Μπορεί να έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση εξελέγη στην ελληνική Βουλή, ωστόσο τα λεγόμενα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου δεν έχουν βρει τρεις αράδες για τις οποίες να συμφωνούν ώστε να πράξουν ανάλογα, ορθώνοντας ένα εμπόδιο κοινής δημοκρατικής βούλησης στην άνοδο της Ακροδεξιάς στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή προβάλλονται στα ΜΜΕ ανεμπόδιστα οι διαφημίσεις της Χρυσής Αυγής. «Αυτό είναι καταστροφικό», είπε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος στο Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με τίτλο «Πάρτε θέση», θίγοντας παράλληλα το γεγονός ότι σε θεσμικό επίπεδο όλα τα κόμματα ξορκίζουν το «κακό» αλλά αρκετά είναι αυτά που εν τέλει υιοθετούν την ατζέντα του.
Περισσότερες από 120 οργανώσεις και κοινότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, που υπογράφουν δημόσια δήλωση για να εκφράσουν τη βαθιά ανησυχία τους για την άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάλεσαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να πάρουν θέση και να ενημερώσουν για το πώς θα δράσουν απέναντι σε αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που είχαν την πρωτοβουλία (Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, PRAKSIS, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών & Προσφύγων Δήμου Αθηναίων, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών Ελλάδος, HumanRights360°) μίλησαν για αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι η πολιτική εκπροσώπηση της μισαλλοδοξίας επιτείνει και «κανονικοποιεί» τη βίαιη πρακτική τους αντί να την αφοπλίζει, κατήγγειλαν τις νομοθετικές αλλαγές που υπονομεύουν το νομικό οπλοστάσιο κατά του ρατσιστικού εγκλήματος, κατέδειξαν πόσα λίγα έχουν γίνει και πόσα πολλά μένουν να γίνουν όχι μόνο σε θεσμικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο και στο επίπεδο των ιδεών, καθώς εξαπλώνεται η ρητορική του μίσους κατά των διαφορετικών, ενώ πολλές πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν τη φρασεολογία της Ακροδεξιάς σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και ζητήματα νόμου, τάξης και ασφάλειας.
«Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι εγκληματικές της ενέργειες (…) είναι μια διαρκής υπενθύμιση για τις συνέπειες της απουσίας μιας έγκαιρης, συγκροτημένης και αποφασιστικής αντίδρασης… Χρειάζονται πολιτικές πράξεις που θα περιορίζουν τις διακρίσεις και θα βγάλουν τις ομάδες που υπόκεινται σε αυτές από το περιθώριο» αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή τους δήλωση. Μάλιστα, όπως παρατήρησε ο συντονιστής της εκδήλωσης, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, «η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι σύμπτωση αλλά σύμπτωμα».
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έθιξαν τα κακώς κείμενα και έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους:
● Ο Μουσταφά Αχμετ από το ΚΚΕ μίλησε για τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της Ευρώπης που υψώνει φράκτες με τη συναίνεση όλων των κομμάτων για να εκμεταλλεύεται περισσότερο τους εργάτες και τους μετανάστες και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το 23% των κατοίκων της Αθήνας είναι νόμιμοι μετανάστες χωρίς δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.
● Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Φιλελεύθερη Συμμαχία) έκανε λόγο για τη σημασία της ελευθερίας και της ανοχής στις οποίες οφείλουμε να εκπαιδευτούμε.
● Ο Νίκος Γιαννής (Ν.Δ.) δήλωσε φεντεραλιστής στον αντίποδα του εθνικισμού, στηλιτεύοντας τη στοχοποίηση όχι μόνο του διαφορετικού αλλά και την ενοχοποίηση του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς.
● Ο Γιώργος Καμίνης (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) υποστήριξε ότι κινδυνεύουν όλων τα δικαιώματα μετά τα ερείπια της χρηματοοικονομικής κρίσης που άφησε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παλεύουν για την επιβίωση αδιαφορώντας για την πολιτική και το μέλλον τους.
● Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώνης Ρέλλας μίλησε για το μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο ζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, εξοστρακισμένοι από το ανθρωπομορφικό πρότυπο της κανονικότητας, ενώ η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα μίλησε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και για το γεγονός ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμη για την αλλαγή νοοτροπίας και την αποδοχή του διαφορετικού.
● Ο Δημήτρης Σαραφιανός (Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής-Κόμμα Πειρατών) μίλησε για τον θεσμοποιημένο ρατσισμό (Σύμφωνο με την Τουρκία, στρατόπεδα συγκέντρωσης, δυνατότητα κράτησης χωρίς παράνομη πράξη), την ανυπαρξία διαδικασίας νομιμοποίησης για τους μετανάστες, αλλά και την ενίσχυση της καταστολής.
● Ο Θόδωρος Τσίκας (Ποτάμι) εναπόθεσε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία την απάντηση στους εθνικισμούς και στους ευρωπαϊκούς κανόνες την αντιμετώπιση της βίας και του μίσους.
● Ο Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι-Αλληλεγγύη) θύμισε ότι αφετηρία της ενωμένης Ευρώπης ήταν μια διαδήλωση πολιτών το 1948 που ζητούσε να καταργηθούν τα σύνορα και υποστήριξε ότι μόνο ενώνοντας την κοινωνία μπορούμε να απαντήσουμε στα υπαρκτά προβλήματα.
