Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάθε λαμπάκι και χορηγός!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάθε λαμπάκι και χορηγός!

  • A-
  • A+
Ο εορταστικός φωτισμός της πρωτεύουσας φέτος θα είναι μια προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ● Συνολικά 19 εταιρείες αναλαμβάνουν να στολίσουν με φώτα 16 κεντρικά σημεία της Αθήνας ● 43 δρόμοι και πλατείες θα φωτιστούν πρώτη φορά.

Το… πνεύμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναμένεται να λάμψει στους δρόμους της Αθήνας τα φετινά Χριστούγεννα. Ο εορταστικός φωτισμός της πρωτεύουσας θα είναι πιο εκτεταμένος από ποτέ, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Αθηναίων. Και σίγουρα, ο πιο... χορηγούμενος!

Συνολικά 19 εταιρείες αναλαμβάνουν να στολίσουν με φώτα (προσφέροντάς τα στον δήμο και για επόμενες χρήσεις, είτε και αναλαμβάνοντας τη φετινή τοποθέτησή τους) 16 κεντρικά σημεία της Αθήνας. Σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να επιλέγουν να φωταγωγήσουν τη δική τους «γειτονιά», δηλαδή τη λεωφόρο ή την πλατεία της περιοχής όπου εδρεύουν.

Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα θα «φωταγωγήσει» την πλ. Κοτζιά, η Τράπεζα Πειραιώς τη Βουκουρεστίου, η ΔΕΗ τη Χαλκοκονδύλη και την 3ης Σεπτεμβρίου, τα Hondos Center την Ομόνοια, η Wyndham την πλ. Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός την Αλεξάνδρας. Τη φωταγώγηση της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας, της πλ. Συντάγματος, μαζί με την οδό Πανεπιστημίου, αναλαμβάνει η Coca-Cola.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η «πολύτιμη και γενναιόδωρη συνδρομή» των εταιρειών επιτρέπει στις δημοτικές υπηρεσίες να φωταγωγήσουν για πρώτη φορά και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες και μικρότερους δρόμους, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι 2 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

Η «ειδοποιός διαφορά» σε σύγκριση με αντίστοιχες πρακτικές ΣΔΙΤ προηγούμενων δημοτικών αρχών είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη, ότι γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που «θέλει μια Αθήνα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις», με την οποία η δημοτική αρχή «βγαίνει ακομπλεξάριστα προς τα έξω, απευθυνόμενη σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν το καλό της πόλης».

Πιθανόν στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας να «δικαιολογείται» από τον Δήμο Αθηναίων και η συμμετοχή-χορηγία αλυσίδας φούρνων που είχε εμπλακεί σε δικογραφία για κύκλωμα σωματεμπορίας (trafficking), με την τελική αθωωτική για τον ιδιοκτήτη της απόφαση να προκαλεί αντιδράσεις τουλάχιστον από πλευράς κινημάτων.

Οι «φωταγωγήσεις-ΣΔΙΤ» γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» που έχει εκκινήσει ο δήμος τον τελευταίο μήνα, καλώντας δημότες έως και επιχειρήσεις να «υιοθετήσουν» σημεία της πόλης (από ένα παγκάκι ή ένα πεζοδρόμιο έως μια πλατεία ή γειτονιά), αναλαμβάνοντας τη συντήρησή του, με τη συνεργασία του δήμου.

Ο εορταστικός φωτισμός ξεκίνησε από χθες και θα εξαπλωθεί σταδιακά σε όλα τα προβλεπόμενα σημεία της πόλης, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται και η εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην πλ. Συντάγματος.

Χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, θα υπάρξει σε 16 δρόμους που φωτίζονταν κάθε χρονιά, 43 δρόμους και πλατείες που φωτίζονται πρώτη φορά, ενώ θα τοποθετηθούν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε 30 αθηναϊκές πλατείες.

Δρόμοι και πλατείες που θα φωτιστούν πρώτη φορά:

● Λεωφόρος Γαλατσίου (από Πατησίων έως τα όρια του Δήμου Αθηναίων)
● Αγίας Λαύρας (από πλ. Αγ. Αντωνίου έως λεωφόρο Γαλατσίου)
● Αντιγόνης (Μετρό Σεπολίων)
● Αγίου Μελετίου (από τον Ι.Ν. Αγίου Μελετίου έως Πατησίων)
● Αγίας Ζώνης (από Φωκίωνος Νέγρη έως Καλλιφρονά)
● Ευελπίδων (από Πατησίων έως πλατεία Ειρήνης-Δικαστήρια)
● Ιπποκράτους (από λ. Αλεξάνδρας έως Σόλωνος-Ακαδημίας)
● Πλ. Κουμουνδούρου
● Γλάδστωνος και πέριξ (πεζόδρομοι)
● Ζήνωνος-Γερανίου (πεζόδρομος)
● Λεωφόρος Αθηνών
● Αχιλλέως
● Ιερά Οδός (από γραμμές τρένου έως Σπύρου Πάτση)
● Σπύρου Πάτση (από Ιερά Οδό έως Λαγκαδά)
● Νηλέως
● Κειριαδών (από Χαμοστέρνας έως Σφηττιών)
● Ηούς
● Ολυμπίου (πεζόδρομος)
● Δράκου (πεζόδρομος)
● Βουλιαγμένης (από κόμβο Καλλιρρόης έως Αγ. Ιωάννη)
● Λ. Αρδηττού
● Πλ. Μεσολογγίου
● Ηλία Ηλιού (από λ. Βουλιαγμένης έως Ηλιουπόλεως)
● Εμπεδοκλέους (από Αρχιμήδους έως πλ. Βαρνάβα)
● Πλατεία Βαρνάβα
● Κόμβος Μεσογείων-Κατεχάκη
● Ερατοσθένους
● Φρύνης (από Υμηττού έως Ιλιάδος)
● Χρεμωνίδου
● Πλ. Μερκούρη
● Λαρίσης (από λεωφόρο Κηφισίας έως Λ. Ριανκούρ)
● Μάχης Αναλάτου (από Κράτητος έως πλατεία Μάχης Αναλάτου)
● Τριπόλεως (από Λένορμαν έως Ετεοκλέους)
● Πλ. Σ. Πέτρουλα
● Πλ. Αθ. Διάκου (Θυμαράκια)
● Τηλεφάνους (από Πλάτωνος έως Λένορμαν)
● Πλατεία Παπαλουκά
● Πλατεία Χριστιανουπόλεως
● Πλ. Γκύζη
● Ιακωβάτων (από Ράλλη έως Πατησίων)
● Πλ. Μητροπόλεως
● Μητροπόλεως (από πλατεία Συντάγματος έως πλατεία Μοναστηρακίου)
● Πλατεία Καλλιγά

Λεωφόροι που θα φωτιστούν πρώτη φορά σε όλο το μήκος τους (εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων):

● Αχαρνών
● Λιοσίων
● Μιχαλακοπούλου
● Τριών Ιεραρχών
● Κυψέλης

Δρόμοι και λεωφόροι που φωτίζονται εκ νέου (εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων):

● Λεωφόρος Κηφισίας
● Βασ. Κων/νου
● Σόλωνος
● Πατησίων
● Πειραιώς
● Συγγρού
● Αλεξάνδρας
● Μεσογείων
● Λένορμαν
● Ιερά Οδός
● Δυρραχίου
● Πανόρμου
● Στρατηγού Καλλάρη
● Φωκίωνος Νέγρη
● Αγίου Κωνσταντίνου
● Φραντζή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από ιδιώτες και η κοινωνική πρόνοια
Tις πόρτες δύο νέων κοινωνικών δομών ανοίγει σε αστέγους ή επισφαλώς στεγαζόμενους πολίτες και οικογένειες ο Δήμος Αθηναίων, δίνοντάς τους την ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος. Περίπου 50 άνθρωποι θα έχουν τη...
Από ιδιώτες και η κοινωνική πρόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όπου φύγει, φύγει...
Οι εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία για εκδρομικές αποδράσεις από την πρωτεύουσα. 
Όπου φύγει, φύγει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χριστούγεννα στην Αθήνα
Το εορταστικό κλίμα στην πρωτεύουσα εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κατέγραψε σε βίντεο από ψηλά η ομάδα Up Stories.
Χριστούγεννα στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικες «ψευδαισθήσεις»
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, οπότε και η κεντρική εορταστική εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λάμβανε χώρα στο Θησείο, για φέτος επελέγη η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
Χριστουγεννιάτικες «ψευδαισθήσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας