Eιλημμένη απόφαση θεωρείται η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων. Μια κίνηση με αρκετές παραμέτρους, που παράλληλα προκαλεί «πονοκέφαλο» στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό γύρω από τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους και την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενημέρωσε τους στενούς συνεργάτες του στην περιφέρεια για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα έντονα σενάρια που είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, οι «ματιές» του νυν περιφερειάρχη και πρώην δημάρχου Καρπενησίου προς την πρωτεύουσα δεν ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα. Από καιρό τώρα μια σειρά από δημοσιεύματα σε φιλικές ιστοσελίδες και εφημερίδες διαμόρφωναν κλίμα και παράλληλα «ζύγιζαν» τις αντιδράσεις. Οι μεγαλύτερες μάλιστα αντιδράσεις φέρεται να προέρχονται από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας ως φόντο τόσο τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου όσο και τις γενικότερες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δείχνει να «τρέχει» να προλάβει τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μη μετακίνηση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» το Σάββατο 21/7.
Ηδη, μάλιστα, οι πρώτες «βολές» με δηλώσεις περί υποψηφιοτήτων με κληρονομικό δικαίωμα δείχνουν να στοχεύουν όχι μόνο προς την πλευρά του Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και προς τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο Γιώργος Πατούλης θα περίμενε μια καλύτερη αντιμετώπιση από τη στιγμή που σήκωσε το βάρος της αντιπολίτευσης σε θέματα όπως το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι πονοκέφαλοι όμως για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματούν εδώ. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι αρκετά στελέχη του κόμματος και του κεντροδεξιού χώρου γενικότερα σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές με κάθοδο σε μεγάλους δήμους, εκμεταλλευόμενοι τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απλή αναλογική, ενώ παράλληλα στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων υπάρχει και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που ήταν υποψήφιος και το 2014.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους προέδρους των ΝΟΔΕ, στη συνάντηση που είχε μαζί τους, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός από περιπτώσεις όπου υπάρχει ομοφωνία τοπικών στελεχών.
Πάντως, ο Κώστας Μπακογιάννης δείχνει να μην «καίγεται» ιδιαίτερα για τις διεργασίες και τις αντιπαραθέσεις στη Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να απευθυνθεί σε ένα πιο διευρυμένο ακροατήριο. Η τήρηση αποστάσεων από το κόμμα και η προσωπική πολιτική αποτελούν, εξάλλου, την κυρίαρχη εσωκομματική κριτική προς το πρόσωπο του ανιψιού του προέδρου του κόμματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο σημερινός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, διατηρεί επαφές με το περιβάλλον του σημερινού δημάρχου Αθηναίων, οι οποίες φέρεται να ξεκίνησαν πριν ο Γιώργος Καμίνης διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η επικράτηση στη «μάχη» για τον Δήμο Αθηναίων δεν αποτελεί μονόδρομο για τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς υπάρχει και η εναλλακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θητεία των μελών της οποίας ολοκληρώνεται το 2019.
Aνοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Η διαφαινόμενη κάθοδος του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων διαμορφώνει νέα δεδομένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τις υποψηφιότητες και την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη οδεύει προς διάλυση, καθώς κανείς από τους υπάρχοντες περιφερειακούς συμβούλους δεν δείχνει σε θέση να αναλάβει επικεφαλής, ενώ ούτε κάποιος τρίτος δείχνει εύκολο να παίξει τον ρόλο αυτό.
Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι υπήρξαν σκέψεις να προωθηθεί για τον ρόλο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος, αλλά και ο σημερινός δήμαρχος Σκύρου, Μιχάλης Χατζηγιαννάκης, σκέψεις οι οποίες, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, με αποτέλεσμα τα προβεβλημένα και φιλόδοξα στελέχη της παράταξης Μπακογιάννη να ξεκινούν την αναζήτηση του επόμενου βήματος, προσδοκώντας είτε σε κάποια θέση στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών είτε διερευνώντας τις δυνατότητες παρουσίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αγνωστο παραμένει και το τι ακριβώς θα πράξουν τα στελέχη της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ορισμένα από τα οποία διερευνούν τον χώρο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ το ενδεχόμενο καθόδου είτε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είτε στον Δήμο Λαμιέων φέρεται να εξετάζει η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.
Η φυγή Μπακογιάννη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του από τις αρχές ουσιαστικά της θητείας του περιφερειακού συμβουλίου, φέρνει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εναγώνια αναζήτηση υποψηφίων.
Ηδη, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται η περίπτωση του πρώην δημάρχου Χαλκιδέων και σημερινού γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία, όπου απέφυγε να σχολιάσει τα περί της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Αντίθετα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν προκύπτει μέχρι στιγμής κάποια πιθανή υποψηφιότητα, με την προσπάθεια αναζήτησης υποψηφίου να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στελεχών σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Αντιπαραθέσεις που προέρχονται είτε από την προσπάθεια ελέγχου της βάσης του κόμματος σε τοπικό επίπεδο είτε αποτελούν αντανάκλαση των αντιπαραθέσεων σε κεντρικό κομματικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος στη συνέχεια με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και νυν επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Γιαννόπουλος, φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας.
Ιδιαίτερο σκηνικό
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ούτε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), ενώ όσο πλησιάζουν οι εκλογές αναμένεται να αναπτυχθούν διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, τον χώρο της Οικολογίας και των κινήσεων πολιτών. Τέλος, την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ανακοινώσει ο σημερινός δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.
Ενα ιδιαίτερο σκηνικό δείχνει ότι θα διαμορφωθεί στον Δήμο Λαμιέων, όπου πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη και τέσσερις υποψηφιότητες που να προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς. Συγκεκριμένα, σίγουρο θεωρείται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος στην παράταξή του διατηρεί και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Πολύ κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Λαμιέων εμφανίζεται ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ξεχωριστή υποψηφιότητα ετοιμάζει «γαλάζιο» στέλεχος που και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, ιδιαίτερη απήχηση σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του ακροατηρίου που βρίσκεται «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ο Γιώργος Σαγιάς, που με δικό του συνδυασμό συμμετέχει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων.
