Ακτιβιστές και αγωνιστές από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, όπως επίσης βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 20 Νοεμβρίου για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξόρυξη χρυσού: μια βρόμικη επιχείρηση», μια πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιου Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Η εταιρεία Hellas Gold απέστειλε σε διοργανωτές και συμμετέχοντες επιστολή όπου υποστηρίζει ότι η επένδυση θα επιφέρει οικονομικό όφελος και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την καταστροφή, αλλά δεν έκανε τελικά αυτό που είχε λαϊκή εντολή να κάνει» είπε ο Κώστας Αρβανίτης. «Επρεπε να τελειώσει η αφέλεια της πρώτης φοράς, η εταιρεία κέρδιζε πολιτικό χρόνο, εκείνη και οι σύμμαχοί της, που είχαν πολιτική δύναμη, έπαιζαν με τον χρόνο», υπογράμμισε.
Οι δύο ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με την επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία σημείωσε ότι το θέμα είναι σημαντικό και ότι η ίδια και η ευρωομάδα των Πρασίνων παρέχουν πλήρη υποστήριξη για κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς μιας χώρας.
Το ζήτημα παρουσιάστηκε επίσης στην Ειδική Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης, όπου παραλαμβάνονται αναφορές πολιτών, ατομικές ή ομαδικές, και προωθούνται για περαιτέρω δράση στα ευρωπαϊκά όργανα.
«Τα τοπικά ΜΜΕ δεν δημοσίευαν τις απόψεις μας. Δίναμε φυλλάδια στον δρόμο, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οι πάντες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί και αριστεροί» σημείωσε ο Γιώργος Δεμερίδης, δασολόγος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα από Εβρο-Ροδόπη, ο οποίος υπογράμμισε την κατηγορηματική στάση της Επιτροπής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
«Στη Θράκη δεν θα περάσουν τα σχέδια για εξορύξεις. Δεν κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή, ακόμη κι εμείς που προερχόμαστε πολιτικά από τον χώρο της Δεξιάς» σημείωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.
«Δεν θα προκόψουμε με καταστροφικές εξορύξεις που θα ερημώσουν τη γη μας» τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Διεκδικούμε να υπερασπιστούμε το δικό μας χρυσό, τη γη, το νερό, και την ανάπτυξη που εμείς θέλουμε» ανέφερε η βουλευτής Εβρου Αναστασία Γκαρά.
Η προσφυγή στο ΣτΕ

Ο Κώστας Ευθυμίου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της Ιερισσού, σημείωσε ότι και αν φύγει η εταιρεία, «θα μείνει η καταστροφή: κατεστραμμένες λίμνες, κατεστραμμένο περιβάλλον, τοξικά απόβλητα και κατεστραμμένες ζωές» και αναφέρθηκε στην προσφυγή της Επιτροπής στο ΣτΕ. Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη εξέφρασε ο Χρήστος Δετσερίδης, επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ οι επιστήμονες του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής, και Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας, επιβεβαίωσαν τους κινδύνους που παρουσιάζουν τα φράγματα.
«Και να φύγει η εταιρεία, θα μείνει η καταστροφή: κατεστραμμένες λίμνες, κατεστραμμένο περιβάλλον, τοξικά απόβλητα και κατεστραμμένες ζωές» – Κώστας Ευθυμίου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της Ιερισσού
«Στον Κοκκινόλακκα σκοπεύουν να ρίχνουν 15 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων. Βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή κοντά στις Σκουριές, από κάτω περνά υδροφόρος ορίζοντας που επικοινωνεί με άλλους ορίζοντες που υδρεύουν τις παραλιακές περιοχές» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Η εταιρεία δεν πίστεψε τον πρώτο μελετητή που μελέτησε την περιοχή για τα ρήγματα σεισμών και έφερε άλλους οι οποίοι παρουσίασαν ακόμα χειρότερα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.
Για τις συνέπειες της επένδυσης μίλησε συνοπτικά η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε βαλκανικές περιοχές όπου γίνεται εξόρυξη χρυσού παρατηρείται φτώχεια και ύφεση. Εμποδίζεται η ανάπτυξη επενδύσεων, όπως τουριστικά καταλύματα. Αυξάνεται η ανεργία και αντίστοιχα απειλούνται κλάδοι της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, υποβαθμίζεται η αρχαιολογική κληρονομιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών», σημείωσε.
Ελλάδα – Τουρκία – Βουλγαρία συμμαχία
Ο κώδωνας του κινδύνου για τις καταστροφές που επιφέρει η εξόρυξη χρυσού χτυπά εδώ και χρόνια στις γειτονικές χώρες. «Από το 2014 μέχρι το 2017 το όφελος από την εξόρυξη ήταν μόλις 50.000 ευρώ ενώ το 2018 πέντε με έξι ορυχεία έβγαλαν 10 τόνους χρυσού. Οι κρατικές δαπάνες είναι τεράστιες, κανένα μέταλλο δεν χρησιμοποιείται στην τοπική αγορά, καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000 και παραβιάζονται ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια» σημείωσε ο Ντάνιελ Ποπόβ, μέλος της κίνησης «Βουλγαρία Ελεύθερη από Κυάνιο» και συντονιστής του «Παρατηρητηρίου Τραπεζών».
«Τα τελευταία έξι χρόνια μετά από διαμαρτυρίες και δημοψήφισμα καταφέραμε να σταματήσουμε μερικά έργα», επισήμανε και υπογράμμισε πως η βελτίωση της εξόρυξης χρυσού πρέπει να γίνει από κρατικούς φορείς, αφού οι εταιρείες θα προτιμήσουν τις φτηνότερες μεθόδους.
Για τα κινήματα μίλησε και η ακτιβίστρια Φελίς Σεϊλάν Τεκίν από την Τουρκία: «Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιήσαμε νομικά και πολιτικά εργαλεία, αλλά ακόμα δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις δραστηριότητες της καναδικής Alamos Gold που καταστρέφει το Ορος Ιδη και εξαφάνισε μεγάλης έκτασης δασώδη περιοχή, καταστροφή που αποσιωπήθηκε. Μετά τη σύμβαση που υπογράφτηκε με την εταιρεία έχουν γίνει δύο μεγάλες διαδηλώσεις, εκ των οποίων στη δεύτερη συμμετείχαν 50.000 άτομα», σημείωσε. «Ολοι έχουμε δικαίωμα σε καθαρό νερό και περιβάλλουν, δεν θα μας το αφαιρέσει αυτό ο καπιταλισμός», υπογράμμισε.
«Τα κινήματα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε Ελλάδα και Τουρκία είναι παρόμοια, πρέπει να δείξουμε πως το ζήτημα είναι διεθνές και ενώνει τους λαούς. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή που συμβαίνει γιατί δεν προέχει το χρήμα αλλά η φύση, ο αγώνας, ο άνθρωπος» δήλωσε η ευρωβουλευτής Οζλέμ Ντεμιρέλ του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς.
