Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.7°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
Στις καλένδες η μόρφωση κρατουμένων

Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις καλένδες η μόρφωση κρατουμένων

 • A-
 • A+
Η καθυστέρηση αποκλείει ουσιαστικά και φέτος τις κρατούμενες στον Κορυδαλλό από την εκπαίδευση, κάτι που αντιτίθεται στον νόμο και εγείρει ζητήματα έμφυλης ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρότι ο νόμος 4521/2018 προβλέπει την ίδρυση Δημοτικών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και δημόσιων ΙΕΚ σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, 125 κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, που στην πλειονότητά τους είναι αναλφάβητες ή δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν μπορούν να πάνε σχολείο, όπως οι άνδρες κρατούμενοι στο παρακείμενο κατάστημα κράτησης. Ωστόσο, το προσεχές διάστημα οι γυναίκες θα μπορούν να πηγαίνουν κομμωτήριο...

Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, Τριανταφύλλης Κωνσταντοπούλου, στο ethnos.gr (29.12.2019, «Ρεβεγιόν στη φυλακή: 9 ανθρώπινες ιστορίες γυναικών»), «τελευταίος μας στόχος είναι η ίδρυση ενός κομμωτηρίου», στο οποίο θα εργάζονται κρατούμενες που είναι κομμώτριες, ενώ άλλες κάνουν ήδη μεροκάματα στο καφενείο, στο ιατρείο, στη βιβλιοθήκη, στο μαγειρείο και όλες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δραστηριότητες, όπως γιόγκα και θέατρο.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί ιστορίες γυναικών, που οι περισσότερες κάνουν για πρώτη φορά γιορτές στη φυλακή και περιγράφουν τα συναισθήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το προσωπικό του καταστήματος, και καταλήγει με τα λόγια μιας κρατούμενης που, ενώ ήταν έγκλειστη, συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και σπουδάζει εξ αποστάσεως στη Θεολογική Σχολή Αθηνών: «Στη φυλακή έχεις πολύ χρόνο για διάβασμα. Εγώ ποτέ δεν φυλακίστηκα. Τα όνειρά µου, η ζωή µου, οι φιλοδοξίες µου είναι έξω».

Ερωτήματα

Ασφαλώς κάθε δραστηριότητα εντός της φυλακής είναι προς όφελος των κρατουμένων, ωστόσο η απόφαση για τη δημιουργία κομμωτηρίου, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει το σχολείο, δημιουργεί τα ακόλουθα ερωτήματα:

■ Γιατί δίνεται προτεραιότητα στην ίδρυση κομμωτηρίου και όχι σχολείου και παραβλέπεται ότι με τη φοίτηση στο σχολείο οι γυναίκες αποκτούν επίσημο τίτλο απόλυσης (απολυτήριο) που ανοίγει άλλες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές και κατά τη φυλάκιση και κατά την αποφυλάκιση, κάτι που καμία εθελοντική, περιστασιακή εκπαιδευτική δράση δεν μπορεί να προσφέρει;

■ Για ποιον λόγο, ενώ, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο 4521/2018 – Αρθρο 31 «Αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργίας των σχολείων των φυλακών», ορίστηκε συντονίστρια εκπαίδευσης με τριετή θητεία στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, η διοίκηση του καταστήματος κράτησης, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μεριμνούν για τη δημιουργία σχολείου;

■ Πόσες περισσότερες γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν από τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (μεροκάματα) μέσα από την παρακολούθηση καθημερινών μαθημάτων απ’ ό,τι στους χώρους δραστηριοτήτων;

■ Γιατί η διευθύντρια χαρακτηρίζει «τελευταίο στόχο» την ίδρυση κομμωτηρίου; Ο στόχος για την ίδρυση σχολείου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι ίδιες οι κρατούμενες «νιώθουν ότι σπουδάζοντας είναι εκτός φυλακής»;

Στις 25 Οκτωβρίου 2019, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως δήλωνε από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Αυλώνα: «σχολεία υπάρχουν και στις φυλακές, όπου οι προκλήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών είναι διαφορετικές. Τα σχολεία αυτά προσφέρουν πραγματική ελπίδα στους νέους για επανένταξη στην κοινωνία. Η πολιτεία θα τα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις».

Ομως, η κωλυσιεργία για την ίδρυση σχολείου στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού εντοπίζεται στην κοινή συμφωνία υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά τον χώρο στέγασης του σχολείου, ο οποίος πρωτίστως πρέπει να τηρεί τους όρους της ασφάλειας για το κατάστημα κράτησης.

Αλλά η καθυστέρηση αυτή, παραμονή του νέου έτους, αποκλείει ουσιαστικά και φέτος τις κρατούμενες στον Κορυδαλλό από την εκπαίδευση, κάτι που και αντιτίθεται στον ισχύοντα νόμο και εγείρει ζητήματα έμφυλης ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση
Μεγαλύτερη συρρίκνωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους κρατούμενους και δημιουργία μιας υδροκέφαλης Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προτείνει το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο.
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απεργία πείνας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση
Απεργία πείνας ξεκίνησε ο κρατούμενος Θέμης Δήμου διεκδικώντας να συνεχίσει τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που διακόπηκαν όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας. 
Σε απεργία πείνας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο «κόκκινο» οι φυλακές στον Αγ. Στέφανο-Δεκάδες κρούσματα σε κρατούμενους
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πάτρα, καθώς οι έλεγχοι στους κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου έδειξαν μεγάλη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού.
Στο «κόκκινο» οι φυλακές στον Αγ. Στέφανο-Δεκάδες κρούσματα σε κρατούμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid-19: Τι συμβαίνει στις γυναικείες φυλακές της Θήβας;
Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αποδίδει παραπληροφόρηση στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Covid-19: Τι συμβαίνει στις γυναικείες φυλακές της Θήβας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωφρονιστικοί Κορυδαλλού: Ή προσλήψεις ή στάσεις εργασίας
Το Σωματείο Υπαλλήλων χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση ώστε οι επόμενες προσλήψεις να γίνουν εκτός ΑΣΕΠ καθώς ήδη εκκρεμούν προσλήψεις από προκήρυξη του 2018.
Σωφρονιστικοί Κορυδαλλού: Ή προσλήψεις ή στάσεις εργασίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ψήφισμα για τον αποκλεισμό των κρατουμένων από την εκπαίδευση
Την άμεση μέριμνα ώστε και οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσα στην πανδημία ζητούν οι καθηγητές του Σχολείου Δέυτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Ψήφισμα για τον αποκλεισμό των κρατουμένων από την εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας