Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι εργαζόμενοι παρεμπόδισαν και τελικά διέκοψαν τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που είχε σκοπό να ορίσει τα πρόσωπα τα οποία θα αναπληρώσουν τρία μέλη της διοίκησης που έχουν παραιτηθεί.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχουν ακόμη σενάρια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, αφ’ ενός γιατί παραμένει στο υπερταμείο, αφ’ ετέρου γιατί η διοίκηση προωθεί ανάθεση της εργολαβίας για το διυλιστήριο νερού σε ιδιώτη, «ενώ γι’ αυτόν τον σκοπό έγιναν προσλήψεις 150 ατόμων και εκπαιδεύτηκε προσωπικό». «Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Αρχοντόπουλος.
Για το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι είχαν παρεμποδίσει προχθές συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να μην προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο για 5 χρόνια έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Αιτία της ρήξης, πάντως, ανάμεσα στους εργαζομένους και τη διοίκηση μάλλον αποτελούν τα μισθολογικά αιτήματα, αφού οι εργαζόμενοι επιδιώκουν επιστροφή στο μισθολογικό του 2009, επικαλούμενοι την έξοδο από τα μνημόνια, γεγονός όμως που θα σήμαινε αυτομάτως αυξήσεις περίπου 35%.
Με καθαρά κέρδη της εταιρείας στα 14 εκατομμύρια, η ετήσια αύξηση που ζητούν οι εργαζόμενοι υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια.
Στόχευση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «στόχευση της εταιρείας είναι να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για σημαντικά έργα (επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, το αποχετευτικό των χαμηλών δυτικών περιοχών στον Δενδροπόταμο, η δημοπράτηση του διυλιστηρίου), έχουμε ζητήσει μειώσεις του τιμολογίου σε ένα μεγάλο ποσοστό οικιακών καταναλωτών και των χαμηλής κατανάλωσης επιχειρήσεων και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου» κι αυτό το σχέδιο «δεν μπορεί να διαταραχθεί, παρά ταύτα είμαστε σε διαβούλευση με το σωματείο έτσι ώστε να υπάρχει βελτίωση της μισθολογικής τους κατάστασης».
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει στόχευση για ιδιωτικοποίηση τομέων της εταιρείας, «εξάλλου το εργαστήριο ελέγχου για πρώτη φορά λειτουργεί μόνο με ανθρώπους της εταιρείας. Δυστυχώς όμως οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το απαραίτητο στελεχικό δυναμικό για την πλήρη ανάληψη της ευθύνης αυτής της εγκατάστασης. Εχουμε εγκρίνει την πρόσληψη νέου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ και το αίτημά μας εκκρεμεί στο υπουργείο Εσωτερικών».
