«Η Βενεζουέλα δεν θα ηττηθεί – Τα πραξικοπήματα τσακίζουν οι λαοί» και «Κάτω τα χέρια απ’ τη Βενεζουέλα». Αυτά τα συνθήματα φώναξαν εκατοντάδες άτομα, που γέμισαν ασφυκτικά τον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ την Πέμπτη, σε συζήτηση ενημέρωσης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί, ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός και το δίκτυο bloggers La Red Solid@ria Griega.
«Σίγουρα αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όμως η πλειοψηφία τους οφείλεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ», είπε ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Φερνάντεζ. «Δεν υπάρχει τέλεια επανάσταση», συμπλήρωσε.
Ο νέος πρέσβης τόνισε τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης της περιόδου Τσάβεζ, όπως η μείωση της πείνας από το 21,5% στο 5% και το ότι η Βενεζουέλα έπιασε υψηλότερη θέση στους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα μετανάστευσης, όμως θεωρεί ότι διογκώνεται από τα ΜΜΕ. «Λένε ότι θέλουν να ανατρέψουν το Μαδούρο, όλοι όμως ξέρουμε ότι πάνε για το πετρέλαιο», είπε, χαρακτηρίζοντας μαριονέτα τον Γουαϊδό και την αυτοανακήρυξή του ως προέδρου «χονδροειδές πραξικόπημα του Τραμπ».
«Στεκόμαστε στο πλευρό του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των δυνάμεων που αντιστέκονται σε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μην περάσει η παραπληροφόρηση και να διαδοθεί πλατιά το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα», είναι το μήνυμα των διοργανωτών. 50 διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες υπογράφουν για τη στήριξη της Βενεζουέλας, ενώ η πλατφόρμα συλλογής υπογραφών έχει αναρτηθεί στο Avaaz.
