Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η επιστροφή των εργολάβων
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιστροφή των εργολάβων

  • A-
  • A+

Βγαίνουν στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι αυτό γιατί όσο καθυστερεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να δώσει τουλάχιστον έναν χρόνο παράταση στις ατομικές συμβάσεις που έχουν συνάψει οι εργαζόμενοι στους τρεις κρίσιμους τομείς με τα νοσοκομεία τόσο κλείνει το μάτι στους εργολάβους.

Με τη στάση της η Ν.Δ. προμηνύει την επιστροφή των εργολάβων σε όσα νοσοκομεία τούς έδειξαν την πόρτα και τη συνέχιση της παρουσίας τους σε αυτά από τα οποία δεν έφυγαν ποτέ. Για τους εργαζομένους του ΕΣΥ στους τρεις κρίσιμους τομείς, η κωλυσιεργία της κυβέρνησης σημαίνει παραμονή ή επιστροφή στο καθεστώς εκμετάλλευσής τους με τον πιο στυγνό τρόπο από τους εργολάβους.

Είναι γεγονός πως οι εργολαβίες (καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης) στο ΕΣΥ αποτελούν διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής. Πρόσφατα ο νέος υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με εγκύκλιό του («Εφ.Συν.» «‘‘Οχι’’ εργολάβοι καθαριότητας στο ‘‘Αττικόν’’», 31/10) ανακινεί το θέμα δίνοντας εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων: Διαλέξτε τι είναι πιο φτηνό, οι εργολάβοι ή οι προσλήψεις των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η εγκύκλιος με αριθμό πρωτοκόλλου 271 προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (με την ευθύνη να το κοινοποιήσουν στα νοσοκομεία της εποπτείας τους) που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει: «Οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Υγείας δύνανται να επιλέγουν έναν από τους εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Νέες εντολές

Επιπλέον, με εντολή του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στα νοσοκομεία όπου τρέχουν διαγωνισμοί για την πρόσληψη προσωπικού με ατομικές συμβάσεις εργασίας περιορίζεται η χρονική τους διάρκεια από τα δύο χρόνια στον έναν. Την ίδια ώρα ο ίδιος δηλώνει πως «η κυβέρνηση είναι υπέρ των καλών εργολάβων»!

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν αποφανθεί υπέρ της οριστικής εξόδου των εργολάβων από τα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία (4613/2019) για να προχωρήσουν τα δημόσια νοσοκομεία σε συμβάσεις με εργαζομένους. Σήμερα, από τα 131 νοσοκομεία της χώρας, τα 71 έχουν απαλλαγεί από τους εργολάβους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει επανειλημμένως θέσει στους υπουργούς Υγείας το θέμα της ομηρίας του εργολαβικού προσωπικού που υπηρετεί με ατομικές συμβάσεις εργασίας και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που προσφέρουν οι εργολάβοι στα μισά νοσοκομεία όπου έχουν παραμείνει.

«Εάν δεν υπάρξει εντός των ημερών νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στα νοσοκομεία θα επιστρέψουν οι εργολάβοι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και προσθέτει: «Η παράταση των συμβάσεων τουλάχιστον για ένα έτος είναι μονόδρομος». Οπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζομένους προκειμένου να μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Μέχρι και εκβιασμούς κάνουν για να κρατάνε οι εργαζόμενοι το στόμα τους κλειστό.

Το εν λόγω προσωπικό εργάζεται επί πολλά συνεχόμενα χρόνια, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούται τη δουλειά του, υπογραμμίζει ο Μ. Γιαννάκος. Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και η ομοσπονδία διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζομένους στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο ΕΣΥ.

Με εντολή του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στα νοσοκομεία όπου τρέχουν διαγωνισμοί για την πρόσληψη προσωπικού περιορίζεται η χρονική διάρκεια των ατομικών συμβάσεων εργασίας από τα δύο χρόνια στον έναν. Ο ίδιος δηλώνει μάλιστα πως «η κυβέρνηση είναι υπέρ των καλών εργολάβων»!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Μαξίμου οι καθαρίστριες του «Δρομοκαΐτειου»
Σε καθεστώς ανασφάλειας, μέχρι να δοθεί πολιτική λύση, εργάζονται οι καθαρίστριες του «Δρομοκαΐτειου» που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία αφού στο τέλος Αυγούστου λήγουν οι συμβάσεις τους.
Στο Μαξίμου οι καθαρίστριες του «Δρομοκαΐτειου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη για την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η οποία όπως σημειώνει είναι «συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης».
Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία επανέλαβε απευθυνόμενος αυτήν τη φορά στις εργαζόμενες στην καθαριότητα στο «Δρομοκαΐτειο» που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Υγείας...
Τέλος όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Παραβίαση των δικαιωμάτων εργολαβικών εργαζομένων στο Θριάσιο
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση και την καθαριότητα στο Θριάσιο νοσοκομείο, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης στις πληρωμές από τις εργολαβικές εταιρίες Αριάνθη...
Παραβίαση των δικαιωμάτων εργολαβικών εργαζομένων στο Θριάσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος απόλυσης για 2.000 γιατρούς και εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία
Παρατείνεται η αγωνία περίπου δύο χιλιάδων επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που υπερβαίνουν το 24μηνο, καθώς κινδυνεύουν με άμεση απόλυση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί μη...
Κίνδυνος απόλυσης για 2.000 γιατρούς και εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας αύριο στο Δρομοκαΐτειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 8 το πρωί και στάση εργασίας 7 - 11 το πρωί, για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στο...
Στάση εργασίας αύριο στο Δρομοκαΐτειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας