Iδιαίτερα πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχουν ετοιμάσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών. Από τα Μεστά έως και την Πισπιλούντα και από τη Βολισσό έως και τα Νένητα η Χίος μασκαρεύεται, γλεντά και καρναβαλίζει μέχρι.. τελικής πτώσης.
Ο δήμος Χίου από την πλευρά του φρόντισε να ετοιμάσει και ένα ηλεκτρονικό οδηγό προς καρναβαλιστές για όλο το τετραήμερο από την Παρασκευή έως και την Καθαρή Δευτέρα στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις στα χωριά.
Κυρίαρχη θέση και φέτος στις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών αναμένεται να έχει η Μόστρα Θυμιανών που ξεκινά τη Παρασκευή το βράδυ στα Θυμιανά με το «ανέβασμα» και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την παρέλαση αρμάτων και τον παραδοσιακό χορό «ταλίμι» στα στενά του χωριού Η ήττα των πειρατών και φέτος θεωρείται δεδομένη.
Λίγο παραδίπλα στο γειτονικό Νεχώρι την Κυριακή και ώρα 13.00 αναβιώνει ο παραδοσιακός γάμος με το παράξενο ζευγάρι να στήνει το γαμήλιο γλέντι στη πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς μεζέδες, ζωντανή μουσική και αποκριάτικο ξεφάντωμα με δωρεάν ποτό για όλους.
Στα Νοτιόχωρα και φέτος τα πράγματα αγριεύουν, αφού οι «αγάδες» με τις δικαστικές αποφάσεις τους και την περίεργη αίσθηση περί δικαίου αναμένεται να σκορπίσουν το γέλιο σε όσους βρεθούν εκεί. Αγάδες θα κάνουν την εμφάνιση τους την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, στα Νοτιόχωρα σε Μεστά, Ολύμπους, , Ελάτα και Λιθί, στην κεντρική πλατεία των χωριών. Την τιμητική της εκεί θα έχει η σούμα που θα ρέει άφθονη.
Εκεί κοντά στο Πυργί στη πλατεία με τα ξυστά θα έχουν κάνει κατάληψη οι «Καρκαλούσες» την Κυριακή για τον διπλό χορό τον οποίο θα επαναλάβουν και το Σάββατο 1η Μαρτίου. Στα Νοτιόχωρα αποκριάτικες εκδηλώσεις γίνονται και σε Καλαμωτή και Νένητα το διήμερο της Κυριακής και την Καθαρή Δευτέρα.
Πλήθος επιλογών θα έχουν και οι επισκέπτες των Βορειοχώρων. Ο Σύλλογος Σιδηρούντας αναβιώνει το έθιμο του αποκριάτικο γάμου το πρωί της Κυριακής και την Καθαρή Δευτέρα το πρωί με τις γυναίκες του χωριού να χορεύουν το Δετό χορό σε όλα τα σοκάκια . Αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή γίνονται και στη Πισπιλούντα.
Το έθιμο του Διπλού αναβιώνεται κάθε χρόνο στη Βολισσό από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Βολισσού. Την τελευταιά Κυριακή της Αποκριάς, , νέοι του χωριού τραγουδάνε στην πλατεία και χορεύουν στους ρυθμούς του Βολισσιανού χορού, του Διπλού. Στην πλατεία του χωριού ακολουθεί γλέντι, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονται τοπικά προϊόντα.
Στο Πιτυός την Καθαρή Δευτέρα ο τοπικός αγάς θα απομείνει και εκεί δικαιοσύνη επι δικαίων και αδίκων ,ενώ στην πλατεία Ανω Καρδαμύλων την Κυριακή στις 12.00 μ.μ. ξεκινά το καρναβάλι στα Καρδάμυλα με παρέλαση μεταμφιεσμένων, αναβίωση εθίμου του γάμου ή της «κηδείας του μακαρονά», διαγωνισμός καλύτερης παρουσίας σε μεταμφίεση και χορό με χρηματικά βραβεία, γλέντι με ζωντανή μουσική μέχρι αργά το βράδυ και πάντα κερασμένο το παραδοσιακό μπουρέκι.
Τέλος, στον Αη Γιώργη Συκούση τη Καθαρή Δευτέρα οι κάτοικοι του χωριού συνοδεύουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία, ενώ κερνάνε μεζέδες σούμες και άφθονο κρασί με γέλια και πειράγματα σε ένα έθιμο που έχει ρίζες στην αρχαιότητα και ειδικότερα στα «Διονύσια».
