αποτέλεσμα (έπειτα και από την πρωτοφανή ανακοίνωση από τον δήμαρχο Μυτιλήνης πως κλείνει τα σύνορα) σε διάφορα σημεία του νησιού να επικρατήσει ένταση.
Οι δρόμοι προς το ΚΥΤ της Μόριας αποκλείστηκαν από ομάδες κατοίκων, ενώ μπλόκα στήθηκαν και προς τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Δυναμική απάντηση έδωσαν εκατοντάδες πολίτες και αλληλέγγυοι που πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία το απόγευμα στο κέντρο της Μυτιλήνης, όμως η ένταση δεν υποχώρησε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι άγνωστοι κατέλαβαν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν τον χώρο Stage 2, ο οποίος, μέχρι τον περασμένο Γενάρη, λειτουργούσε ως σημείο προσωρινής προφύλαξης για πρόσφυγες και μετανάστες υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
«Λάδι στη φωτιά» από τον δήμαρχο Μυτιλήνης
Την ένταση, πάντως, πυροδότησαν και οι ανακοινώσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, ο οποίος ανέφερε, το μεσημέρι, ότι κλείνουν τα σύνορα του δήμου και πως όσοι μετανάστες εισέρχονται από άλλο δήμο, δεν θα μπουν στο ΚΥΤ της Μόριας.
Παράλληλα, ο Στρ. Κύτελης ζητά από το ΚΥΣΕΑ τέσσερα πλοία στη Λέσβο, δύο από αυτά να παραλάβουν 5.000 αιτούντες άσυλο και τα άλλα δύο να χρησιμοποιηθούν για να γίνεται ταυτοποίηση του ασύλου και ανάλογη κατανομή.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου όσο και από άλλους δήμους και την περιφέρεια.
Ένταση και στη Χίο
Τα πνεύματα οξύνθηκαν και στη Χίο, όπου επίσης σημειώθηκαν αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Μια ομάδα 15-20 ατόμων συγκεντρώθηκε έξω από το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ και άρχισε να πετάει πέτρες σε όποιον προσπαθούσε να μπει ή να βγει από το κέντρο.
Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στο λιμεναρχείο Χίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας