Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενδοοικογενειακή βία: Η κρίση αποδεκάτισε τις δομές υποστήριξης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενδοοικογενειακή βία: Η κρίση αποδεκάτισε τις δομές υποστήριξης

  • A-
  • A+
Μόνο με αγαστή συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν είναι δυνατό -ειδικά με τις ελλείψεις που προέκυψαν την περίοδο των μνημονίων- να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενδοοικογενειακή βία και να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στα θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά ● Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Action Aid, όπως η αύξηση των πιο σοβαρών περιστατικών (σωματική βία) έναντι των λιγότερο σοβαρών (απειλές).

Tην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς δεν διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων όσων ασχολούνται με το θέμα -κοινωνικές υπηρεσίες, Αστυνομία, Εισαγγελία- με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας μηχανισμός καταγραφής, ούτε συνολικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου, ανέδειξε η ημερίδα για την «ενδοοικογενειακή βία στην οικονομική κρίση» που διοργάνωσε η οργάνωση Action Aid, δίνοντας τον λόγο στους επαγγελματίες που χειρίζονται αυτά τα περιστατικά προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις προς την Πολιτεία.

Θεωρήθηκε θετικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού η εξαγγελία για τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Εμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ απαραίτητη κρίθηκε η ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών που χειρίζονται αυτά τα περιστατικά και η εκπόνηση πρωτοκόλλων προκειμένου να γνωρίζουν τι ακριβώς οφείλουν να κάνουν και πώς να τα διαχειρίζονται.

Πάνω από όλα τονίστηκε η ανάγκη για στήριξη που έχουν οι δομές στις οποίες απευθύνονται τα θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αφού η κρίση τις αποδεκάτισε.

Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η «αστεγία», όπως το έθεσε η κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας, Χριστίνα Παπαδημητρίου, από τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων.

Ακόμη ένα θέμα είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγουσών αναγκών «όταν η γυναίκα είναι στην υπηρεσία με το καρότσι και τη βαλίτσα στο χέρι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας έχει μόνο το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης και μόνο στην Αθήνα.

Από την άλλη, όπως παρατήρησε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας Αθήνας, Τόνια Γεωργίου, «ο νόμος δίνει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του άνδρα».

Τα στοιχεία που συνεισέφερε στη συζήτηση η κ. Γεωργίου είναι ενδεικτικά της έκτασης του φαινομένου, καθώς καθημερινά στα Αυτόφωρα φτάνουν από 1 έως 6 δικογραφίες ενδοοικογενειακής βίας, σχεδόν 800 υποθέσεις τον χρόνο που, συνυπολογίζοντας τις περίπου 1.200 που παραπέμπονται σε δίκες εκτός Αυτοφώρου, αθροίζουν περίπου 2.000 σχετικές υποθέσεις ετησίως. Μίλησε για τον θεσμό της διαμεσολάβησης σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον συμφωνήσει ο δράστης, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του θύματος, μπορεί να παρακολουθήσει πρόγραμμα με κοινωνικούς λειτουργούς και εφόσον βελτιωθεί η συμπεριφορά του και δεν τελέσει άλλη πράξη, δίνεται η δυνατότητα να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Η εισαγγελική λειτουργός έδωσε ακόμη ανησυχητικά στοιχεία που φανερώνουν την αύξηση των περισσότερο σοβαρών περιστατικών, όπως είναι η σωματική βία, έναντι των λιγότερο σοβαρών, όπως είναι οι απειλές.

Ετσι, ενώ μέχρι το 2015 ήταν περισσότερες οι ήσσονος σημασίας περιπτώσεις που απασχολούσαν το Μονομελές Πρωτοδικείο, το 2016 καταγράφηκαν περισσότερες υποθέσεις σωματικής βίας που απασχόλησαν το Τριμελές Πρωτοδικείο και έφτασαν τις 246 έναντι 121 στο Μονομελές, τάση που συνεχίστηκε αυξανόμενη και το 2017, με 319 υποθέσεις στο Τριμελές έναντι 149 στο Μονομελές. Επιπλέον, καθώς συσχετίζονται, από το 2015 το Ειδικό Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών εντάχθηκε στο Τμήμα Ανηλίκων.

Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Αστυνομίας, τα οποία μετέφερε ο Γιάννης Φουτάκης που υπηρετεί στο Τμήμα Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων: Από τα τέλη του 2018 μέχρι σήμερα το τμήμα έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από 110 περιστατικά ασέλγειας, αποπλάνησης και βιασμού και έχουν διαταχθεί περίπου 200 προκαταρκτικές έρευνες, με την πλειονότητα των θυμάτων (60-70% των περιπτώσεων) να έχει δεχτεί επίθεση από το οικογενειακό περιβάλλον, είπε χαρακτηρίζοντάς τα κατεξοχήν εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αγνοια και φόβος

Μίλησε για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά των θυμάτων, που δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτο έγκλημα και δεν χρειάζεται παράβολο, για την ημιμάθεια των επαγγελματιών και τον φόβο τους να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά, όπως υποχρεούνται, και μίλησε, για παράδειγμα, για τους εκπαιδευτικούς, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη διερμηνέων σε περιστατικά με αλλοδαπούς και ακόμη για την έλλειψη δομών: «Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι αφού καταγράψουμε το περιστατικό; Πού θα φιλοξενηθούν; Ποιος θα τους στηρίξει, καθώς δεν έρχονται όλοι στα ωράρια 8-1» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην έλλειψη κατάλληλων χώρων για τη φιλοξενία αυτών των παιδιών, που αναγκάζονται να τα στέλνουν στο Νοσοκομείο Παίδων. Και έθεσε επιτακτικά την ανάγκη ύπαρξης πρωτοκόλλων συνεργασίας, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν με ακρίβεια.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», εκτίμησε ότι δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά ότι πλέον ασχολούμαστε περισσότερο με αυτά.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο ερώτημα αν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μας είπε η υπεύθυνη διενέργειας έρευνας της οργάνωσης, Μαρία Μουρτζάκη, που παρουσίασε τα ευρήματα -εκπονήθηκε μεταξύ Ιουλίου-Οκτωβρίου 2018, βασίστηκε σε 38 συνεντεύξεις με αρμόδιους φορείς και πραγματοποιήθηκε από κοινού με την υποψήφια διδάκτορα Κατερίνα Γλυνιαδάκη και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αννα Κυριαζή.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των περιστατικών σε μία βάση δεδομένων παρά μόνο αποσπασματικά σε κάθε φορέα, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα συνολικά στοιχεία είναι από έρευνα του ΚΕΘΙ το 2002. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μόνο το 2017 σημειώθηκαν 3.134 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 4.243 θύματα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: 55 χρόνια στο περίμενε
Το 1964 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελος Παπανούτσος μίλησε για ένταξη του αντικειμένου στο σχολικό πρόγραμμα. Εκτοτε έγιναν αρκετές προσπάθειες, σταμάτησαν όμως όλες στις αντιδράσεις της...
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: 55 χρόνια στο περίμενε
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Η ΕΛ.ΑΣ. ίδρυσε τμήμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας
«Είχαν γίνει αναφορές στην αστυνομία αλλά και σε κοινωνική λειτουργό. Κανείς όμως δεν έκανε τίποτα. Η αδελφή μου είχε καταγγείλει ότι την απειλούσε...
Η ΕΛ.ΑΣ. ίδρυσε τμήμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, οι βαρυποινίτες και ο βιασμός
Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα παρακολουθεί την προοδευτική αντιεγκληματική σκέψη, η οποία στέκεται στον αντίποδα της ακροδεξιάς δημαγωγίας και της βαθιά συντηρητικής και αντικοινωνικής πολιτικής του «Νόμου...
Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, οι βαρυποινίτες και ο βιασμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αξιοθαύμαστες οι γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία, παρά το τεράστιο κόστος»
Μερίδιο ευθύνης για την ατιμωρησία δεν έχει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη, αλλά και η κοινωνία που κοιτάει και δεν καταγγέλλει, αλλά και πώς να καταγγείλει που μπορεί να βρει και τον μπελά της!
«Αξιοθαύμαστες οι γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία, παρά το τεράστιο κόστος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας